+ Válasz a Témára
Eredmények 1,341-tól/től 1,350-ig összesen 2653
Téma: Babázhatok
-
2009-12-22 #1341
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,584
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 128
- 211 alkalommal
140 üzenetét köszönték meg
Én biztos vagyok benne, hogy beindul a tejtermelés, ha nehézkesen is. A kitartás meghozza a gyümölcsét. Egyébként a kevés anyatej is anyatej.
Amikor a szülés önmagától indul be, akkor oxitocin termelődik. Ez a hormon indítja be a tejelválasztást is. Nálad (és a császárosoknál) nem tudom, hogy az oxitocinnak mennyi szerepe van, valamennyi biztosan, hiszen a császárosok is szoptatnak.
Biztos az a néhány nap nem tett jót a tejelválasztás szempontjából, amíg nem szoptathattál, de nem hinném, hogy reménytelen lenne az eset.
Az én időmben Fitolac volt a neve a tejserkentő teakeveréknek, de nem érdemes a 23 évvel ezelőtti neveken agyalni. Az összetétele a mai keverékeknek biztos változatlan.
A hasfájás elleni készítménynek, amit említettél, lehet, hogy van kömény tartalma. Anno nekem a csecsemős nővér mondta, az anyukám, meg a nővérem is, hogy köménymagos tea kell a picinek. Az én gyerkőcöm is hasfájós volt a tea ellenére, és én is azt gondoltam, hogy nem is használ. De főztem, mert Deni szerette inni, talán a szomját is oltotta. (Deni nyári gyerek)Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2009-12-22 #1342
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,785
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 77 alkalommal
63 üzenetét köszönték meg
Ő egy hasfájós baba volt. Hogy mitől, azt soha senki nem tudja megmondani, vagy hasfájós egy baba vagy nem. Aki az, annak a hidrolizált fehérjés táptól szinte biztosan picit rosszabb lesz, ennyit lehet max tudni.
Amúgy 1 hós kortól lehet adni a Gripewater-t, DMben is van, nálunk ez bizonyult a legjobbnak (sokkal jobbnak, mint az infacol - amúgy annak a hatására várni kell 1-2 hetet).
Az, hogy kapott napi 100ml tejet és mellé 400-600ml tápot, az semmit nem jelent, mármint elenyésző mennyiség (főleg hasfájósság tekintetében).
Majdnem
Szoptatod, majd adsz neki annyi tápot, hogy jóllakjon. Ezek után miért kérne fél óra múlva? Jóllakott. A fejésről a következő bekezdésben írok 
Mondom, nagyon nehéz meló lenne, amiről írok. A baba sírni fog, nagyon sírni fog, mert éhes - kevés tápot nyilván kaphat és főleg este azt is, inni viszont kell adni neki, ha nem elég, amit szopott folyadéknak sem. Ez egy brutális dolog. De, hogyha teljesen szoptatni akarod, akkor másképp nem fog menni, ahhoz nagyon kevés a tejed.
Szóval valahogy úgy nézne ki a dolog, hogy egy ágyba helyezkedsz Ricsivel, csak pisilni meg enni kelj fel vagy ha nagyon akarsz valami mást csinálni. Tegyél magad mellé könyveket, sok sok innivalót és amint elalszik a baba, te is próbálj meg aludni. Amikor alszol, akkor termelődik a legtöbb prolaktin, tehát alvás=tejcsinálás
Másrészt, amikor éhes Ricsi, csak cicit kapjon, max teát (legyen benne cukor, hogy kapjon valami tápanyagot is).
Csak este érdemes fejni, amikor mondjuk adsz neki végül tápot is, hogy aludjon egy nagyot és te is tudjál 1 óránál többet aludni. Akkor meglátod, hogy mit hagyott benned Ricsi, innen el lehet majd dönteni, hogy egyáltalán kell-e fejni vagy annyira kiszívja, hogy nem kell sosem (ez milyen jó lenne!). Aztán lehet egyet aludni és másnap mehet elölről az egész. 2-3 nap max, utána meg kell, hogy növekedjen annyira a tejmennyiséged, hogy legalább reggel elég legyen neki egy szopira. Ha nem történik meg, akkor el kell fogadni, hogy nem megy, de megtettél mindent.
Brutális, tudom, a babának nem lesz baja ettől, főleg, hogy folyadékot kaphat nappal is üvegből (vagy pohárból), valszeg fog egy picit fogyni, ezért, ha nagyon vékony Ricsi, akkor én 2 napnál nem szánnék rá többet.
Sajnos nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Nekem a napi 100ml tejem után sosem lett elég egyetlen egy szopira sem, sem reggel sem este (este kb 20ml volt bennem), pedig majdnem mindent megtettem - hát, amit itt fent leírtam, ezt nem, úgy éreztem, ezt nem bírnám ki. De tudtam valahol, hogy ez lenne az egyetlen út. Aztán elfogadtam, hogy erre nem vagyok képes (részben azért, mert már 3 hónapos volt Nimród, amikor ezt a módszert megismertem és akkor már marha sok tápot evett és azt nem tudtam elképzelni, hogy 3 hónapig zabálja a tápot és utána hirtelen nem kap semmit estig, nekem meg már apadt éppen el a tejem, nem az elején voltunk, de talán az első hetekben még megpróbáltam volna, amikor még naponta egy picit mindig több lett a tejem és nem kevesebb). Szóval ez nehéz.
Persze, logikus, hogyha több tejet szeretnél, akkor 2 etetés között fejjél, annyival több inger ér. De tapasztalatból mondom, hogy nem számít, ha ennyire kevés a tejed. Biztos használ valamit, jobb, mintha szopi után közvetlenül fejnél. Ellenben ez csak akkor igaz, ha mindent kiszív Ricsi, miben én kételkedem, mert nagyon pici még, az ilyen pici babák ritkán ürítik teljesen a ciciket. Sőt... Tej akkor fog termelődni, ha kiüríti valami-valaki őket. Ha Ricsi nem üríti ki és te csak később fejsz, akkor addig is benned ragad a tej és annyival kevesebb fog termelődni legközelebb. Ehelyett az lenne a megoldás, hogy fejsz szopi után is és 1 órával kaja után is (inkább 1.5...). Akkor biztosan kiüríted és sok inger is ér. De arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok az inger, azaz ne fáradjanak el a cicik nagyon, mert az is rossz, de ezt neked kell érezni. Én soknak találnám a 1.5 óránkénti fejést, inkább fejnék szopi után, hogy ürüljön ki rendesen, hamár beindította a tejleadó reflexet (érzed, amikor beindítja??) és minden második szopi után 1.5 órával. De szerintem ettől nem lesz lényegesen több tejed (de a szopi utáni fejést mindentől függetlenül nagyon javaslom,mert gyanítom, az is probléma, hogy RIcsi nem üríti ki a ciciket rendesen, ezért benned ragad és akkor biztosan nem lesz több tejed). Hú, sokat írtam, remélem, érthetően fogalmaztam, nagyon siettem és nem tudom visszaolvasni..... kérdezz, ha nem világos
-
2009-12-22 #1343
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,785
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 77 alkalommal
Ja, hogy miért kell feküdni? Nem kell, csak a lényeg, hoyg aludj, amennyit csak bírsz, ahhoz meg jó ötletnek tűnik a fekvés
Ha a baba elalszik 5 percre, akkor addig te is próbálj, legalább csukd be a szemed és pihenj. A pihenés a legfontosabb, hogy SEMMIT ne csinálj, csak igyál, egyél és szoptass. A fekvés meg a legjobb pihenés ébren is
(fizikai pihenésről beszélek, nem szellemiről
, tehát no active pihi
)
-
2009-12-22 #1344
Feltörekvő
- Regisztrált
- Dec 2008
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 249
- Köszönet
- 18
- 17 alkalommal
17 üzenetét köszönték meg
sajnos még veszített is a súlyából születése óta. ezért nem merném éheztetni. 2,890-cel született és csak most tudtuk 2,8 köré visszatornázni a súlyát (ez is elég nagy munka, mert a tápszer miatt hamar bealszik, keltegetni kell, meg közben persze büfiztetni is, mert ugye hasfájós. szóval elég rossz lenne, ha visszaesne a súlya megint... mit gondolsz?
-
2009-12-22 #1345
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,785
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 77 alkalommal
Akkor én lehet, hogy megpróbálnám a nagyon durván gyakori fejést. Nappal 2 óránként, amennyire csak lehet kimasszírozni, mellette ugyanúgy ágyban fekvés Ricsivel és alvás amikor ő elszundít, ha nem tudsz aludni, olvasgass, de feküdj többnyire vagy félig ülve-fekve olvass, de ne csinálj mást. És 2 óránként a szaporító fejés (tudod, 7-7, 5-5, 3-3, 1-1) és mellette 3x2 more milk. És a szopi persze mindig. Ezt 2-4 napig, ameddig bírod. Ha utána nem lesz lényegesen több, akkor is érdemes abbahagyni az egészet és csak szoptatni a táp előtt, ameddig Ricsi szeretné.
Én most lemérném Ricsit, hogy mennyit eszik, aztán kivi vagyok, te mennyit tudsz fejni szopi után.
Ez a fejéses dolog azért nem olyan hatékony, mert nem mindig hozza elő a tejleadó reflexet, de érdemes próbát tenni, ha a csak szopit nem tudod megoldani Ricsi miatt, hogy ne veszítsen többet a súlyából, azaz nem is ez a baj, hanem az, hogy valszeg még sárga is picit (ez normális ilyenkor, mégha nem is látod rajta) és, ha kevesebb folyadékot kap, attól még aluszékonyabb lesz, szóval ez a probléma a korababákkal többnyire sajnos, nem vagy egyedül. Brúnó 2 hónapig aludt bele folyton a kajálásba, a cicibe is és az üvegbe is, borzasztó volt, pedig ő 3.5 kilósan született és még szépen gyarapodott is, 2 hetesen olyan 3.6 körül volt. (ő is pont 1 hónappal jött korábban)
-
2009-12-22 #1346
tubi nagy-nagy gratula és kitartás!!!!!
hát erről a szopi témáról napokig tudnék írni,de szerintem ami a legfontosabb ,hogy próbálj ki mindent amit úgy érzed,hogy az erőd és lelked bírja,majd ha nem megy akkor ne idegeskedj ez miatt és fogadd el ,mert én nem ezt tettem és Molli tudja mit idegeskedtem ez miatt,ma már nem tenném
igaz nem bántam meg semmit ,de az biztos,hogy nem kínoznám magunkat olyan sokáig(8 hónapig szopizott Karola) és csak reggel volt annyi tejem,hogy elég legyen neki ,de az sem mindig
ő is ezt a pepti 1 tápot kapta és nem tudom ,hogy ettől vagy mitől ,de hasfájos volt sokáig,nekünk az infacol és az espumisan csepp jött be,a gripewatertől hasmenése volt,(most is megvan 1 üveggel)lizzi
Spirit pumpa-NovoRapid inzulinnal
-
2009-12-23 #1347
Feltörekvő
- Regisztrált
- Dec 2008
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 249
- Köszönet
- 18
- 17 alkalommal
Köszönjük a gratulát és a bíztatást!
Tegnap voltam a védőnőnél, ahol kipróbáltam a Medela kórházi fokozatú mellszívóját és ugyanannyi jött, mint amit én kézzel szedek ki. Ezek utána védőnő nem sok jóval bíztatott... azt mondta, ő már látott sok anyukát, akinek ennyi idő alatt (2 hét) nem indult meg, annak nem fog... de a neten olvastam - igaz csak - egy sztorit, ahol egy lánynak a 3. héten indult csak be és utána volt rendesen teje...
szóval nekem is az a központi kérdés, hogy hol a határ, meddig érdemes próbálkozni. Amiket eddig kipróbáltunk, az is elég fárasztó, a gyerkőc mellett figyelni a cukromra, a vérnyomásra, homeobogyók bevétele, eleget inni, pihenni. Főleg, hogy Ricsi hasfájós, emiatt elég kiszámíthatatlan, hogy
mikor mit tudok csinálni, mert sokszor kell pocit melegíteni, tornázni, masszírozni. De nem panaszkodom, ha mindez eredményt hozna, megérné. Infacolt kipróbáltuk, de csak 1 napig, mert úgy tűnt, rosszabb lett tőle. Persze rá van írva, hogy néhány napig eltart, míg a hatás kialakul, de nekem nem volt lelkem nézni szegényt, ahogy egész nap feszül, nyom, sír. Most a kajcsi előtt 10 ml édeskömény tea és ha fáj, akkor külső megoldásokkal próbálkozunk. mi amúgy BEBA start HA-t eszünk...
Az fontos, hogy nem bántál meg semmit, nem is szabad, jó célért tetted és a kislánykád biztosan nagyon örült, hogy a Te tejcsidet ihatta
Nagyon szép és nyugodt Ünnepeket Nektek és minden szépet és jót az Új Évre!!!
-
2009-12-23 #1348
Feltörekvő
- Regisztrált
- Dec 2008
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 249
- Köszönet
- 18
- 17 alkalommal
én úgy tudom, hogy a prolaktin indítja be az elválasztást és az oxitocin a kiürülést. a császárosok injekciós oxitocint kaptak a műtét után azt hiszem, 3, vagy 4 napig.
hát tegnapig én is ezt hittem, de a védőnő eléggé egyértelműen megmondta, hogy sok jóra ne számítsak, 2 hét már túl sok idő. persze igazából nem tudjuk, mi van odabenn... vagy nincs elég tejmirigyem (akkor hiába jó a hormonális működésem, nem lenne tejem semmiképp), vagy a hormonális működésben van valami bibi (prolaktin, vagy/és oxitocin-termelés). nem nagy számban, de van ilyen. a stressz tutti nem tesz jót, de igazából már napok óta csak a szokásos első néhány hetes stressz van, a férjem nagyon sokat segít, tudok pihenni is. szóval ha ezen múlna, sztem már megindult volna.
-
2009-12-23 #1349
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,584
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 128
- 211 alkalommal
140 üzenetét köszönték meg
Jajj, drága Tubi, remélem nem vezettelek félre. Az az igazság, hogy ezek nekem már nagyon régi emlékek, és lehet, hogy igazad van, és az oxitocinnak nincs köze tejelválasztához.
Annyira szeretnék segíteni, de csak azt tudom mondani, hogy ha nincs alapvetően szervi oka, hogy ne tudj szoptatni, akkor igenis kell még, hogy kitarts, és bízz abban, ha csak fele mennyiséget is, de szoptass. A tápszeres kiegészítéssel az étel mennyisége meg van, de az anyatej védőhatása kell. Ha kevesebb, hát kevesebb, de ami a te tejedben van, az a babád egészségét védi. A pszichés hatásról nem is beszélve. Mármint hogy a picit a melledre teszed.
A hasfájós feszülésre pedig csináld azt, hogy leméred Ricsit a kaja előtt, és után, így tudod pontosan, hogy mennyit evett (szopcsi+tépszer). Ugyanígy leméred kaki után is. Sajna a pisilésnél nem tudsz méricskélni. Ha a kaja mennyisége súlyra több, mint amit kikakilt, akkor bizony feszíti a pocikáját (több megy be, mint ki).
Az én fiam is nagyon feszült, és akkor nekem a nővérem mutatta meg, hogyan kell masszírozni, tornásztatni, hogy ne okozzak fájdalmat, vagy sérülést.
A hátára fektetett babának megfogom az alsó lábszárát mindkét kézzel, és óvatosan feltolom a combját a pocikája felé. A babán látszik, hogy meddig nyomhatod a combikáját a pocihoz. Ezt ismételgettem néhányszor, és ez a mozdulat stimulálta a renyhe bélmozgását. Nálam szerencsére meg is lett az eredmény. Akkor döbbentem meg, amikor megmértem a gyerkőcöt. 90 g-ot szopcsizott, és ha jól emlékszem a kakilás után 120-130 g-mal lett könnyebb. Persze nekem akkor még az a jófajta kölcsönzős csecsemő mérlegem volt.
Remélem tudtam valamennyit segíteni. A tornával és szoptatással is legyél türelmes. Tudom nehéz úgy türelmesnek lenni, hogy kevés a tej, és fáj a baba poicija, de hidd el, a félelmet, és aggodalmat megérzi a baba. Az nagyon jó, hogy a férjed segít, és te tudsz pihenni, ez nagyon sokat jelent.
Én mindenképpen várom a fejleményeket, akármilyen pici előrelépés, vagy javulás van, tudom, hogy az is javulás. Drukkolok, hogy minél előbb legyen számotokra is érezhető javulás.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2009-12-24 #1350
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,785
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 77 alkalommal
Nagyon sajnálom, hogy nem ismertük egymást, amikor Nimródot szültem. Hogy én mennyire ugyanebben a cipőben voltam... És valóban nem lett tejem, pedig ezt a nem adok tápot dolgot kivéve minden mást kipróbáltam. Ma már tudom és értem, hogy miért csak az működik ilyen helyzetben (az ágybafekvés táp nélkül napokig...). Én is szinte biztos voltam benne, hogy valami fizikai oka volt annak, hogy nem volt tejem (nekem napi 100ml volt, meg volt 200ml is, akkor csúcsoformában voltam
, de hüvelyi szülés volt és azonnal megkaptam a babát és végig szoptathattam, szóval ennyivel könnyített helyzetben voltam, nyilván ezért lett egyáltalán ennyi), aztán a másodiknál megvettem egy csomó cumisüveget és előre kiváltottam a tápokat is (itthon áll azóta is a 3 egész doboz BEBA HA Start), még Brúnó születése előtt. Aztán, amikor már láttam, hogy csak a tejemen él Brúnó és még így több decit (!) fagyasztottam le, akkor értettem meg, hogy mit csináltam másképp, hogy nem fizikai oka volt, hogy nem volt tejem Nimródnál. Az eleje volt más. Az, hogy időközben megtanultam fejni és masszírozni és a műtétem utáni nap már fejtem is, amennyit csak bírtam, majd az első csomót 1.5 óráig (!) masszíroztam, hogy kijöjjön - majdnem leesett az állam, 1.5 decit fejtem le abból az csomóból! Nimródnál is voltak ilyen nem is csomók, hanem hatalmas keményedések, de hát ugye te is tudod, hogy a csecsemősök mit segítenek, aranyosak,d e nincs 1-2 órájuk, hogy melléd üljenek, így mondták ugyan, hogy fejjem ki, de mivel nem volt jó technikám, masszírozni nem tudtam jól, gondoltam, azok a keményedések tuti ilyenek és kész, eszembe nem jutott, hogyha azokat úgy hagyom, akkor alig lesz tejem - ugyanis az a több deci tej felszívódott, bennem ragadt és ezzel azt az üzetenet adta az agyamnak, hogy nem kell több tej. Az első néhány nap, az első 1 hét, ezek kritikus időszakok. Ha ilyenkor nincs meg a megfelelő inger, akkor a legtöbb nőnek nem fog menni a teljes szoptatás. Mindenki meg van róla győződve, hogy azért tudott szoptatni, mert nyugodt volt vagy hitt benne vagy egyszerűen csak lett teje, mert ez az élet rendje. Szerencsére nem így van, azt az 1-2%-ot leszámítva (a nem szoptató nők közül, tehát az összes nő közül ez még kisebb szám) mindenki képes teljesen szoptatni, csak az első 1-2 hétben nem mindenkinek van egyformán sok dolga ezzel, sokaknak kisebb erőfeszítéssel is megy, másoknak meg vagy akad egy nagy tudású szoptatási tanácsadó (akár rokon is vagy barát) vagy nem és akkor nem is megy. A szoptatásról azt mondják a hozzá értők, hogy az ember sajnos elvesztette azokat az ösztöneit, amik az emlősöknek még megvannak, ahol sosem gond a szoptatás és sajnos ezért az embernek a szoptatáshoz tanulnia kell, nem is keveset. Vannak mázlista nők, akiknek baromi sok tejük van, de akik alapvetően nem ontják magukból a tejet, azoknak az első 1-2 hét a legmeghatározóbb és a legtöbb esetben az egyetlen meghatározó időszak is egyben. Az a dolog, hogy ágybafekvés a babával és semmi táp, az a legtöbbször működik, de erre nagyon nagyon kevés anyuka képes, pontosan azért, mert féltjük azokat a picike babákat - bár a szoptatási tanácsadók szerint egy egészséges babát nem kell ettől félteni és ma már én is kipróbálnám, már tudom, hogy az étel nem fontos, csak a folyadék, de mi ehhez végigcsináltunk néhány kiszáradós, kórházasdis játékot a gyerekekkel... Ha ez nyugtat, Nimródnál semmi ilyenről nem tudtam, sem a szoptatástól sem a kiszáradásról, táplálásról.
Én egyetértek a védőnőddel! És tök jó, hogy nem ringat ábrándokat, sokkal rosszabb később szembesülni a tényekkel.

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel