Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orbán napja van. Holnap Fülöp és Evelin napja lesz.
A+ A A-

Lázas beteg diétája

erolevesLázról 37,8 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén beszélünk. A 37–37,7 Celsius-fok közötti testhőmérséklet hőemelkedésnek minősül. A láz enyhe és közepesen erős fertőzések esetében segíti a szervezet küzdelmét a mikroorganizmusokkal szemben. Súlyosabb esetekben viszont hozzájárulnak a szervezet pusztulásához.

A csak lázzal járó heveny megbetegedések nagyon rövid idő alatt alakulnak ki. Ezek közül a legtöbb maximum egy-két hét alatt önmagától elmúlik. Rendkívül nehéz viszont a betegség kezdetén megállapítani, hogy a láz egy enyhe vírusfertőzésnek vagy súlyos bakteriális infekciónak az első tünete-e. Ezért abban is nehéz dönteni, hogy szükség van-e antibiotikum kezelésre, kórházi ápolásra esetleg elkülönítésre.

A lázcsillapítás feltétlenül indokolt idős betegeknél, 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén, idült szív- és tüdőbetegek valamint központi idegrendszer betegségeiben szenvedők esetében.

Elsődleges fontosságú a lázas betegek itatása és megfelelő táplálékkal való ellátása

A szervezetet ért fertőzésekre, sérülésekre adott reakció az optimális testhőmérséklet megemelkedése, a láz.

Egy-két napig tartó lázas esetekben nem szabad, hogy szomjazzon a beteg, de az időleges koplalás nem árt. Ezeknél, a zömmel felső légúti fertőzéseknél nagyfokú az izzadás, az ezzel együtt járó folyadék-, ásványi anyag- és vitaminveszteség. Akár félóránként is érdemes kevés cukorral, mézzel, kevés sóval ízesített gyenge teát fogyasztani. Javasolható még a vizes gyümölcsturmixok, limonádé és a gyümölcslevek fogyasztása. Lényeges, hogy egyszerre ne sokat, de szinte folyamatosan igyon a beteg. A harmadik naptól bővíteni kell az étrendet.

A cikk a reklám után folytatódik

Az étrendet a beteg állapota és az étvágya szabályozza

Egyszerre csak kis mennyiséget érdemes kínálni, s nem szabad erőltetni – az italfogyasztástól eltérően – az étkezést. Javasolható a pépes étrend, melynek legalább 1,5-2 liter vitamindús folyadékot is tartalmaznia kell.

Javasolt ételek: tejes italok, turmixok, zöldség és gyümölcslevek, diétás levesek, csirke, pulyka vagy sovány disznó húsából főzött erőlevesek.

Heveny lázas állapot esetén, pl. torokgyulladásnál 3–5 nap után már visszatérhetünk a betegség előtti étrendhez.

Idült, lázas megbetegedéskor az étrend összeállításával biztosítani kell a megemelkedett tápanyagszükségletet. Az alapbetegség határozza meg, hogy a diéta mit tartalmazzon, s hogy folyékony, pépes vagy könnyű-vegyes formában kerüljön-e a beteghez.

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!