Akkor el is kezdeném ennek a topic-nak a "felpörgetését"...
Pár kérdés:
- Milyen időközönként jártok gondozásra?
- Szerintetek milyen időközönként lenne a legoptimálisabb a gondozáson megjelenni?
- Mekkora szerepe van a háziorvosoknak a diabeteses betegek gondozásában?
- Milyen hiányosságokat tapasztaltok a diab. gondozókban?
- Mennyire vagytok megelégedve a saját diabetes gondozó teametekkel?
- Milyen gyakran küld el Titeket szűrővizsgálatokra a diab. gondozó orvosotok? (Ha egyáltalán küld Titeket...)
- Magától küld-e vizsgálatokra a diab. kezelőorvosotok, vagy Ti kéritek?
- Mennyi időt szán rátok egy-egy gondozás alkalmával az orvosotok? Elegendőnek találjátok ezt az időt?
- Mennyire nyitott az esetlegesen felmerülő kérdésetekre a gondozást végző team?
- A diabetes felfedezésekor milyen szintű oktatást kaptatok? Meg voltatok ezzel elégedve?
- Folyik-e a gondozást végző teamnél folyamatos edukálás?
- Milyen a viszonyotok a gondozó teammel?
- Dietetikus mennyire követi nyomon a táplálkozásotokat?
Egyelőre ennyi...Várom a válaszokat!
Jó munkát!
![]()
Eredmények 1-tól/től 10-ig összesen 1042
-
2008-06-09 #1
- Regisztrált
- Jun 2007
- Hol
- Várpalota
- Üzenet
- 7,184
- Blog bejegyzés
- 17
- Köszönet
- 136
- 292 alkalommal
188 üzenetét köszönték meg
Cukorbeteg gondozó/gondozás
Ide lehetne írni minden gondozóval/gondozással kapcsolatos észrevételt, javaslatot, tanácsot, tapasztalatot, stb. ...
Tímeácska /alias Csigu
/
Roche, Spirit + Combo pumpa, 1+1 db/háztartás
- egyelőre
!
Spirit + Combo: NovoRapid, pen: Humulin M3
-
2008-06-09 #2
- Regisztrált
- Jun 2007
- Hol
- Várpalota
- Üzenet
- 7,184
- Blog bejegyzés
- 17
- Köszönet
- 136
- 292 alkalommal
Tímeácska /alias Csigu
/
- egyelőre
!
-
2008-06-09 #3
Gólya
- Regisztrált
- Mar 2008
- Üzenet
- 106
- Köszönet
- 0
- 0 alkalommal
0 üzenetét köszönték meg
Huh nagyon jó a téma. Próbálok válaszolni lépésről lépésre:
- 3 havonta járok gondozásra és a dokim nagyon jó fej. Minden kérdésemre válaszol de nagyon nem "anyáskodik" felettem. Egy dolgot nem értek, szerettem volna ultragyors inzulinokat kipróbálni de nem kaptam most sem, mondván ha az actrapid-insulatard párossal ilyen jó eredményeket tudok produkálni, akkor nincs gond vele. Nem tudtam erre mit mondani...
-Szűrővizygálatokon márciusban voltam amikor kiderült a betegségem. Akkor azt mondták, hoyg ezeket a vizygálatokat évente kell ismátelni.
- Én az István kórházban feküdtem 1 hetet, amikor inzulinra raktak. A kezelődokim épp akkor utazott Amerikába egy diab konferenciára, tehát a beosztottak látták el a bajomat. Nem mondanám, hogy találkoztam diab teammel ezalatt az idő alatt.
-Amikor közölték , hogy diabom van csak annyit mondtak, hogy ezzel kell élnem egész életemben és meg kall tanulnom CH-t számolni. Nagy élmény volt. A főnővér hozott egy csomó olvasmányt, hogy kezdjek hozzá . Mivel egyetemet végeztem azt mondták vagyok annyira értelmes, hogy felfogjam mit, mikor kell ennem. Megmutatták, hogyan kell használni a pent és ez volt az oktatásom. Kb 2 napig bbirtam ezt a remek légkört és utána kikönyörögtem, hogy elmehessek dolgozni de. és a délben adadndó inzulinadásra beérjek a kórházba.
- Dieteikussal soha nem találkoztam, csak könyvekből és a fórumról próbálom magam edukálni.
-Viszonyom a gondozó teammel...? Nincs is team!!!!!!!!!!
De hátha jobb lesz....
Cuki
-
2008-06-09 #4
- Regisztrált
- Jun 2007
- Hol
- Várpalota
- Üzenet
- 7,184
- Blog bejegyzés
- 17
- Köszönet
- 136
- 292 alkalommal
Cuki! (Csak nagyon zárójelesen jegyzem meg, hogy sajnos hasonló válaszokra számítottam...) Köszi, hogy válaszoltál, nagyon várom a Többiek válaszait is!
Hajrá!
Tímeácska /alias Csigu
/
- egyelőre
!
-
2008-06-09 #5
Gólya
- Regisztrált
- Mar 2008
- Üzenet
- 106
- Köszönet
- 0
- 0 alkalommal
0 üzenetét köszönték meg
Szia!
Én is kiváncsi vagyok a Többiek válaszaira.Szerintem nem csak én vagyok kivétel, aki ilyen remek gondozásban részt vehet.
De próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a helyzetből.
Cuki
-
2008-06-10 #6
Feltörekvő
- Regisztrált
- Sep 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 265
- Köszönet
- 0
- 11 alkalommal
2 üzenetét köszönték meg
- 2-3 havonta járok gondozásra és számomra ez megfelelő
- nálam semmi szerepe nincs azon kívül, hogy felírja a tesztcsíkot és megkapja a kezelőorvosomnál készült ambuláns lapot, amit csak később olvas el... - ha nem lenne külön diab. kezelőorvosom, nem tudom milyen szerepe lenne...
- saját teammel elégedett vagyok a körülményekhez képest. Érzésem szerint az átlagnál nagy szaktudásuk van és jobban igyekeznek is, de a körülmények nem mindig optimálisak. Az orvosommal szinte maximálisan meg vagyok elégedve, de persze ő sem tökéletes
- szűrővizsgálatokra magától küld: évente vér- és vizelet profil, minden gondozási előtt labor vércukor, ha belefér, akkor HgA1c is, szemészet évente, illetve az utóbbi időben gyakrabban, pár évente csontritkulásvizsgálat (a kutatási tapasztalatok alapján az alkatomból adódóan alapból kisebb a csontsűrűségem az átlagnál)
- egy gondozás kb. 1/2 - 1 óra, de így is csak a legfontosabbakat, illetve egy-egy aktuális dolog megbeszélésére van idő - ez az eduálás egyben. Jó lenne, még több idő, de az ő kapacitásuk is véges
- kérdésekre nyitott a kezelőorvos és általában korrekt válaszokat ad
- dietetikust ritkán látok...
*
-
2008-06-10 #7
Gólya
- Regisztrált
- Feb 2008
- Hol
- Debrecen
- Üzenet
- 156
- Köszönet
- 0
- 0 alkalommal
0 üzenetét köszönték meg
Sziasztok!
Körzeti orvosom szerepe: recept írás
Diab orvosom nagyon jó, mindenféle kérdésre válaszol (kb. 15-20 perc a rám jutó idő, ez elég is szokott lenni), szűrő vizsgálatra (pl:szemészet) is mindig időben figyelmeztet.
Minden alkalomkor labor: 3 havonta HgA1c, fruktozamin, vesefunkció, zsírok, gyulladást is megnézi. 6 havonta pajzsmirigy funkcióját is vizsgálja ( legutolsó eredményem alapján valószínűleg alulműködik
, úgyhogy ez irányban is elküldött néhány vizsgálatra. Ha gyakrabban kell mennem, akkor is laborvizsgálatokra küld előtte.
Dietetikust csak a kórházi kezelésemkor láttam, külön kérnem kellett
, ekkor felolvasta a szórólapján lévő szöveget, de semmi praktikus tanácsot nem tudott adni, pedig akkor még minden új volt számomra. Injekció használatának betanítása: éjjeliszekrényre letette a nővérke és "adjam be" magamnak ha megjön a reggelim........... Hát ez volt az első és utolsó kórházi kezelésem....
A szakrendelőben más....doktornő részletesen megmutatta a pen és a vcmérő használatát,minden alkalommal megbeszéljük az eredményeket, teendőket ami azzal zárul, még többet mozogjak
(pedig mozgok (szerintem eleget is))
A gondozó teamem A FÓRUM, bár elég passzív vagyok, de mindennap feljövök......
-
2008-06-10 #8
Sziasztok!
Én aztán abszolút elégedett lehetek a kezelő "team"-mel,ha így nevezni őket!
Kb kéthavonta jártam-eddig,de most,hogy pumpás lettem,sűrűbben kell...a rendelőben való várakozás sajna nagyon hosszas,de ha bejutok,bármilyen kérdésemre választ kapok és soha nem érzem azt hogy "jaj,most már mennem kéne,útban vagyok."
HbA1C vizsgálat 2-3 alkalommal van nálam évente,ill.teljes vérkép vizsgálat. A pumpával kapcsolatban minden hasznos infót megkaptam ,kétszer is megmutatták a használatát,a feltöltést,patroncserét,amivel kissé bénáztam az elején. Dietetikust egyszer láttam,ill.beszélgettem vele a pumpásság elején,de adott jó tanácsokat.
Sőt,a doktornőm arról is gondoskodott hogy más pumpás cukibeteg társaimmal tudjak beszélgetni,megismerkedni az elején,bemutatott nekik,stb! Szerintem ez fontosabb bármilyen "oktatásnál"! Ja,és pénzt egyáltalán nem fogadnak el!!
Szerintem ez manapság nem semmi!
Most hirtelen nem is jut eszembe más...
Nyafi
-
2008-06-10 #9
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
184 üzenetét köszönték meg
Bár még nincs sok hozzászólás, de ezekhez képest is arany életem van.
A vizsgálatokat a diab dokim, ill. a diabos lányok tartják szem előtt, és adják a beutalót, amikor az szükséges.
- 3 havonta HbA1c, ekkor az egyéb labor, mint HDL, LDL kolesztein, triglicerid, súlymérés, vérnyomás mérés, stb
- évente nagy labor, szemfenék vizsgálat, neurológia, pajzsmirigy, microalbumin, EKG
Amikor kérem, egyéb viszgálatokra is kapok beutalót, ilyen volt az EMG viszgálat, amikor folyamatosan zsibbadt a jobb karom. Szerencsére semmi elváltozás nem volt.
Amikor kiderült a diabom, 3 hétig voltam kórházban, mindenki figyelt rám, a dokim beszélgetett velem, és könyveket nyomott a kezembe, és mondta, hogy bátran kérdezhetek. A 2. napont jött a dietetikus, összeszedett minket friss dabosokat, és azzal kezdte, hogy felmérte a "tudásunkat", aztán elmondta, hogy a diab miatt min kell változtatni. Minden nap személyesen ellneőrizte a kajánkat. Bármikor meg lehet keresni, kérdezni tőle ha kell. A rendezvényeken mindig ott van, és finomságokkal készül, saláta, pogácsa, amit a kórház konyháján készítenek el.
Gondozó team nekem is a fórum, de bármikor felhívhatom a diabos lányokat, ha kérdésem van. Olyan is volt már, amikor ők hívtak, mert segítség kellett, na nem nekik, hanem másik cukorbetegnek. Sőt, a lányok kérdezték tőlem a fórum elérhetőségét, és a pumpás oldalak címét.
Tehát nálunk valóban közös munka zajlik, és figyelnek rám, ezért is vagyok kiakadva, amikor olyat látok, mint Rgyörgy esete, hogy nem is tudnak róla, nemhogy felelőséggel gondoznák.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2008-06-10 #10
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
184 üzenetét köszönték meg
Ja, lemaradt, hogy én gyakrabban járok kontrollra, mivel elég labilis cukorbeteg vagyok. Mindig a kontrolkor mondja meg a doki, hogy mikor szeretne újra látni. Volt időszak, amikor 2 hetente kellett hozzá mennem. (A Humalog tesztelési időszakában hetente, de az kötelező volt a programban való résztvételhez.) Amóta javultak az értékeim, havonta, másfélhavonta kell mennem.
Egy-egy alkalommal 30-40 percet vagyok bent, de általában én vagyok az utolsó. Ez azért van, mert a pumpát annak idején velem együtt kezdte "tanulni" a dokim, és neki is sok kérdése van (volt) a használatot, ill. a praktikákat, variálási lehetőségeket illetően.
Ha nem "pumpázunk", akkor én is 10-20 percet vagyok bent.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
Hasonló témák
-
Cukorbeteg gyermek
vende1 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólásokVálasz: 2152Utolsó üzenet: 11 Órával ezelőtt, 10:08 -
Segítség, cukorbeteg lettem!!
agap által, fórum: Általános kérdések, hozzászólásokVálasz: 209Utolsó üzenet: 2011-11-26, 03:56 -
Lisztérzékeny cukorbeteg fogyókúrája?
Kiska által, fórum: GasztrozónaVálasz: 44Utolsó üzenet: 2011-06-10, 12:53 -
Cukorbeteg kamasz
Sani által, fórum: Általános kérdések, hozzászólásokVálasz: 270Utolsó üzenet: 2011-05-05, 03:12 -
Elhízott és cukorbeteg háziállatok
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2008-11-15, 02:11

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel