Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

Szájüreg megbetegedéseinek diétája

creamsoupA szájüregi fertőzések leggyakoribb oka a fogazat miatti gennyes folyamat terjedése. Egyéb fertőzések is bekövetkezhetnek: íny- és szájnyálkahártya gyulladások, fekélyekkel járó szájüreggyulladás, herpangina, gombás fertőzések, fültőmirigy-gyulladások, stb.

Ezekben az esetekben a szájsebészeti, fogászati vagy fül-orr-gégészeti ellátás – esetleg sebészeti beavatkozás – mellett antibiotikumos kezelés feltétlenül szükséges.

A szájnyálkahártya szövetei folyamatosan változnak, a gyulladások miatt rendkívül érzékenyek. Az állapoton javíthatunk, ha a megfelelő kezelésekkel párhuzamosan változtatunk a beteg korábbi étrendjén. A fő feladat, hogy az étrend segítse a gyulladások gyógyulását.

A diéta legfőbb jellemzője, hogy az étrend folyékony esetleg pépes legyen

Fontos, hogy az ételfelvétel kis adagokban történjen, s ennek megfelelően naponta 5–8 alkalomra is sor kerülhet. Figyelni kell az ételek és italok hőmérsékletére, mert mind a túl hideg, mind a túl meleg fokozza a fájdalmakat. A legmegfelelőbb a szobahőmérsékletű vagy annál néhány fokkal hidegebb táplálék.

Az ételek nagy fehérje- és energiatartalmúak legyenek, és egyben biztosítani kell a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag szükségletet. A rosttartalom viszont az átlagosnál kisebb kell hogy legyen.

Az ételek állaga akkor jó, ha lágy és nedvdús. A gyógyulás érdekében minél több folyadékot szükséges fogyasztania a betegnek.

Feltétlenül kerülni kell az állapotot rontó, fájdalmat erősítő ételeket és italokat. Ilyenek az alkoholos italok, a citrusfélékből préselt levek, az erőteljesebben sózott vagy cukrozott ételek, a paradicsomos vagy más savanyú élelmiszerek és az erős fűszerek. Kerülni célszerű az erős rágást igénylő és száraz étkeket.

Fontos, hogy minden étkezés után mossunk fogat, mert a táplálék emésztése – a nyál szénhidrátokat bontó enzimtartalma miatt – már a szájüregben megkezdődik.

A cikk a reklám után folytatódik

Javasolt...

Javasolt ételek: tejtermékek (tejfel, túró, kefir, joghurt), lágy sajtok (reszelve, krémként), pástétomok, hús és felvágott krémek, tojás (lágy, tükör, habart, lepény), húspudingok, felfújtak, raguk, húsgombócok, vagdaltak, krémlevesek, pürésített levesek, zöldfőzelékek, zöldség- és gyümölcsmártások, burgonyaételek (hab, püré, felfújt, áttört), pudingok, sodók, krémek, darák, gyümölcsös rizs, tejberizs stb. Az ételek szükség esetén dúsíthatóak tejfellel, tejszínnel, tejporral, tojással.

Javasolt italok: szénsav mentes ásványvíz, tej, kakaó, tejeskávé, tea, tejes vagy vizes turmixitalok, sodók.

Konyhai elkészítés: folyékony vagy pépes formában, esetleg turmixolva. Tápszerek segítségével növelhető a tápanyagtartalom, fehérjetartalom, vitamin és ásványi anyag mennyiség.  

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Kapcsolódó kifejezések: szájüregi fertőzések  ínygyulladás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!