Na, sikerült feltöltenem az IPMből lefényképezett cikket, ami pont erről a tejfehérje témáról szól, hogy mi is a káros benne.
Remélem, el tudjátok olvasni, ki kell picit nagyítani majd a képet, akkor lesz jól látható a szöveg.
Sajna felcseréltem a második és harmadik oldalt... de majd úgyis rájöttökTehát a második csatolmány a harmadik oldal és a harmadik csatolmány a második oldal.
Eredmények 1,281-tól/től 1,290-ig összesen 2664
Téma: Babázhatok
-
2009-12-05 #1281
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
85 üzenetét köszönték meg
Lenne egy kérdésem ezzel a tekfehérjével kapcs. Kivi vagyok, tudja-e valaki a válazst...
Most váltottuk ki a Milupa Pepti Plus 2 tápot (mert eljutottunk oda, hogy a Sinlac-ot nem akarja megenni esténként), ez elvileg tejfehérje allergiásoknak van kitalálva. Az van ráírva, hogy a tejsavó fehérjét nagy fokban hidrolizált formában tartalmazza, ezért az allergiás csecsemőknek már 6 hónapos kortól adható. Laktóz sincs benne.
Szóval, tudja valaki, hogy ez mit jelent??? Mit károsít ez az eljárás a tejfehérjében? Elvileg, ami rossz anyagok vannak a tejsavóban, azok miatt nehezen emészthető is, tehát, ha semlegesítik ezeket az anyagokat, akkor elvileg a káros hatása is kiküszöbölhető. Gondolom én. Ki mit gondol erről?
-
2009-12-05 #1282
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
-
2009-12-07 #1283
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
184 üzenetét köszönték meg
Otthon van egy könyvem, abban tegnap olvastam erről, de nem tudom most pontosan visszaidézni. Ha ma este, vagy holnapra megfelel, akkor kiírom pontosan azt a néhány mondatot, ami erről szól. Bár én nem nagyon értettem ott sem, de te inkább össze tudod rakni.
Látom már találtál cikket erről, azért jövök azzal a néhány mondattal.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2009-12-07 #1284
Köszi Molli a cikket, csak most volt időm elolvasni. Igen hasznos, sok kérdésemre választ kaptam. Mindamellett adhatott volna ötleteket is, hogy ha tejet nem, akkor MIT adjak a gyereknek (a sajton kívül), de hát ne legyek telhetetlen
Csendben annyit megjegyeznék, hogy a férjemnek a diabeteszen kívül más autoimmun betegsége is van, abban a témában is rengeteget olvasok, és a tej ott is szerepel, mint esetleges kiváltó tényező, csak ott nincs korhoz kötve. A hajlam mindkét betegségre örökölhető, szegény gyerek azt hiszem nem fogja literszámra inni a tejet....
-
2009-12-07 #1285
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
No hát, a csatolmány eléggé apróbetűs, de azért olvasható, hogy a könyvemben ugyanez van, így inkább a tej GI, és GL-jéről írt mondatot idézném be, mert itt is a tejsavót említi.
"Amint az a tejről szóló fejezetemben kifejtem, a tejnek és tejtermékeknek (leszámítva a sajtot) rendkívül magas a glikémiás indexe (miközben alacsony a glikémiás telítettsége), mert a tejsavóban van egy faktor, amely serkenti az inzulintermelést. Azt is tudjuk, hogy a szénhidrátok tejjel, vagy tejtermékkel együtt fogyasztva olykor háromszor akkora inzulinválaszt váltanak ki."
Ír még érdekességet pont a gyümülcscukorról amit máshol tárgyaltunk, de visszatérve a tejre, én nem egyszer tapasztaltam, hogy 2 dl-nél több tejet nem egyenletesen dolgoz fel a szervezetem. Órákkal később látszólag ok nélkül emelkedik a cukim.
De hogy a babás témánál maradjunk, gondolom nem egyedül a baba fejletlen immunrendszere és az emésztése az egyetlen ok, hogy ne adjunk idő előtt tehéntejet a csecsemőnek, hanem az extrém magas inzulinreakció.
Ez egy kis logikát ad annak a feltételezésnek, hogy a statisztikák gyakoribb cukorbetegség előfordulását mutatják a korai tejadásnál. Hiszen egy csecsemő szervezete még csak "tanulja" az ételek feldolgozását, megemésztését, így nem tesz túl jót neki, ha extrém inzulintermelésre késztetjük. Az arra hajlamos babákban ezzel provokálhatjuk a bétasejtek kimerülését.
Egy dolgot nem értek. Ez nem annyira ördöngős "tudomány", nem is olyan bonyolult, statisztika is számokkal bizonyítja, hogy nem való egy csecsemőnek a tehéntej, akkor miért kell "fű alatt" információt szerezniük a kismamáknak?
Kedves kismamák, amennyire lehet Mollival összeszedjük a "tudományt", és akkor ki-ki az ismeretek birtokában tud dönteni, de legfőképpen megnyugodni, hogy mindent megtesz a babájáért.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2009-12-09 #1286
Mindenféle sajt mehet? Ugye nem? Háromszögletű (akármilyen márkájú) sajt összetevői: sajt, tejszín, tejfehérje....míg egy sima tömbsajt (pl. edámi) nem tartalmaz ilyesmit. Bocs, ha hülyeségeket kérdezek....
-
2009-12-09 #1287
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
Szandimon, igen, az ömlesztett sajtok nem mehetnek. De pl a penészesek sem, de azok másért, penészes sajtot ha jól tudom, 3 éves korig nem ajánlják, de ebben nem vagyok biztos (márvány, camembert stb...), de másfél évesnek nem adnék penészes sajtot az tuti (terhesen sem lehet a baktériumok miatt, ennek legalább nincs köze a cukorbetegséghez.
Szóval a sima tömbsajtok mehetnek csak, igen.
Hogy MIT adjál? Sok zöldséget és gyümölcsöt, ezekkel a kálciumot és a vitaminokat beviszed simán, plussz sajt. És sok fehérhús a fehérje miatt, ha bírja a tojást, akkor azt is. Mostmár tudom, hogy ezek elegek, nem kötelező a tejtermék fogyasztása a 3 év alattiaknak, meg a gyerekeknek úgy általában, attól még nem lesz bajuk. Csak simán sültkrumplin és husin nem lehet élni, nameg édességen. Tehát a sok zöldség, gyümi, fehérhús, bőven elég! Most tudtam meg nemrég, hogy az anyósom és a háziorvosunk (gyerekdoki) soha életükben mégcsak sajtot sem ettek, mert allergiásak minden tejtermékre. Olyan makkegészségesek és a csontjaikkal sem volt soha baj, főleg ezek után is mondja a doktornénink, hogy ne aggódjak, tejtermék nélkül fel lehet egészségesen nőni, csak a zöldség és gyümi fontosabb nekik, mint a tejet ivó gyereknek.
-
2009-12-09 #1288
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
Ja, szóval itt van a fiam, aki mégcsak sajtot sem kap, mostmár nem eszi a sinlacot és a tejmentes táp nem ízlik neki, tehát tejmentesen és tápmentesen él és az orvos szerint teljesen rendben van ez így. Eszik minden kajálásra zöldségeket és sok gyümit, most mondjuk csak banánt meg mandarint eszik, de zöldségekből a mirelit dolgokat adom, azokban minden van és ebédhez is és vacsihoz kap. Elvileg ez így teljes értékű étkezés és ha a fejem tetejére állnék sem adhatnék neki mást, mert egyszerűen allergiás és mégis azt mondja a doktornéni, hogy nem baj, ha nem issza a tápot, akkor sem lesz semmi baja!
-
2009-12-10 #1289
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Egyáltalán nem kérdeztél hülyeséget, nagyon is helyénvaló, ugyanis a legtöbb sajt már nem sajt. A kocka sajt, ömlesztett sajt nem csak hogy kb fele arányban tartalmaz hidrogénezett növényi zsiradékot, de hogy tartós legyen, tele van egyéb adalékanyagokkal.
De vigyázni kell a tömbsajtokkal is, mert már azok között is lehet találni sajtnak nevezett nem sajtokkal. A tömbsajtnál, ha az összetevőiben nem szerepel (mert általában nem szerepel), hogy még mi van benne a sajton kívül, onnan tudod meg, hogy nem igazi sajt, hogy nem olvad meg a sütőben vagy a mikroban. Ha pedig nyersen eszed, akkor olyan, mintha gumit ennél.
De ezekről a sajthoz kevert nem sajtokról egy profi hozzáértő segítségét tudom kérni, ő a mi Misamacink.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2009-12-10 #1290
- Regisztrált
- Jun 2009
- Hol
- Kaposvár, Hungary
- Üzenet
- 640
- Blog bejegyzés
- 9
- Köszönet
- 33
- 46 alkalommal
22 üzenetét köszönték meg
A sima tömbsajtok (és általában a jó minőségű sajtok) legtöbbször teljes tejből készülnek, szóval a tehéntej fehérjetartalma pont bennük van (hiszen az alvad meg és az alvadékból készül a sajt). Ide tartoznak a minőségi lágysajtok is (pl mozarella) és a camambert jellegű sajtok is.
Az ömlesztett sajtoknak (háromszög, tömlős) kb. három nagy csoportja van, a jobb minőségűeket tejszínnel és ömlesztősóval készítik, a gyengébbeket klf. növényi zsiradékokkal ömlesztik, a harmadik (ezek szerintem már nem is sajtok) alapvetően növényi zsiradékból, tejsavóból és egy csomó adalékból állnak. Ha a tehéntejet szeretnéd elkerülni, akkor a harmadik az amit érdemes keresni, bár az adalékokok és a nagy mennyiségű zsiradék miatt azért ezekből sem érdemes sokat fogyasztani.
A szeletelt sajtoknál hasonló a helyzet, mint az ömlesztetteknél, bár itt vannak a szeletelt tömbsajtok is, amik ugyanúgy teljes tejből készült sajtok. A többi ugyanaz, általában a toast szendvicsekbe szánt sajtok (lapkasajtok) azok, amik a legkevesebb tejet tartalmazzák (növényi zsír + tejsavópor + izesítők + adalékok) .... ezek azok amiket nem lehet normálisan ráolvasztani a melegszendvicsre, mert nem pirulnak, hanem szenesednek .... persze toast szendvicsben ez nem következik be, mert a kenyérszeletek megvédik.
Felnőttként én inkább a rendes sajtokat szeretem, kisgyerekeknél - szerintem - esetleg jó alternatíva lehet a tofu (szójatúró), bár azt meg fogyasztás előtt rendesen kell ízesíteni .... különben egy rémálom, mert semmi íze.

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel