Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

1. oldal, összesen 3 123 UtolsóUtolsó
Eredmények 1-tól/től 10-ig összesen 22
    nyul jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Mar 2008
    Üzenet
    4
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett Somogyi Effektus

Sziasztok!

KÉrdÉsem A KÖvetkezŐ 12 Éve Vagyok Cukorbeteg Az ElejÉn MÉg KontrolÁlltam De AztÁn Kicsuszott A Kezeim KÖZÜl Ez A BetegsÉg És JÓformÁn 10 Éve Somogyi Efektusokkal KÜzdÖk NÁlam 72 ÓrÁt Is Kitart Minden Évben ProbÁlnak BeÁllitani Tudtok Javasolni Dolgokat A Somogyi KijÖvetelÉbŐl Kapcsolatban
    A Doki Azt Mondja Nem Kell Leengedni A Cukrot Ennyire Sajnos A SzÉlsŐsÉgek Embere Vagyok V Dolgozok V SemmittevÉs V 200km Bicaj 40 Fokban Addig Eljutottam Hogy Kevesebb InZUlint Adok Lantus És Humulin R DemÉg Igyis Napi 10-20 Szor MÉrem A Cukrom MindhiÁba NaGyon VÁrom A Tavaly Bemutatott Cor ÓrÁt V Az Idei UjdonsÁgot VÉrnÉlkÜli CukormÉrŐt EzekrŐl Nemtudtok Valami Ujat ElŐre Is KÖszi

Sani logója
    Sani jelenleg nem elérhető Fiatal veterán
    Regisztrált
    Aug 2007
    Hol
    Keszthely
    Üzenet
    1,181
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Kedves nyul!

A Somogyi-hatást kivédeni csak a megelőzéssel lehet. Be kell állítani rendesen az inzulinadagodat, akár 2 verzióban is.
    - sima nap, amikor nem csinálsz semmit
    - aktív nap
    Azért arra oda kéne figyelned, hogy az aktivitásod kb. ugyanannyi fizikai megterheléssel járjon minden alkalommal.
    Vagy az aktív napokat rendszeresen ( akár 48 óránként), ugyanannyi megterheléssel éled.
    Szerencsére ma nem nagy csoda cukorbetegen normoglikémiás értékeket produkálni, viszont azért nekünk is be kell tartani egy- két szabályt. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor nem sok esélyt látok arra, hogy rendben legyenek az értékeid.
    Ki kell küszöbölni a Somogyit. Tudom, aki nagyon figyel és betart mindent, még nála is előfordul. Ilyenkor azt lehet csinálni, pl:
    - kevés Ch-t fogyasztasz hypo esetén
    - ha nem tudod megállni a mértéktelen evést( bár ezt meg kell tanulni!!!), akkor adsz be + inzulint az elfogyasztott ételnek legalább az 50%-ára. ( Persze állandó kontroll mellet ki lehet kísérletezni, mi az ideális. )
    Mindenképpen ajánlom, hogy a rendszerességre törekedj. Hiába élsz szélsőségesen, ha ezt az életet ( mondjuk ) még 5 -10 évig csinálhatod, és utána meg a szövődmények miatt már nem leszel képes az önálló életre.
    Szerintem megéri az " áldozatot", hogy 20 év múlva is egészségesen indulhass neki egy sétának.
    Sani

dg logója
    dg
    dg jelenleg nem elérhető Őskövület
    Regisztrált
    Mar 2008
    Hol
    Cegléd
    Üzenet
    4,609
    Köszönet
    26
    16 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Van egy kérdésem. Mi minden alapján tudom megkülönböztetni a diétás hiba miatti vc emelkedést a Somogyi hatástól (ha az előzmények alapján sajna mindkettőről szó lehet)? Jól sejtem, hogy a diétás hiba gyorsan lecseng, csak rövid idejű kiugrás, míg a somogyi több órán keresztül érezteti hatását?

nofre logója
    nofre jelenleg nem elérhető Sidike - Adminisztrátor
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    4,720
    Köszönet
    181
    135 alkalommal
    73 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző d.g. Üzenet megjelenítése
    Van egy kérdésem. Mi minden alapján tudom megkülönböztetni a diétás hiba miatti vc emelkedést a Somogyi hatástól (ha az előzmények alapján sajna mindkettőről szó lehet)? Jól sejtem, hogy a diétás hiba gyorsan lecseng, csak rövid idejű kiugrás, míg a somogyi több órán keresztül érezteti hatását?
    Szia d.g.!
    Nem tudom, olvastad-e... egy cikk a Somogyi-hatásról.
    Nofre
    "nana korobi ya oki"
    alias Sidildi Lajhárka
    a lényeg!

dg logója
    dg
    Regisztrált
    Mar 2008
    Hol
    Cegléd
    Üzenet
    4,609
    Köszönet
    26
    16 alkalommal

Alapértelmezett

Szia!

Ezt olvastam.
    Nekem az a problémám, hogy eddig nem észleltem a somogyit, akkor sem, ha előfordult egy-egy alacsony érték.
    Tehát,ha eddig valakit ez nem jellemzett, semmi különöset nem jelent, ha egyszer csak jellemző lesz rá?
    Meg jó lenne, ha visszaigazolnátok azt a sejtésemet is, hogy a Somogyi sokáig tart, a diétás hiba meg nem?

dg logója
    dg
    Regisztrált
    Mar 2008
    Hol
    Cegléd
    Üzenet
    4,609
    Köszönet
    26
    16 alkalommal

Alapértelmezett

Közben megtaláltam a válaszokat...

Zsu77 logója
    Zsu77 jelenleg nem elérhető Veterán
    Regisztrált
    Jul 2008
    Üzenet
    2,588
    Blog bejegyzés
    3
    Köszönet
    4
    1 alkalommal 1 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

:d:d:d
    Tényleg örülök!
    Utoljára Zsu77 módosította 2008-09-07, 12:08-kor Ok: ?

Zsu77 logója
    Zsu77 jelenleg nem elérhető Veterán
    Regisztrált
    Jul 2008
    Üzenet
    2,588
    Blog bejegyzés
    3
    Köszönet
    4
    1 alkalommal 1 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Ja és itt tegnap tutira nagy D-t írtam.

dg logója
    dg
    Regisztrált
    Mar 2008
    Hol
    Cegléd
    Üzenet
    4,609
    Köszönet
    26
    16 alkalommal

Alapértelmezett

Tímeácska! (ha majd olvasod)

Nagyon hasznos lenne, ha ideírnád mindazt, amit a somogyi hatásról írtál legutóbb: hogy relatív inzulinhiány esetén lép fel, hipót követően, stb...)

dg logója
    dg
    Regisztrált
    Mar 2008
    Hol
    Cegléd
    Üzenet
    4,609
    Köszönet
    26
    16 alkalommal

Alapértelmezett

B.Laci!

Ha jól emlékszem, azt írtad magadról, hogy a remissziós fázisod még mindig tart, és már évek óta. Máshol meg azt említetted, hogy a somogyi hatás nem jellemző Rád.

Nos, én meg hallottam egy elejtett mondatot a dokinénitől, ami ebbe belepasszol. Ez pedig: " a remissziós fázisban nem jellemző a somogyi effektus, az ún. feedback hatás miatt."

Hát, ez lehetsz Te..

De mi az a feedback hatás?

Mert én most ugyan utánanéztem, és ezer területen alkalmazzák ezt a fogalmat, van negatív feedback és pozitív feedback (ráadásul), de konkrétan a diabetológiában nem nagyon találtam semmit.

Valaki el tudja magyarázni???

1. oldal, összesen 3 123 UtolsóUtolsó

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!