Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

3. oldal, összesen 82 ElsőElső 12345671353 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 21-tól/től 30-ig összesen 820

Téma: Edukáció

vighkata logója
    vighkata jelenleg nem elérhető Utolérhetetlen :) – moderátor
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal
    184 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Tímeácska!
    A szülő, aki nem törődik a gyerekével, és nem hallgat a segítő szóra, hát sajnos nem sok mindent lehet tenni.
    Óvatosan meg kell próbálni tájékoztatással, felvilágosítással a hozzállását befolyásolni, de kényszeríteni nem lehet.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,
    Inzulin: Humalog

tímeácska logója
    tímeácska jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal
    188 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Hát, ez az, Kata! Hogy kényszeríteni nem lehet... De annyira bosszantó, amikor mondjuk egy kicsi gyerekről van szó, és a szülő éppen az, aki tönkreteszi saját gyermeke életét... Sajnos, kiskorú veszélyeztetése sem áll ebben az esetben... Én biztos, nem hagynám az ilyen "szülőt" büntetlenül... De, ez csak az én véleményem...
    Tímeácska /alias Csigu/

Roche, Spirit + Combo pumpa, 1+1 db/háztartás - egyelőre !
    Spirit + Combo: NovoRapid, pen: Humulin M3

vighkata logója
    vighkata jelenleg nem elérhető Utolérhetetlen :) – moderátor
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal
    184 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Az edukátor és a diabetológiai szakápoló között vannak hasonlóságok és különbségek.

Az egyik különbség, hogy az edukátor maga is cukorbeteg (nagyon kevés kivételtől eltekintve), ezáltal "saját élmény"-e van, valamint hiteles a edukáltak számára.

Az edukáció fogalmát azzal egészíteném még ki, hogy itt a fórumon is mindannyian edukáljuk egymást, otthon a környezetünkben, ha valakinek tanácsot adunk, az már edukáció.

Az edukátor képzést azért (is) hozták létre, mert ha úgy is adunk tanácsot egymásnak kisebb-nagyobb körökben, akkor az a tanács, javaslat megalapozott, korrekt, és tudományos alapokon nyugvó legyen. Ezen túl a tanfolyam nagyon fontos eleme a pszichológiai oktatás, ez pedig nincs benne a CH táblázatokban, és az inzulin fajták leírásában.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,
    Inzulin: Humalog

tímeácska logója
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal

Alapértelmezett

Nahát, Kata, a számból vetted ki a szót! Én is ugyan ezt akartam írni, hogy mi is itt valamilyen szinten edukáljuk egymást, edukátorok vagyunk...
    Tímeácska /alias Csigu/

Sani logója
    Sani jelenleg nem elérhető Fiatal veterán
    Regisztrált
    Aug 2007
    Hol
    Keszthely
    Üzenet
    1,181
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Kedves Tímeácska!

Érdekes dolgokról kérdezel.

A szülőknek 2 hibás reakciójuk lehet gyermekük cukorbetegsége során:
    - túlféltő -- ez önállótlanságot idéz elő a gyermekben és az énképe is negatív lesz. ( pl. egyedül úgysem tudom, nem vagyok rá képes,stb.)
    - következetlenség -- ilyenkor sajnos a gyermeknek a saját bőrén kell megtapasztalni a rossz döntések, viselkedések következményeit.
    Nagyon fontos, hogy milyen szociális helyzetben van a család, hogy mennyire tájékozott a szülő. Mindenképpen először a szülővel kell megértetni, hogy a gyermeke élete milyensége a tét. Sajnos nem minden szülő-gyermek viszony ideális. Ilyenkor valaki közeli hozzátartozót ( ha még kicsi hozzá a gyermek, hogy megértse) kell informálni. Amint a gyermek már be tudja fogadni - az ő nyelvén elmondott- dolgokat, a cukorbetegség kezelését ill. kezeletlenségének következményeit, akkor őt kell edukálni. Minél hamarabb, anál jobb.

A kamaszkor a cukorbetegségben már önmagában is önálló rizikófaktornak számít. Tapasztalatból írom, hogy ami- aki segíthetne, az egy edukátor, akire felnéz a gyermek és elfogadja a tanácsait. Nagyon jó dolognak tartanám egy hasonló korú, érdeklődési körű szintén cukorbeteg gyermek társaságát, aki megfelelő betegségtudattal és fegyelemmel éli az életét.
    A szülőknek van ilyenkor a legnehezebb dolguk. Nagyon fontos a minőségi együttlét. Sok minden múlik azon, hogy hogyan engedi el a szülő a gyermeket. Nem keretek kellenek, hanem korlátok. Serdülőkor idején minden felborulhat és a viselkedés is 180° -os fordulatot vehet. Nagyon fontos lenne a jó kezelőorvos, dietetikus, edukátor, barát, akik segítenek a nehéz időszakot átvészelni. Nem egyszerű, az biztos.
    Sani

tímeácska logója
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal

Alapértelmezett

Kedves Sani!
    Igen érdekes, ez a "milyen szociláis körülmények között él a család" kérdés... Amíg konkrétan nem találkoztam olyannal, hogy tökéletes egzisztenciával rendelkező családnál iszonyatos káosz van a diab. terén, alig akartam elhinni... Ugyanekkor, egy kevésbé "tehetős, értelmiségi" családban tudnak jól működni dolgok... Megint csak nem áll az általánosítás elmélete... Mint az élet bármely pontján...
    Iszonyatos dühöt tud kiváltani belőlem, amikor a kedves anyuka/apuka elégedetten áll a diab. gondozó előtt a gyermekével, holott, iszonyatosan nagy problémák vannak a háttérben... Sajnos, nagyon sok olyan ember van, aki a segítő szándékot nem veszi jó névan, sőt, támadásnak véli... Nos, ez az a helyzet, amikor hiába segítene az ember, egyszerűen nem tud... Vagy éppen "cikinek" tartják, megalázónak érzik, ha segíteni akarnak, ill. nem akarnak segítséget kérni... Ezzel aztán végképp nem lehet mit kezdeni... Sőt, lehet, még többet árt a jó szándékú ember a segíteni akarásával... Lehet, én vagyok szociálisan "túl érzékeny..."
    Tímeácska /alias Csigu/

tímeácska logója
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal

Alapértelmezett

Na, szóval, hol is hagytuk abba?!
    Ja, igen, edukáció... Én egyébként nem csak diab. terén edukálnék embereket... Hanem én igen jó szemmel nézném, ha minden gyermekekkel foglalkozó intézményben (ovi, suli) lenne "önkéntes ember", aki mint prevenció jelleggel oktatná a gyerekeket, és a pedagógusokat... Persze, ebbe a diabot is beleértem... Felmérném, hogy melyik intézményben milyen problémával (akár egészségügyi, akár szociális, stb.) küzdő gyermekek vannak, és annak megfelelő edukációs képesítéssel rendelkező embert/embereket "helyeznék ki"... Vagy van ilyen?
    Tímeácska /alias Csigu/

Sani logója
    Regisztrált
    Aug 2007
    Hol
    Keszthely
    Üzenet
    1,181
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

A szociális helyzetre visszatérve tényleg nem az anyagiakon múlik, hogy ki milyen, mennyire művelt ember. Viszont talán több lehetősége van tájékozódni ( pl. internet) az őt, ill. családtagját érintő problámában---ha akar. Az meg teljesen személyfüggő, hogy ki hogyan éli meg és kezeli kapcsolatait. Az edukátornak 'éreznie ' kell, ha a segítő szánkéka süket fülere talál. Persze ezzel nem kéne feladni, csak esetleg máshol próbálkozni.

Azt meg nagyon jó ötletnek tartom, hogy kéne egy általános prevenció és edukáció az óvodákban, iskolákban. Csakhát sajnos a mai korban nem hiszem , hogy ezért fizetnének + egy embernek. Nincsen anyagi forrásuk az iskoláknak, pedig ez lenne a legfontosabb feladat az egészségügyben, a prevenció!!!
    Utoljára Tímeácska módosította 2008-04-04, 03:48-kor
    Sani

tímeácska logója
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal

Alapértelmezett

Igen, Sani, erre nem lenne pénz... Mármint, az edukátorokat megfizetni... Ezért is írtam önkénteseket. Mert, azért abban bízok, hogy akadna a társadalomban igazán elhivatott segítő szándékú ember... Nem anyagiakért... Vagy, én lennék igencsak naiv...
    Tímeácska /alias Csigu/

Sani logója
    Regisztrált
    Aug 2007
    Hol
    Keszthely
    Üzenet
    1,181
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Sani Üzenet megjelenítése
    Nem keretek kellenek, hanem korlátok.

Most olvastam el, elnézést, rosszul írtam.
    Nem korlátok kellenek, hanem keretek. Hiszen a tiltással csak az ellenkezőjét érjük el. Meg kell próbálni hatni a kamaszokra és beleélni magunkat a helyzetükbe. Motíválni kell őket és a + visszajelzésekből talán értelmezik, hogy az ő érdekük az, hogy normoglikémiás értékeik legyenek.
    Nevelésük során arra kell törekedni, hogy + énkép alakuljon ki a gyermeknek. Hiszen az ilyen embereknek van önbizalmuk, tehát képesnek érzik magukat arra, hogy saját maguk alakítsák sorsukat. Ezek a gyermekek kompetens személyiségek, ezáltal van belső kontrolljuk, sikerorientáltak és megtesznek mindent a cél elérése érdekében.---ami itt a jó anyagcsere háztartás.
    Magas az igénynívó-i szintjük, tehát nem mindegy, hogy milyen elvárás van önmagával szemben. Nagyon fontos a megfelelő szülői magatartás egész életük során. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen környezetben nőnek fel és hogy milyen hatások érik a lelküket, kialakuló személyiségüket.
    Sani

3. oldal, összesen 82 ElsőElső 12345671353 ... UtolsóUtolsó

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!