Nos, tehát, mik is a tapasztalatok arról az edukátor képzésről?
Én is kacérkodok ilyen gondolatokkal, hogy el kéne végezni, de a diab. szakápolóira gyúrok, de az új munkám miatt ezt most halasztanom kell, úgy érzem... Ez a melóm teljes embert kíván, de úgy érzem, hogy per'pillanat nem vagyok, még egy fél sem...Hát, igen, kissé sok minden összejött nálam, alig 1 hónap alatt... Még fél évre bontva is sok lett volna... De ezzel is boldogulok, csak elfáradtam... De már optimizumusom tényleg kezd segíteni "túlélni" a dolgokat...
![]()
Eredmények 1-tól/től 10-ig összesen 820
Téma: Edukáció
-
2008-04-02 #1
- Regisztrált
- Jun 2007
- Hol
- Várpalota
- Üzenet
- 7,184
- Blog bejegyzés
- 17
- Köszönet
- 136
- 292 alkalommal
188 üzenetét köszönték meg
Edukáció
Szerintem is igen hasznos lenne egy ilyen "mindent egy helyen kibeszélős, megbeszélős" témát nyitni...
Tímeácska /alias Csigu
/
Roche, Spirit + Combo pumpa, 1+1 db/háztartás
- egyelőre
!
Spirit + Combo: NovoRapid, pen: Humulin M3
-
2008-04-02 #2
- Regisztrált
- Jun 2007
- Hol
- Várpalota
- Üzenet
- 7,184
- Blog bejegyzés
- 17
- Köszönet
- 136
- 292 alkalommal
188 üzenetét köszönték meg
Tímeácska /alias Csigu
/
Roche, Spirit + Combo pumpa, 1+1 db/háztartás
- egyelőre
!
Spirit + Combo: NovoRapid, pen: Humulin M3
-
2008-04-02 #3hypohonder Nem regisztrált / Látogató
Kedves Tímeácska, egy volt ismerősömtől hallottam először az edukátor-képzésről, s azóta már többet tudok róla, mivel másoktól is kaptam infókat. Ha igaz, akkor nem egy nagy durranás, nem tudom, hogy a képzés minősége milyen, mik a követelmények? Nálad a szakápolói mindenképpen egy komolyabb terv, nyilván ott azért megforgatják az embert, ami érthető is. Hol lehet többet megtudni az edukátor-képzésről? Milyen képesítést ad, mire jogosít fel egy ilyen tanfolyamon megszerzett papír? Egy hét alatt le lehet tudni? Gondolom, hogy a szakápolóihoz évekre van szükség, de minimum hónapokra...
Az edukátor szó annyit jelent, hogy nevelő, pedagógus. Mire és kit nevelhetek egy ilyen képzettséggel? Magyarul: hol és hogyan hasznosíthatok egy erről szóló bizonyítványt? Esteleg alkalmassági vizsgát is magában foglal ez a képzés?
Igaz, hogy a vizsga alapján csak "megfelelt" vagy "nem felelt meg" minősítést kap az ember?
Egyszerre egy csomó kérdés, remélem kapok rájuk választ valakiktől.
-
2008-04-02 #4
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
85 üzenetét köszönték meg
Mivel még én sem vagyok jártas ebben a témában, csak azt írom le, amit én is tudok. Tusor Ildi lapjában, a Cukorbeteg Életben szokott lenni info az edukátorképzésről. Évente egyszer van (Tímeácska, addigra csak összeszeded magad
, mert idén már megvolt ugye
) és ami nagyon fontos, hogy például gyerektáborokba lehet elmenni ezzel a képesítéssel felügyelőnek vagy gondozónak vagy mi a neve ennek... De Kata és Sani többet tudnak erről. A lényeg, hogy Hypohonder, olvasd rendszeresen ezt az újságot
Nagyon sokminden benne van és sok kérdésedre ott van a válasz, csak én most már nem emlékszem fejből a válaszokra.
Szerintem teljesen lényegtelen, hogy milyen a pontos minősítés, amit egy ilyen tanfolyamon adnak, ez nem verseny.
-
2008-04-02 #5
Én részt vettem a 2007-es edukátorképzésen. 4 napos bentlakásos képzés volt, ahova országszerte a jelentkezőkből válogatták össze a ' tanulókat'.
Volt ott I-es típusú, II-es típusú és 'III-as típusú' cukorbeteg, akinek valamilyen hozzátartozója volt cukros, ill. lélekben ezáltal ő is azzá vált.
A Juvenilis Diab Help Alapítvány ( Keglevich Pál vezetésével )szervezi meg minden évben neves előadók közbenjárásával. A négy nap a cukorbetegségről és annak kezelési lehetőségeiről - fajtáiról szól. Tömény oktatás, napi 1-2 óra szabadidő - séta, és este személyiségfejlesztő játékokkal szokott záródni a nap.
Az előadók és témáik 2007-ben:
Keglevich Pál - Edukáció, szabályai, ideális edukátor, edukátor szerepköre, önmenedzselés
Orosz Judit ( pszichológus) - fejlődéslélektan, részletesen a pubertáskor
Gyurcsánné Konrát Ilona - dietetika, egészséges táplálkozás
Dr. Halmos Tamás - diabetes mellitus klasszifikációja - felosztása
Dr. Halmos Tamásné - diabetológiai szakápoló képzés ill. edukátorképzés összefüggései, különbségei
Dr. Blatniczky László - gyermekkori diabetes beállítása, kezelése
Dr. Ballér Piroska ( orvostörténész) - egészség-magatartás, edukátor, mint modell
Dr. Békefi Dezső - serdülőkori diabetes mellitus sajátosságai
Pumpahasználatról és előnyeiről tavaly azok tartottak előadást, akik használták.( Tavaly ketten voltunk csak )
Esténként esetmegbeszélés szokott lenni, ill. megosztottuk egymással tapasztalatainkat.
Nagyon érdekes volt, nagyon élveztem az előadásokat és a 4. nap végén vizsgával zárul az oktatás. A leadott anyagot kérik számon szóban.
Oklevelet kapunk, és ezzel gyerektáborokban segíthetünk ill. azoknak a betegtársaknak és családtagjaiknak, akik tanácstalanok. A papír nem sokat ér, de a tudást ha feltudjuk használni és hitelesen tovább adni, akkor nagyon sok embernek segíthetünk.Sani
-
2008-04-02 #6
Kedves Kata!
Mennyiben volt más az idei képzés? Volt-e más előadó ill. oktattak-e másról?Sani
-
2008-04-02 #7
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
184 üzenetét köszönték meg
Hű, ezt a figyelmetlenséget. Az inzulinpuma oldalra tettem fel egy jó hosszú értekezést. Még délelőtt olvastam az ott lévőket, és most 3-kor kapásból odaugrottam.
Kedves moderátorok, léccike mozgassátok ide át, bocsika, bénáztam, nincs mit szépíteni a dolgon.
KösziKata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2008-04-02 #8
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Sani! Mentesítettél egy hosszú felsorolástól, mindent leírtál, ami fontos.
Inkább a kérdésedre összpontosítanék, vagyis, hogy mi változott a tavalyihoz képest.
Nálunk csak I.tip diabosok voltak, ill. olyan egészségügyisek, akik nem diabosok, de igény volt arra, hogy a szakmában lévők többet tudjanak meg a diab kezeléséről és mibenlétéről. Egy orvostanhallgatónk is volt, ő Roche pumpás.
Amit tudnék még említeni, hogy Dr. Békefi Dezső főorvos úr a 2007-es gánti (a tanfolyam helyszíne) edukátor képzés alapján írta a Gyermekkori diabétesz című könyvét. (Mondhatom azt is Sani, hogy belőletek.)
A végzettségnek nem az a lényege, hogy mekkora durranás (mert az oklevél valóban megfelelt (a megfeleltben kiemelték a kiválóan megfelelteket), és nem felelt meg), hanem az oktatás, tanítás, felügyelet.
Valahogy úgy lehetne elképzelni, hogy az edukátor a híd szerepét tölti be az orvos, szakasszisztens és a beteg között.
Itt a fórumon hányszor és hányszor tapasztaljuk azt, hogy bejelentkezik egy frissen felfedezett cukorbeteg, és szegénykémnek halvány fogalma is alig van erről az élet végéig tartó betegségről. Ha elegendő edukátor lesz az országban, akkor minden diabetológiára jut egy-két edukátor, aki ezeket betegeket ellátja a legfontosabb infoval, amire ugye az orvosnak se ideje, se energiája.
Kedves hypohonder, te vagy az első, aki a fóruma bejelentkező friss diabost elküldöd, hogy olvasson vissza néhányszor tíz oldalt, és máris nem tesz fel olyan kérdéseket, amik az "alapok" és nekünk már a kisujjunkban van. Félre ne érts, nem piszkálni akarlak, mert valahol igazad van, tényleg leírtunk már majdnem mindent. Csakhogy egy friss diabosnak (de még nekünk, öreg diabosokkal is (he-he)) a lelkével is foglalkozni kell.
A képzésben ezt is tanultuk, sőt kiemelten foglalkoztunk a pszichológiával, pszichoterápiával.
Gyerektáborok. Az edukátor diabos gyerekek táboroztatására is jogosult, gondolom a szülő sokkal nyugodtabb, ha a gyereke a táborban orvos, dietetikus, nővér, és edukátorok felügyelete alatt van.
Ha az edukátor alkalmas a tudása alapján friss diabosokat oktatni, meglévő diabosok tudását gyarapítani, gyerekeket táboroztatni, akkor már értelmét veszti a "tény", hogy az oklevél mekkora durranás, vagy durranás-e egyáltalán, és nem is kell vele vissazolvastatni oldalakat.
Én mindenképpen hasznosnak tartom, magam részére is, és mások részére is, úgyhogy számomra ez durranás független.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-04-02 #9
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Bocsika, de nem hagy nyugodni ez a "mekkora durranás" dolog.
Sani felsorolta az előadókat, szerintem akik ehhez a képzéshez nevüket adták, azok igenis egy nagy durranáshoz adták a nevüket.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-04-02 #10
2007-ben az edukátorképzés Gyöngyöstarjánon volt.
Kata!
Oktattak valami mást is nektek, mint nekünk anno?
Volt-e más előadó?
Kedves Hypohonder!
Az edukáció a cukorbeteg gondozásban betegnevelést, páciensoktatást jelent. Ha jó edukátorok vagyunk, akkor megtanítjuk a cukorbetegeket ezzel a betegségel együtt élni úgy, hogy a ne betegsége rabja legyen, hanem tudatosan tartsa kézben az állapotát és alakítsa sorsát.
Kezünkben van a sorsunk. Rajtunk múlik a jövőnk.Sani

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel