Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

+ Válasz a Témára
131. oldal, összesen 266 ElsőElső ... 3181121127128129130131132133134135141181231 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 1,301-tól/től 1,310-ig összesen 2653

Téma: Babázhatok

DG logója
    DG
    DG jelenleg nem elérhető Őskövület
    Regisztrált
    Mar 2008
    Hol
    Cegléd
    Üzenet
    4,609
    Köszönet
    26
    16 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző misamaci Üzenet megjelenítése
    A hidrolízis elvileg jelentheti a tejsavas erjesztést/lebontást is (sajt érési folyamata is ez), szóval elképzelhető hogy jó nyomon jársz, de ha délután hazaértem, akkor utánaolvasok és pontosabb választ tudok adni. Esetleg ha a tápszer nevét, jellemzőit rövidem megírnád, az segítene az információk keresésében (ha korábban írtad, akkor bocsi, majd megkeresem, de most nincs időm visszaolvasni, épp csak beugrottam).

Tegnap még egy infót találtam arról, hogy miért terheli meg a tehéntej a csecsemők szervezetét, röviden:
    a tehéntejben nehezebben emészthető/felszívódó fehérjék vannak, mint az anyatejben, ráadásul lényegesen több fehérjét is tartalmaz, mint az anyatej. Szóval nem csak kimondottan a tehéntej megemésztése okoz gondot, de a többletként bevitt fehérjék kiválasztása a veséket is megterheli. Ezért sem ajánlott 1 éves kor alatt a tehéntej fogyasztása. (linket délután adok erre is)

Misi

Én még azt is olvastam, hogy a korán adott tehén/állati tejfehérjével önmagában az is baj, egyebek mellett, hogy állati eredetű, azaz idegen eredetű az embergyereknek.
    Grácia

misamaci logója
    misamaci jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Jun 2009
    Hol
    Kaposvár, Hungary
    Üzenet
    631
    Blog bejegyzés
    9
    Köszönet
    30
    35 alkalommal
    17 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző kmolli Üzenet megjelenítése
    Azaz, amivel most többet tudok, hogy lehet, hogy simán megpróbálok neki jobb minőségű sajtokat adni, esetleg egy jó kis holland cheddar-t
    Szerintem szinte bármelyik minőségi sajt jó lehet ... szóval éppen a holland cheddar is

A tömeggyártású sajtoknál az érlelés hiánya mellett még az is játszhat, hogy a tej szétválasztására két alapvető módszer létezik:
    1. enzimes szétválasztás, ilyenkor egy - a borjú gyomrában képződő emésztőenzimmel azonos összetételű - enzim segítségével választják szét a tejet és ennek hatására indul be a tejfehérjék "előemésztése" a sajt érése alatt, mivel az tejfehérjéket védő kazeinburkot az enzim elbontja és így a fehérjék is hozzáférhetővé válnak.
    2. kémiai szétválasztás: ennél speciális sókeverék - pl. keserűsó - segítségével történik a tej szétválasztása, viszont így az érlelés alatt nem indul be a tejfehérjék emészthető formára történő átalakulása.
    Erősen feltételezhető, hogy a legtöbb tömbsajtnál a második eljárást alkalmazzák. A minőségi sajtokat a legtöbb hagyományos sajttermelő országban szigorú előírások szerint készítik és az enzimes szétválasztást alkalmazzák a gyártáskor (+ gondolj bele, hogy egy minőségi sajtot 3-6 hónaptól akár 5-6 évig is érlelhetnek, fajtától függően).

misamaci logója
    Regisztrált
    Jun 2009
    Hol
    Kaposvár, Hungary
    Üzenet
    631
    Blog bejegyzés
    9
    Köszönet
    30
    35 alkalommal

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző DG Üzenet megjelenítése
    Én még azt is olvastam, hogy a korán adott tehén/állati tejfehérjével önmagában az is baj, egyebek mellett, hogy állati eredetű, azaz idegen eredetű az embergyereknek.
    Igen, de ráadásul fehérje-összetételét tekintve a tehéntej a legkevésbé megfelelő az anyatej helyettesítésére.

"...összehasonlítva az anyatej fehérjefrakcióit elmondható, hogy az anyatejhez legjobban a kocatej, majd a kancatej hasonlít, míg a tehéntej fehérjefrakciói egészen mások, mint az anyatejé...."
    további részletek itt -->

Rami jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Mar 2009
    Üzenet
    56
    Blog bejegyzés
    1
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Köszönöm a tejjel kapcsolatos rengeteg infót mindenkinek!!
    Ha jól emlékszem az első fiamnak sem adtam 1,5 éves koráig tejet, pedig akkor még nem voltam beteg. Csak azért a tejnek, akkor sem volt jó híre.
    Viszont tanácsot kérnék tőletek, akkor most a sajton kívűl semmi más nem ajánlott?? ( vaj, túró) Adjam vagy ne ? Tudom, hogy én döntök, de mégsem tudom mit csináljak
    Tanácsot szeretnék!!

misamaci logója
    Regisztrált
    Jun 2009
    Hol
    Kaposvár, Hungary
    Üzenet
    631
    Blog bejegyzés
    9
    Köszönet
    30
    35 alkalommal

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Rami Üzenet megjelenítése
    Viszont tanácsot kérnék tőletek, akkor most a sajton kívűl semmi más nem ajánlott?? ( vaj, túró) Adjam vagy ne ? Tudom, hogy én döntök, de mégsem tudom mit csináljak
    Tanácsot szeretnék!!
    Az OÉTI ajánlásai a sajttal egy időben (legkorábban 8-9 hónapos kortól) ajánlják a túró és a natúr joghurt hozzátáplálásának elkezdését. Nekem ez valahol logikusnak tűnik, mivel ezek a tej (enzimes v. biológiai) erjesztésével előállított termékek, így a tejfehérjék valószínűleg kedvezőbben módosulnak.
    A vajjal kapcsolatosan nem találtam ajánlást, de mivel a vaj alapvetően magas tejzsírtartalmú tejszínből készül, ezért szerintem nem kellene csecsemőkorban adni, mivel a hirtelen nagy mennyiségű zsír bevitele nagyon megterhelheti a kicsi szervezetét (máj, epe stb.). Szóval szerintem azt inkább ne.

OÉTI ajánlások itt -->>(pdf, letölthető anyagok)

misamaci logója
    Regisztrált
    Jun 2009
    Hol
    Kaposvár, Hungary
    Üzenet
    631
    Blog bejegyzés
    9
    Köszönet
    30
    35 alkalommal

Alapértelmezett

Misamaci, nekem az lenne a kérdésem hozzád, hogy arról mit gondolsz, mit nemrég írtam ide, hogy van ez a "tejmentes" táp, amiben a "tejsavó fehérjét nagy fokban hidrolizált formában tartalmazza", ez mit jelent pontosan? Ez történik a sajt tejfehérjéjével is? Vagy ez most mi?
    Végre találtam a tejsavóról és a hidrolizált savóról is viszonylag emészthető anyagot is
    "..A savófehérje tehéntejből készülő magas minőségű fehérjepor. A tej kétféle fehérjét tartalmaz: kazeint (körülbelül 80%) és savófehérjét (körülbelül 20%). A savófehérje jobban oldódik, mint a kazein, és minősége is jobb. .."

"...A savófehérje a sajtgyártás mellékterméke. Az alábbi felsorolásban a tiszta savófehérje-izolátum előállításának lépései szerepelnek:
    1. A friss tejet bevizsgálják, és miután a minőségbiztosítási szakemberek jóváhagyják, pasztörizálásra kerül.
    2. A kazeint vagy túrót és a tejzsír egy részét szeparálják, ebből készül a sajt.
    3. A fennmaradó folyadék különleges szűrők sorozatán halad át, melyek elválasztják a savófehérjét a laktóztól és a folyékony savóban található egyéb alkotóktól.
    4. A koncentrált folyékony savó egy ioncserélő toronyba kerül további koncentrálás illetve tisztítás céljából. Az ioncsere egy gyengéd eljárás, ami nem denaturálja és nem bontja le a savófehérjét.
    5. Ezután a termék egy szárítótoronyba kerül, ahol a vizet távolítják el.
    6. Az utolsó lépésben a tiszta savófehérje csomagolása történik. .."

"..A hidrolizálás során a savófehérje fehérjeláncai kisebb részekre, úgynevezett peptidekre bontódnak. Ettől még a hidrolizált savófehérje magas minőségű fehérje marad, mivel sokkal kevésbé okoz allergiás reakciókat, mint a nem hidrolizált forma Leggyakrabban csecsemőtápszereknél és különleges orvosi célú fehérjepótló készítményekben használják..."

További információk itt -->>
    Utoljára misamaci módosította 2009-12-11, 07:12-kor Ok: tördelés javítása

kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,785
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    77 alkalommal
    63 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Az OÉTI ajánlásai a sajttal egy időben (legkorábban 8-9 hónapos kortól) ajánlják a túró és a natúr joghurt hozzátáplálásának elkezdését. Nekem ez valahol logikusnak tűnik, mivel ezek a tej (enzimes v. biológiai) erjesztésével előállított termékek, így a tejfehérjék valószínűleg kedvezőbben módosulnak.
    A vajjal kapcsolatosan nem találtam ajánlást, de mivel a vaj alapvetően magas tejzsírtartalmú tejszínből készül, ezért szerintem nem kellene csecsemőkorban adni, mivel a hirtelen nagy mennyiségű zsír bevitele nagyon megterhelheti a kicsi szervezetét (máj, epe stb.). Szóval szerintem azt inkább ne.

OÉTI ajánlások itt -->>(pdf, letölthető anyagok)
    Misamaci, amiről itt nagyon tanakodunk az egy picit más téma, nem az általános ajánluk-ne ajánluk az OÉTI, orvos, védőnő által dolog. Hanem abból az aspektusból nézzük, hogy ezek a bizonyos immunanyagok, amik a tejsavóban (tejfehérjében?) vannak, azok állítólag hozzásegítik a gyerekeket, akikben hajlam van, a cukorbetegség kialakulásához. Ez egy nagyon új kutatási terület és alig van olyan háziorvos, dietetikus, aki erről tudna valamit is (nemhogy az OÉTI). Az IPMből a cikk, amit feltettem erre a topikra, az leírja, hogy miről van szó tudományosan. Ebből az aspektusból csak a sajt állja meg a helyét. A cukorbetegség kialakulásával kapcsolatosan a gyerekeknek minimum 2 éves korig nem ajánlott a sajton kívül mást adni. Sajtot is 1 éves kor fölött és ahoyg olvassuk Misamacit, azokból is a minőségi sajtokat érdemes, amikből "ki van érlelve" a tejfehérje károsító része... (laikusként megfogalmazva...)

Olvasom a kétségbeesett írásokat, kérdéseket erről, de egy valamit muszáj tisztázni.
    Ez egy új irányvonal, egy új kutatási terület, borzasztóan kevés infoval az egyszerű emberek számára, de még az orvosok számára is (és egyetlen kutatásról tudunk, a TRIGR nevű finn kutatásról, ami laikusnak is elérhető info lenne, a többi kutatásról Szendi Gábor írt abban az IPM-es cikkben, amit ide feltettem és a könyvében is). Ez az egész téma azt körvonalazza, hogy a korai tejfehérje adása (2 év alatti) szerepet játszHAT a cukorbetegség manifesztálódásában azoknál, akikben öröklött hajlam van jelen, de a tejtermékek elvonása nem akadályozza meg a cukorbetegség kialakulását, csak segítHET benne (mármint, hogy ne alakuljon ki). Szóval ez egy bonyolult dolog, ami nem feketén fehéren azt mondja ki, hogy ha nem adsz tejet, egészséges lesz vagy ha adsz, cukros lesz a gyerek. Aki nem érzi szükségét ennek a tejmegvonásnak vagy túlságosan aggódik, hogy mi lesz, ha nem kap tejterméket a gyerek (mert mondjuk a háttérben az erről nem tudó háziorvos nyilván ostromolja az anyát, hogy a gyereknek márpedig köll az a napi fél liter plussz tejföl, joghurt, túró, vaj, tejszín), annak az anyukának célszerű lenne nem foglalkozni ezzel a témával, mert mint mindannyian tudjuk: a nyugodt, kiegyensúlyozott anya mindennél többet ér egy gyereknek - még a legegészségesebb ételeknél is. Nem hiszem, hogy érdemes erre a témára ennél sokkal több szót pazarolni, annyiszor átrágtuk már (csak én spec vagy 15x írtam le majdnem minden infot ezzel kapcsolatban, amit csak tudok az elmúlt hónapokban), biztosan nem csak ezen múlik egy cukorbetegség kialakulása!
    Én azt mondom, hogy aki ezt lazán, jókedvvel tudja csinálni, képes rá, az csinálja végig a tejmentes étkezést a gyerekkel, akinek ez gondot okoz, az pedig ne foglalkozzon ezzel a témával. Nem védhetjük meg mindentől a gyerekeinket, nem zárhatjuk az összes betegítő tényezőt az életükből. Amit könnyedén meg tudunk tenni, azt tegyük meg, ami meghaladja a napi szintű energiánkat, azt pedig hanyagoljuk, mert tudjátok, egy nyugodt, boldog anya...

kmolli logója
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,785
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    77 alkalommal

Alapértelmezett

Ja, igen, Misamaci, a táp neve: Milupa Pepti Plus 2
    Előre is köszi

kmolli logója
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,785
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    77 alkalommal

Alapértelmezett

Végre találtam a tejsavóról és a hidrolizált savóról is viszonylag emészthető anyagot is
    "..A savófehérje tehéntejből készülő magas minőségű fehérjepor. A tej kétféle fehérjét tartalmaz: kazeint (körülbelül 80%) és savófehérjét (körülbelül 20%). A savófehérje jobban oldódik, mint a kazein, és minősége is jobb. .."

"...A savófehérje a sajtgyártás mellékterméke. Az alábbi felsorolásban a tiszta savófehérje-izolátum előállításának lépései szerepelnek:
    1. A friss tejet bevizsgálják, és miután a minőségbiztosítási szakemberek jóváhagyják, pasztörizálásra kerül.
    2. A kazeint vagy túrót és a tejzsír egy részét szeparálják, ebből készül a sajt.
    3. A fennmaradó folyadék különleges szűrők sorozatán halad át, melyek elválasztják a savófehérjét a laktóztól és a folyékony savóban található egyéb alkotóktól.
    4. A koncentrált folyékony savó egy ioncserélő toronyba kerül további koncentrálás illetve tisztítás céljából. Az ioncsere egy gyengéd eljárás, ami nem denaturálja és nem bontja le a savófehérjét.
    5. Ezután a termék egy szárítótoronyba kerül, ahol a vizet távolítják el.
    6. Az utolsó lépésben a tiszta savófehérje csomagolása történik. .."

"..A hidrolizálás során a savófehérje fehérjeláncai kisebb részekre, úgynevezett peptidekre bontódnak. Ettől még a hidrolizált savófehérje magas minőségű fehérje marad, mivel sokkal kevésbé okoz allergiás reakciókat, mint a nem hidrolizált forma Leggyakrabban csecsemőtápszereknél és különleges orvosi célú fehérjepótló készítményekben használják..."

További információk itt -->>
    EZ nagyon jó!
    Most ugrott be, hogy ami miatt mi most itt problémázunk, az a kazein!!!! Akkor ezek szerint, az nincs a sajtban, ugye?

És szerinted abban a tápban, amit az előbb leírtam, abban van kazein?

misamaci logója
    Regisztrált
    Jun 2009
    Hol
    Kaposvár, Hungary
    Üzenet
    631
    Blog bejegyzés
    9
    Köszönet
    30
    35 alkalommal

Alapértelmezett

EZ nagyon jó!
    Most ugrott be, hogy ami miatt mi most itt problémázunk, az a kazein!!!! Akkor ezek szerint, az nincs a sajtban, ugye?

És szerinted abban a tápban, amit az előbb leírtam, abban van kazein?
    Az enzimes szétválasztással készült minőségi sajtokban gyakorlatilag nincs kazein, hiszen az enzim elsőként pont a tejfehérjék kazeinburkát bontja le.

A tejsavó - mivel a kazeinek (származékaik) a sajtban maradnak - szintén
    legfeljebb nyomokban tartalmaznak kazeint. Ráadásul a hidrolízis során a tejfehérje (így a kazein is) lebomlik, szóval ha - ahogy írtad - a tápszer hidrolizált tejsavóport tartalmaz, akkor nem lehet benne.

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!