Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

3. oldal, összesen 113 ElsőElső 12345671353103 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 21-tól/től 30-ig összesen 1123
    naty77 logója
    naty77 jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Szigethalom
    Üzenet
    197
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

még nem tudom, csak 29-én megyek a dokihoz, akkor tudom meg. mindenképpen megírom. köszi az érdeklődést!

szolnok logója
    szolnok jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Hát persze, hogy Szolnok
    Üzenet
    355
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

15 éve küzdünk a diabbal.
    A HgbA1c érték általában 7-7,4 között változik.
    Most a labor eredmények 7,4 % hgbA1 szintet mutattak, de megadtak egy másik eredményt is amit glikálthemoglobinként tüntettek fel. Ez 10 %

Próbáltam utána nézni mi a kettő közt a különbség de nem igazán jöttem rá. Valami van az biztos mert más a re. érték is. Valaki tudja?
    Találtam egy oldalt ahol átszámolható a %, mg/l re
    http://www.globalrph.com/hba1c.htm

bogácsa logója
    bogácsa jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    210
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző szolnok
    15 éve küzdünk a diabbal.
    A HgbA1c érték általában 7-7,4 között változik.
    Most a labor eredmények 7,4 % hgbA1 szintet mutattak, de megadtak egy másik eredményt is amit glikálthemoglobinként tüntettek fel. Ez 10 %

Próbáltam utána nézni mi a kettő közt a különbség de nem igazán jöttem rá. Valami van az biztos mert más a re. érték is. Valaki tudja?
    Találtam egy oldalt ahol átszámolható a %, mg/l re
    http://www.globalrph.com/hba1c.htm
    én eddig úgy tudtam h a 2 egy és ugyanaz....

HgA1c=glikált hemoglobin

tuti jól olvastad?mert a 2 ua!ha nem, akkor én 4 éve élek tudatlanságban
    bogácsa

szolnok logója
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Hát persze, hogy Szolnok
    Üzenet
    355
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Ez van a labor eredmények ben: HbA1c:7,4, ref.ért.3,9-6,1.

Majd a lista legvégén: glikohemoglobin: 10, ref. ért: 5,1-7,3.

Én is ugy tudtam a kettő uaz, de megpróbáltam rákeresni a neten, valami különbség mégis van közte, lehet hogy a mérés fajtája / mivel mérték,/ Vagy az egyik csak a HbA1 a másik meg a HbA1c, találtam is egy cikket de hü..e fejjel nem mentettem le és most az istennek sem találom. Gondoltam hátha itt valaki okosbb nállam.

bioszaky logója
    bioszaky jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Oct 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    271
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Azt olvastam - ha jól értem, hogy a hemoglobin molekula különböző változataihoz eltérően kötődik a cukor, és ezért a vércukorszinttől függően eltérő mennyiségben glikozálódik. A HbA1c-t azért használják, mert ennek glikolizáltsága lineárisan változik az átlagos vércukorértéktől. Ha az összes HbA1 típusú molekula glikolizáltáságát nézik ettől eltérő értéket kapunk, ha pedig az összes Hb molekula glikolizáltságát (glikohemoglobin általában) megint más az arány. Ez esetekben is kb lineáris az összefüggés. A cikkben ezeket az összefüggéseket is leírják.
    Mondd csak el mégegyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni!

bogácsa logója
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    210
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző bioszaky
    [urlhttp://www.med.umich.edu/mdrtc/cores/ChemCore/hemoa1c.htm]Azt olvastam[/url] - ha jól értem, hogy a hemoglobin molekula különböző változataihoz eltérően kötődik a cukor, és ezért a vércukorszinttől függően eltérő mennyiségben glikozálódik. A HbA1c-t azért használják, mert ennek glikolizáltsága lineárisan változik az átlagos vércukorértéktől. Ha az összes HbA1 típusú molekula glikolizáltáságát nézik ettől eltérő értéket kapunk, ha pedig az összes Hb molekula glikolizáltságát (glikohemoglobin általában) megint más az arány. Ez esetekben is kb lineáris az összefüggés. A cikkben ezeket az összefüggéseket is leírják.
    akkor itt a hga1c-t a eggeli vc-nak írták, a glikáltat pedig a 3 havi átlagértéknek? jól értem?
    bogácsa

bioszaky logója
    bioszaky jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Oct 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    271
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

egyáltalán nem értelek
    Mondd csak el mégegyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni!

szolnok logója
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Hát persze, hogy Szolnok
    Üzenet
    355
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Nekem viszont világos.
    Köszi a cikket csak nekem kicsit időigényes volt a lefordítás mert nem igazán vagyok jó angolból. Egyébként szinte szószerint ilyen cikket találtam magyarul, amit azóta sem tudok , hogy milyen cim alatt bukkantam rá és ettől hülyét kapok.

Bogácsa!
    szerintem a lényeg az, hogy neked csak a HgbA1c-t kell figyelned, mert nemzetközileg jelenleg ez standard elfogadott jelző érték embernél -állatnál/nem vicc / egyaránt.

bogácsa logója
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    210
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző szolnok
    Nekem viszont világos.
    Köszi a cikket csak nekem kicsit időigényes volt a lefordítás mert nem igazán vagyok jó angolból. Egyébként szinte szószerint ilyen cikket találtam magyarul, amit azóta sem tudok , hogy milyen cim alatt bukkantam rá és ettől hülyét kapok.

Bogácsa!
    szerintem a lényeg az, hogy neked csak a HgbA1c-t kell figyelned, mert nemzetközileg jelenleg ez standard elfogadott jelző érték embernél -állatnál/nem vicc / egyaránt.
    köszi!már én sem értettem magamat, bioszaky, azért kérdeztem
    bogácsa

szolnok logója
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Hát persze, hogy Szolnok
    Üzenet
    355
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Ezt találtam, talán mást is érdekel. Minden esetre a táblázat szerint a 7, 4%-s HbA1c-s értékünk bizony nem mondható jónak.

HbA1c:
    HbA1c vagy glikohemoglobin a vörösvértestekben található és a vért vörösre festő hemoglobin egy formája, melyben a hemoglobinhoz glükóz (cukor) köt. A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban (hosszútávú vércukor).

Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. A kötés egy darabig instabil, de pár óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordítható lesz: a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c forma élettartama a vörösvértestek élettartamától függ. A glükóz kötése a hemoglobinhoz nem enzimek segítségével történik és különböző glikozilált hemoglobin formák jöhetnek létre. Hogy a méréseket és így a cukorbetegség kezelését az egész világon standardizált körülmények között lehessen végezni, a münsteri IFCC (Institute for Collaborative Classification) egy munkacsoportja a HbA1c-t választotta ki mérendő paraméternek, mert ez a glikozilált forma stabil. A HbA1c-ben a glükóz a hemoglobin béta-láncának N-terminálisához köt (ez egy valin aminósav).

A HbA1c cukorbetegeknél háromhavonta kerül ellenőrzésre. A HbA1c érték nem értékelhető, ha a vörösvértestek hemolitikus betegségek során elpusztulnak, például fertőzések során, mérgek hatására vagy egyes örökölt betegségeknél.

A cukorbetegség kezelésének a célja, hogy a HbA1c érték 6,5% (de inkább 6%) alatt maradjon, hogy a cukorbetegség hosszútávú szövődményei csak később vagy egyáltalán ne jelentkezzenek. A HbA1c érték nem alkalmas a cukorbetegség diagnózisának megállapítására, 6% feletti értékek azonban alátámasztják a diagnózist. Mivel a kötés egy darabig instabil és csak pár óra múlva stabilizálódik, átmeneti magas vércukorértékek a HbA1c-értékkel alig mutathatók ki. Ezzel ellentétben a múltbeli átlagos érték jól látszik. Egészségeseknél az érték 4-6%. Mivel a normális tartomány laborról-laborra változik, minden egyes leletnek tartalmaznia kell az adott labor határértékeit.

Az alábbi táblázat a HbA1c értékeket felelteti meg az átlagos vércukor koncentrációknak. Az értékek csak becslésként használhatók.
    HbA1c% 4,7; 5; 5,3; 5,6; 5,9; 6,2; 6,5; 6,8; 7,4; 8; 8,6; 9,2; 9,8; 10,4; 11,6;

átl.cu.sz. 70; 80; 90; 100; 110; 120; 130; 140; 160; 180; 200; 220; 240; 260; 300;
    mg/dl
    átl.cu.sz. 3,9; 4,4; 5; 5,6; 6,1; 6,7; 7,2; 7,8; 8,9; 10; 11,1; 12,2; 13,3; 14,4; 16,7;
    mmol/l
    Az átlagos vércukorszint HbA1c-értékre való átszámolásához az alábbi formula használatos:

HbA1c [%] = (Átlagos vércukorszint [mg/dl] + 86) / 33,3

3. oldal, összesen 113 ElsőElső 12345671353103 ... UtolsóUtolsó

Hasonló témák

1. vércukor kiértékelő program
    laffi által, fórum: Vércukormérés
    Válasz: 64
    Utolsó üzenet: 2011-12-12, 08:51
  2. Vércukor érték mg/dl
    lili3 által, fórum: Vércukormérés
    Válasz: 57
    Utolsó üzenet: 2010-08-12, 05:10
  3. [diabetes hír] Felfedi a turpisságokat az új HbA1c-értékelési formula
    dr.info team által, fórum: A Diabetesonline.hu friss hírei
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2008-08-30, 06:30
  4. [diabetes hír] Magba zárt érték - A teljes kiőrlésű gabonafélék
    dr.info team által, fórum: A Diabetesonline.hu friss hírei
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2008-06-04, 05:00

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!