Timi!
Tudom,hogy "azok a fránya hipók",már a múltté,de mivel említetted,hogy mostanában kétszer is volt és miért...nem rég olvastam pl.olyat,hogy a máj képes valami olyasmire,hogy túlzottan visszatartja a cukrot.Örökeletes probléma,ha jól emlékszem,de most pont a hipo okokat tanulmányozom és azok között szerepel ez.Nem azt mondom,hogy: na látod,mert tudom,hogy a vénásan beküldött cukor elpárolgott a gyerekből,hanem hogy kereshető a cukor-hiány máshol is.Ehhez kéne nektek egy jó endos doki...![]()
Eredmények 21-tól/től 30-ig összesen 112
Téma: C-peptid
-
2009-05-28 #21
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
- 1 alkalommal 1 üzenetét köszönték meg
Ez a téma rendkívül érdekes...Honnan lehet megtudni a valóságot ezekről?Mostanában engem is pont ezek a kérdések foglalkoztatnak...(illetve szoktam filózni)
1.Mit is tesz az exogen inzulin?Mert ugye azt mondjuk,hogy a remissziós fázis magához téríti a még meglevő béta-sejteket: ergo: erősíti az inzulin-termelést.Ez 1-es diab.Igen ám,de jönnek a 2-es diabosok orvosai és azt mondják: adjunk minél előbb inzulint,ne várjunk 3 gyógyszer szedéséig,mert egyrészről az exogen inzulin kíméli a hasnyálmirigyet,a beteg vércukra egyenletesebben tartható,ha úgy kap egy kevés inzulint,hogy még van sajátja,másrészről ugye azok a fránya szövődmények...No akkor most: erősíti az endogen inzulin-termelését,vagy kíméli a hasnyálmirigyet,ugye 2-es diabnál hip.inz. van,ami kimerüléshez vezet,szóval melyik is?Az utóbbi fix,hogy igaz,de akkor vajjon mi lép életbe a remissziós fáziskor?Vagy pont a kímélés,a kisegítés az,ami úgymond leveszi a terhet és megkönnyebbül?Mert ugye,ahogy az antitestek elkezdik szétlőni a bétasejteket,a megmaradtakra annál több munka hárul,mert át kell venni az elpusztultak munkáját is,ami nem lett kevesebb.Ezek szerint elindul egy olyan relativ többlet-termelés,ami a megmaradtakat a kimerülés felé tereli,ráadásul fix,hogy nem tudnak eléggé teljesíteni-már kevesen vannak hozzá.Tehát ha az antitestek nem is lőnék szét,a végkimerülés biztosan végez velük.
Talán ez...És akkor talán ez ad magyarázatot arra,hogy kinél,mennyi idő alatt alakul ki az 1-es diab: milyen gyorsan "dolgoznak" az antitestek és a megmaradtak mennyire ügyesek...
2.Azt mondjuk,hogy izulin ellenes antitestek.Milyen antitestek léteznek?Vagyis ezek egyrészről megtámadják a béta-sejteket.De rátámadnak-e magára a vérben levő inzulinra is?Na és mi az az inzulin-receptor,mert ellenük is van antitest,ezt már tudom.
Úgy kb. most ennyi jutott eszembe.
-
2009-05-28 #22
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
-
2009-05-28 #23
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
-
2009-05-28 #24
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
Na,hát én hoztam egyet,összevetve se-inzulinnal.Erre kaptam azt,hogy diéta tovább,kontroll szükség esetén:
Se-ins.(mIU/l)(0',30',60',90',120',150',180'): 2,6-23,6-44,0-35,8-31,4-26,2-23,1
C-peptid(ng/ml)(0',30',60',90',120):0,8-3,0-6,0-5,8-4,9
C-peptid 0,8 Ezt valamiért kétszer írták le.Vagyis leírták ezt és utána kezdték 0'-től.Na akkor leírták megintet...
-
2009-05-28 #25
Sziasztok!
Régen jártam erre, és tényleg érdekes témát, kérdéseket feszegettek.
Inzulinreceptor:
Az inzulin hatásához egy olyan molekuklára van szükség, amely érzékeli a jelenlétét. Ez az inzulin receptor a sejtek felszínén helyezkedik el. Az inzulin kötődésekor a receptor molekuláris anatómiája megváltozik, aktiválódik, és a sejten belül elindít olyan folyamatokat, melyek eredményeképpen a glükóz transzportjáért felelős molekula a citoplazmából kihelyeződik a sejtfelszínre, és lehetővé válik a glükóz felvétele.
A mozgás mennyisége az inzluinreceptorokat tartja karban: elindítja a szervezetben az új receptorok képzését, ami 6 -8 órán keresztül hat.
Az inzulin receptorok élettartama 24 óra.
A receptorok újraképződése teljesen esetleges és a fizikai aktivitáson múlik.
Én ezért szoktam minden nap 0,5 - 1 órát sétálni ( a napi mozgás mellett). És jó bármilyen sport, mozgás, csak az legyen előre megtervezett ( az esetleges hypo elkekrülése végett, ) és rendszeres.Sani
-
2009-05-28 #26
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
-
2009-05-29 #27
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
Na hoztam egy grafikont is.Ezen egy egészséges,nem diabeteses egyén inzulin-görbéje van ábrázolva.Legalul a barna vonal az.Tisztán látszik,hogy 10.30-ra az inzulin szint csaknem a kiindulási értékre tér vissza normális esetben.
-
2009-05-29 #28
Inzulin receptor antitest?
Nem értek hozzá, csak átgondolva eddigi ismereteimet erre tudok következtetni:
Az antitest valamit idegenként ismer fel a szervezetben, tehát ebben az esetben az inzulinreceptort és az ellenanyag termelődés által megpróbálja elpusztítani.
De hogy van-e ilyen és hogy ez mivel járhat, ennek a magyarázatát szakemberekre bízom.
Sani
-
2009-05-29 #29
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
Éééééés: találtam valamitet!
Receptorbetegségek
- Graves-Basedow betegség
a TSH-receptor elleni antitest TSH szerő hatása
-myasthenia gravis
antitestek a nikotin típusú ACH-receptorok ellen
-a diabetes mellitus bizonyos típusai
az inzulin-receptor elleni antitest az inzulin kötıdését
utánozza deszenzitizáció az endogén inzulinnal szemben
-pseudohypoparathyreoidismus
kóros G protein mőködés a parathormon kötıdése nem okoz
cAMP szint növekedést
- asztmás betegek katekolaminokkal szembeni csökkent érzékenysége
b-adrenerg agonisták rendszeres használata down-reguláció
Forrás: http://www.humanelettan.usn.hu/uploa...K_09_SzGyP.pdf
Ezek szerint nem pusztít,hanem forgalmi dugót okoz?...Mi az a deszenzitizáció?
-
2009-05-29 #30
- Regisztrált
- Jul 2008
- Üzenet
- 2,588
- Blog bejegyzés
- 3
- Köszönet
- 4
Lehet így egyszerűbb a forrás: