Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
A+ A A-

Tejcukorérzékenység (Laktózintolerancia) diétája

A diéta célja: a tüneteket kiváltó tejcukor elhagyása az étrendből az egyénhez igazodó mértékig, egyébként az étrend alapelvei az egészséges táplálkozásnak felelnek meg.

Lactose-free-foodsTejcukrot eredendően a tej tartalmaz. A tej laktóztartalma 5g/100g, ami már számottevő panaszokat vált ki a legtöbb tejcukorérzékeny egyénnél, ezért az étrendből olyan mértékig kell azt kiiktatni, amíg az még tolerálható – ez teljesen egyénfüggő, kb. 50-200 ml mennyiségű tejet képesek elfogyasztani.

A tej és tejtermékek teljes elhagyása a kalcium bevitel elégtelenségét eredményezheti, úgyhogy nem javasolható. A tejtermékek fogyasztása mindig az egyén tűrőképességéhez igazodjék – a savanyított tejtermékek kevesebb laktózt, a túró még kevesebb és a sajtok még ennél is kevesebb laktózt tartalmaznak.

Bizonyos sajtok szinte teljesen laktózmentesek így pl. Pannónia, Trappista, Gauda stb. Az étrend összeállításánál nagy segítésünkre vannak a különböző laktózmentes tejek és tejtermékek, melyeket jobban felszerelt élelmiszerboltokban megtalálhatunk.

A cikk a reklám után folytatódik

Nem szabad elfelejteni a laktóz tartalmú élelmiszeripari, illetve gyógyszeripari termékeket!

Ezek listájáról a Laktóz Érzékenyek Társasága illetve a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank nyújt információt, illetve egyéb kérdésekkel és ajánlásokkal keressen fel dietetikus szakembert.

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Kapcsolódó kifejezések: laktózintolerancia  tejcukorérzékenység 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!