Én itt csak tátottam a számat ennyi tudomány hallatán.
Ismét sokat tanultam, ami nem csak a magam számára hasznos, hanem a későbbiekben a tanácsadásban is.
Én egyébként úgy gondolom, hogy a nem javasolt ételféleségekből ha néha napján kap egy pici baba valamennyit, azzal még nem lehet nagy bajt okozni. Gondoljunk arra, amit Molli írt. Ez még egy eléggé gyerekcipőben járó tudomány, orvosok, nővérek alig tudnak róla, így a szülők többsége sem tud, így talán adnak tejet idejekorán minden probléma nélkül.
Ha eléggé lecsökkentjük ezen élelmek mennyiségét, már akkor is sokat tettünk a baba egészségéért, de nem biztos, hogy teljes tiltólistára kell tenni.
És tényleg ne feledjük, nem önmagában a tejtől lesz cukorbeteg a gyermek.
Én bízom benne, hogy hamarosan minden kismama nem riogatva, de tájékoztatva lesz a legfontosabb tudnivalókról. Ha már nincs anyatej, akkor a tápszer jobb, mint a tehéntej, akár hígítva is.
Eredmények 1,311-tól/től 1,320-ig összesen 2664
Téma: Babázhatok
-
2009-12-11 #1311
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
85 üzenetét köszönték meg
-
2009-12-11 #1312
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
184 üzenetét köszönték meg
Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2009-12-11 #1313
- Regisztrált
- Jun 2009
- Hol
- Kaposvár, Hungary
- Üzenet
- 640
- Blog bejegyzés
- 9
- Köszönet
- 33
- 46 alkalommal
22 üzenetét köszönték meg
Közben egy kicsit még olvasgattam és megint találtam egy érdekes dolgot, ami Rami korábbi kérdéséhez passzol (ti.: túrót adjam v. ne adjam):
A hazai forgalomban - szinte egyedülállóan - az ún. "rögös" túró az elterjedtebb, amit tejsavas kicsapatással állítanak elő. Nálunk kevésbé elterjedt az enzimes kicsapatással készült, az általunk megszokottnál sokkalta krémesebb, simább állagú túró.
A második eljárásnál - a sajtkészítéshez hasonló - enzimes eljárással történik a tej szétválasztása, így a tejallergiát okozó kazeinek lebontása is nagyobb mértékű.
Szóval megint ott vagyunk, hogy jó minőségű, krémes túrót valószínűleg minden gond nélkül lehet adni, de a normál túró az vagy jó, vagy nem.
Jó megoldás lehet a ricotta túró, mivel ezt a tejsavó fehérjéiből állítják elő és a tejsavó nem tartalmaz kazeint. Szerencsére ezt most már elég sok helyen be lehet szerezni.
-
2009-12-12 #1314
Misamaci köszi a sok hasznos infóért
!!!!
lizzi
Spirit pumpa-NovoRapid inzulinnal
-
2009-12-12 #1315
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
85 üzenetét köszönték meg
Tejtermékek összefoglalása
Gondoltam, néhány mondatos összefoglalást írok ide arról a témáról, amit az elmúlt hetekben ecsetlegettünk (Misamaci, nagyon köszönjük a sok infot, szuper vagy!).
Az IPM cikkből, a TRIGR kutatásból és az itt megbeszéltek alapján az a következtetés vonható le, hogy aki szeretné követni ezt az irányzatot (a tejmentes etetést), az a babának ne adjon 2 éves kora alatt a sajton kívül tejterméket, sajtból is a sokáig érlelt, minőségi változatot és tömbsajtokról beszélünk nyilván, tehát krémsajt, ömlesztett sajt, mascarpone, ilyesmik nem mehetnek.
Hogy mivel lehet helyettesíteni? Egyrészt - és szvsz ez a legjobb - a Sinlac nevű tejpéppel, ami receptre 1500ft egy doboz (ezt bárkinek felírja a doki, ráadásul, akinek tejallergiája van és erről papírja van, annak 90%-os támogatással is felírják, akkor 300ft egy doboz). Másrészt a tejmentes tápokkal, amire itt egy nagyon biztonságos példa: Milupa Pepti Plus 2 (ez 6 hós kortól adható). Receptre 1000ft alatt van valamennyivel és szintén igaz erre is, ha papírja van anyukának a tejallergiáról, akkot 90%-os receptet is kaphat rá, azaz akkor csak 200ft körül van.
6 hónapos kor alatt is ugyanez a típusú táp van, Milupa Pepti 1 a neve, ennek az áráról nem tudok sajnos semmit, de nyilván hasonló árú, mint a 2-es táp.
Az összes tejterméket (azt is, ahol szerepel az összetétel listán a tejsavó vagy tejsavópor, ezekből rengeteg van, felvágottak is, édességek, akármi!) tartalmazó ételt célszerű mellőzni, pl az összes tejpépet (a Sinlac a kivétel, mert nem tejalapú, nincs benne semmilyen tejszármazék, de minden másban van), a bébiételeket, amik tartalmaznak tejterméket (el kell mindegyik hátoldalán olvasni, hogy mi van bennük, mert nem tüntetik fel máshol, csak az összetételnél), a tejitalokat, hiába van ráírva akármilyen babáknak való termékre, hogy 6 hós kor fölött adható, akkor is tejből vannak és ugye a tejtermékeket, a sajtot kivéve (tehát: 2 éves korig ne adjunk túrót, vajat, tejfölt, joghurtot, tejszínt, tejet).
Sok fehérjét és kálciumot kell bevinni a tejtermékeket nem evő babáknak, tehát mindennap kell enniük sok zöldséget (nézzétek meg, melyekben van sok kálcium és egyéb vitamin), főleg a zöldeket (spenót nagyon jó), sok gyümölcsöt, amikor már ehet 1 éves kor fölött sajtot, akkor sok sajtot és persze nagyon sok húst, abban sok a fehérje (csirke, pulyka, halak, sertés és marha kb ilyen sorrendben).
A tejmentes táp és a Sinlac adagolása ideális esetben napi 2x-i kell, hogy legyen 1 éves kor fölött (azalatt az orvos megmondja!!), 1-1 adag, ami rá van írva (tápból olyan 2.5dl egy adag). Ha ennyit megeszik-iszik a baba, akkor nem is nagyon kell foglalkozni azzal, hogy mi másból viszi be a megfelelő kálciumot (azaz attól még kell ennie sok gyümit, zöldséget, húst, de nem kardinális, hogy ezek mindig, mindennap bőségesen meglegyenek, tehát ugyanúgy ehet ezekből, mint azok a gyerekek, akik ehetnek tejterméket). Nálunk pl ennek az egyharmadát fogyaztja Brúnó, de van, hogy semmit, tehát nekünk tényleg figyelni kell, hogy megegye a sok zöldségjét-gyümölcsjét, a húst szerencsére falja, azzal nincs gond.
Ha lesz időm, majd összeírom a sok kálciumot tartalmazó zöldségeket (meg az egyéb, "tejhelyettesítőket").
Remélem, ezzel sokat tudtunk segíteni azoknak, akik eddig nem tudták, hogy hogyan kivitelezzék ezt a tejmentes étkezést!
Akit az érdekel, hogy mennyire fontos vagy nem fontos ez a módszer a cukorbetegség kialakulása szempontjából, mennyire érdemes foglalkozni ezzel a tejmentes diétával, az olvassa el a #1307-es hozzászólást (itt a linkje: http://drinfo.hu/forum/altalanos-kerdesek-hozzaszolasok/8-babazhatok-131.html#post53043 ).Utoljára kmolli módosította 2009-12-14, 03:16-kor
-
2009-12-13 #1316
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
184 üzenetét köszönték meg
3 db üzenetet átmozgattam ide: Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére
és ott folytatom.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2009-12-13 #1317
Molli azt is írd még bele a hsz.-be(ha lehet így utólag
) ,hogy van Milupa Pepti plus 1 ami kezdetektől adható a babáknak!!!!!
és engem az is érdekelne,hgy te pl.,hogyan készítesz Brúnónak levest amikor sűríteni kell,pl. tejjel vagy tejszínnel vagy tejföllel, vagy pl. főzelékeknél hogyan oldod meg???köszi!!!lizzi
Spirit pumpa-NovoRapid inzulinnal
-
2009-12-13 #1318
Molli, Kata, Misamaci, igazán köszönöm a tejfehérjés aktivitásotokat, és a rengeteg infót.
Idézek a Molli által közreadott cikkből:
„A béta-kazeinből az emésztés során BCM7 keletkezik. ....A BCM7 okozhatja a cukorbetegséget"
"A tejsavó tartalmazza a nagy inzulinválaszt kiváltó fehérjét. Mivel a tejsavót a sajtgyártásban nem használják,ezért a sajt ebből a szempontból veszélytelen..."
Én ezt úgy értelmezem, h nem csak pusztán a kazein, hanem annak BCM7 nevű származéka is veszélyes, sőt a tejsavó is. A hozzászólások pedig elmentek abba az irányba, h pusztán csak a kazeintől kell tartanunk..... Bocsánat, ha nem jól értelmeztem valamit.
-
2009-12-13 #1319
Lizzi, nálam a sűrítés: annyi főzőlét hagyok az adott zöldségen csak, h megfelelő legyen összeturmixolva a pép (főzelék) állaga. Egyébként kiskanálnyi tejfölt, joghurtot is használok, mert én is úgy gondolom, hogy a "rendszeresen" adagolt tejfehérjétől kell tartani, nem attól a kiskanálnyitól, amit egyszer-kétszer egy héten a főzelékre teszünk.
Molli írtad, h rengeteg zöldség és gyümölcs minden étkezéskor. Számomra elképzelhetetlen egy reggeli mirelitzöldségből. Te hogyan csinálod?
-
2009-12-13 #1320
- Regisztrált
- Jun 2009
- Hol
- Kaposvár, Hungary
- Üzenet
- 640
- Blog bejegyzés
- 9
- Köszönet
- 33
- 46 alkalommal
22 üzenetét köszönték meg
A kazein alapjáraton a csecsemők számára túlnyomó részben emészthetetlen, mivel az ehhez szükséges bélflóra nem része az "indulócsomagnak" (az anyatej fehérjeösszetétele teljesen eltérő a tehéntejétől). Az emésztetlen fehérjék a vékonybélben nem tudnak felszívódni, emiatt a szervezet elkezd egyfajta immunválaszt produkálni (mint bármely más allergiánál). Az ekkor termelt ellenanyag az, ami megtámadhatja az inzulintermelő sejteket. (Legalábbis a TRIGR kutatás anyagából nekem így állt össze a lényeg).
A tehéntej kb. 80%-a kazeintartalmú fehérje, 20 %-a savófehérje. A savófehérje könnyen emészthető (kazeinburok nélküli és kisebb láncú fehérjék), könnyebben felszívódnak. A nyers (folyékony) savó nagy mennyiségben tartalmaz laktózt is - szerintem - ez az oka az aránytalanul magas inzulinválasznak. A feldolgozott (hidrolizált) savópor már tisztított és teljesen hipoallergén, a fehérjéket már csak alkotórészeikként (peptdek formájában) tartalmazza, ezért ezt a formát használják a tejallergia esetén adható bébitápszerekben.
A sajtok közül én inkább csak az enzimes eljárással készített, kiérlelt sajtokat tekinteném veszélytelennek (nagy közelítéssel a minőségi sajtokról beszélek). Mivel ennél a módszernél a tejhez adott enzim első lépésben lebontja a fehérjék kazeinburkát és így az érlelés alatt a baktériumok számára már feldolgozhatóak lesznek.
A tömegtermelésű sajtoknál legtöbbször kémiai anyagokat alkalmaznak a tej alvasztására (keserűsó, citromlé, ecet stb), így ennél a módszernél nem bomlik fel a fehérjék kazeinburka, és emiatt a (lényegesen rövidebb) érlelési idő alatt nem megy végbe ezeknek a fehérjéknek az átalakulása. (plusz ezekhez a sajtokhoz nagy mennyiségben adagolnak tejport, egyéb adalékokat)

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel