Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

9. oldal, összesen 43 ElsőElső ... 567891011121319 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 81-tól/től 90-ig összesen 421
    vighkata logója
    vighkata jelenleg nem elérhető Utolérhetetlen :) – moderátor
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal
    184 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Nem újdonság számunkra, hogy bizonyos betegségekben (túlsúlyban, metabolikus szindromában, cukorbetegség II-es típusában, magas vérnyomásban, és sorolhatnám) az életmódbeli változtatás, és a táplálkozás megreformálása az egyik, szinte elhagyhatatlan része a gyógyszeres kezelés mellett a gyógyulásnak, vagy a betegségben való javulásnak.

Azonban ezt, mint a gyógyszeres kezelést is, orvossal, vagy szakemberrel konzultálva lehet hatékonyan véghez vinni.

A Paleo táplálkozás című könyv nem diétás könyv, és nem orvosi szakkönyv. Érinti a többi betegség mellett a cukorbetegséget is, de ettől még nem szakkönyv, és nem terápiás célokat szolgál. Laikus kezében pedig egyenesen veszélyes.

Két fontos tényezőt ne felejtsünk el!!!
    Egy betegség megléte esetén külön kell választani egy hibás működést és valaminek a hiányát.

A hibás működésnél helyénvaló az életmód változtatása, mellette a táplálkozás megváltoztatása, akár mennyiségben, akár minőségben, vagy mindkettőben. Okosan, megfontoltan, a folyamatot ismerve és ellenőrizve ezt egyedül is véghez lehet vinni, de a tapasztalat az, hogy szakember vagy orvos segítségével hatékonyabb a terápia.

Valaminek a hiányát viszont pótolni kell. Eljutottunk a cukorbetegség I-es típusához. Az I-es tip. diabban az inzulin hiányzik, vagy részben hiányzik. Ezt az inzulin hiányt pótolni kell, a részleges hiányt pedig a meglévőt kiegészítve kell pótolni.

A hiányt nem lehet helyettesíteni valaminek az elhagyásával, egyszerűen fogalmazva, a búzából készült fehér kenyér elhagyásából nem lesz inzulin. Más anyag bevitelével sem lehet helyettesíteni. A gyógyfű nem fog inzulinként működni, akármilyen hasznos is a gyógyfű.

Maga a Paleo könyv nem feltétlenül rossz, bár szerintem nagyon szélsőséges. A gond az, ha laikus kezébe kerül, és az illető meggondolatlanul alkalmazza az ott leírtakat. Egyszerűen a paleo könyv, nem cukorbetegek számára íródott diétás könyv. Nem lenne szabad arra használni.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,
    Inzulin: Humalog

vighkata logója
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal

Alapértelmezett

A paleo könyv részletesen foglalkozik a paleo korszakkal, és az evolúciós fejlődéssel, folyamatokkal. Más volt az élet, az éghajlat. Minden más volt.

Ha a "minden más volt" mellé csak a paleo étrendet vezetjük be a ma emberénél, az nem lehet ugyanolyan, mint a paleo korban.

Tény, hogy a cukorbetegség és sok egyéb betegség civilizációs betegség, de holnaptól gyökeret rágni, bogyókat enni és nyers mamut húst enni, nem fogja a mai környezeti ártalmakat semmissé tenni, és a már kialakult betegségeket meggyógyítani.

A betegségeket és jellegzetességüket ismerve a megelőzésben lehet szerepe a visszafogott tápanyag bevitelnek, az okos, ésszerű mennyiségi és minőségbeli korlátozásnak.
    Ehhez elsősorban a lehetőségekhez mérten az adalékanyagok bevitelét kell redukálni, hiszen ízfokozót vagy színezék anyagot az ősember sem evett.
    De ha a tápon nevelt, napfényt és udvart nem látott csirkét a bolti csomósodásgátlóval és ízfokozóval dúsított fűszerrel ízesítjük, akkor nem tettünk semmit, amivel a szervezetünket mentesítenénk a károsanyagoktól.

Nem akarok belebonyolódni, mert rengeteg olyan tényező van, ami beleszól a paleo étrend létjogosultságába.

Lehet, és kell is hatékonyabban élnünk és gondolkoznunk, de a paleo korszakot a paleo étrenddel nem tudjuk visszahozni.

Az ember is végigment egy evolúciós folyamaton. Ha most egycsapásra, mondjuk holnaptól kihagyunk néhány évezredet az evolúciós változásból, akkor valami mást kapunk, mint amit szeretnénk. Nem tudom mit, de hogy nem az ősember egészségét az biztos. Különben sem akarunk 25-30 évesen meghalni, az ősember addig élt, hiába rágott gyökeret.

Az evolúciós folyamtokkal az ember a fejlődése során igényli azt a táplálék összetételt, amit a természet kialakított nála. Évezredek alatt, azt nem lehet még egy emberöltő alatt sem tőle büntetlenül megvonni.

Egy csecsemő és egy kisgyermek a korának megfelelően azt a táplálékot vagy táplálékösszetételt fogja igényelni, ami az evolúció során a természet kialakított. Ezt megvonva tőle fejlődés beli zavar, retardáció alakul ki nála.

Ha ez a gyermek mégis túléli ezt a megvonásos időszakot (mert egy élő szervezetet nem lehet ám olyan könnyen elpusztítani), akkor tinédzserré válva, közösségbe járva biztosan elcsábul, és belekóstol olyan élelembe (fagyi, süti, kenyér, kóla, tej), amellyel még a szervezete nem találkozott, és nem is tud mit kezdeni vele. Akkor kórházban még mindig megmenthetik az életét. De hogy a szervezete nem lesz egészséges, az biztos.

Itt tudatosan nem is említettem a diabos gyermeket, mert az nem jut el a tinédzser korig. Ha mégis, akkor meghajlok. Addig még én is fogok élni a jelenlegi diabos diétámmal és terápiámmal.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,

vighkata logója
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal

Alapértelmezett

Sokat agyaltam, hogy feltegyem-e ezt a cikket. Döntöttem.

Íme: http://www.storyonline.hu/hircikk/ha...erekuket/1647/
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,

dg logója
    dg
    dg jelenleg nem elérhető Őskövület
    Regisztrált
    Mar 2008
    Hol
    Cegléd
    Üzenet
    4,609
    Köszönet
    26
    16 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett Jurassic Park

Kata! De jó, hogy mindezt leírtad! Újabb adalék számomra: mert én ugyan azt se tudtam, hogy itt időutazásról is szó van, azaz, a diéta elnevezése a szó szoros értelmében értendő (megfordult az fejemben, de annyira merésznek tűnt, hogy elhessegettem a gondolatot). Teljesen nonszensz ...
    Eddig igyekeztem minimálisra szorítani, hogy utánaolvassak ennek a jóembernek, kinek agyából kipattant az ötlet, hogy erről könyvet írjon, de valószínűleg mégis megteszem. (Esetleg az egész miskulanciának ő a papája?)

(Az alcím meg csak azért, mert a film meg a diéta közt hasonlóság esete forog fenn, amennyiben letűnt kort akarunk beilleszteni a jelenbe -- bármely aspektusból. A kudarcot el lehet könyvelni előre.)
    Grácia

edinaxy jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Nov 2008
    Üzenet
    18
    Köszönet
    0
    1 alkalommal 1 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Szia lizzi!

Sajnos én csak néha - néha tudok beugrani, nem olvastam mindent végig. Az étrendet mi úgy próbáljuk csinálni, hogy gluténmentes kenyér, liszt, palacsinta, tészta, stb. és most néha kecsketejet, sajtot eszünk, de vettem kókusztejet is. Egyébként sok gyümölcsöt kap a pici, zöldséget és húst. Nem tudom tudsz-e angolul, de én az amerikai main család mintájára próbálom kialakítani az étkezést. Ott 5 gyerek közül 1 kisfiú lett 7-8 évesen diabos. A blogjuk címe: http://mikeanddebbie-mainfamily.blogspot.com/, képek is vannak a családról, nem hinném, hogy blöff az egész. Szerintem érdemes elolvasni, egyébként lehet hogy már nem is annyira paleo-n élnek ők? Ugyanis én a paleo cikken keresztül (Szendi Gábor tények - tévhitek) oldaláról indultam, ő Michelle blogját adta (20 éves, paleozik, inzulin nélkül jó a cukra), az ő oldaláról jutottam el egy Kylie kislányhoz, illetve hozzá csatlakozott Daniel Main (február 15-én ír a cukorról pl.). Tulajdonképpen Michelle ír paleot, a többiek liszt, tej és hüvelyes mentes táplálkozást. DE Ők használnak helyettesítőket, tehát amarantlisztet, csicseriborsó lisztet, kókuszlisztet, kókusztejet, kecsketejet és tejtermékeket. Vagyis ők tulajdonképpen esznek sütit, pizzát, kenyeret nem olvastam náluk, de annyi egyéb más étel van Amerikában, hogy szerintem egyéb emberek ott már nem is ismerik a normál vajas - zsíros kenyeret, max chipset, hamburgert, hot-dogot és pizzát. Mi ezt próbáljuk meg, ugyanis azzal én is tisztában vagyok, hogy 2 kg zöldséget nem fog megenni, szénhidrát pedig szükséges.
    A többiek megnyugtatására 3 havonta mi járunk a1c vizsgálatra, tehát akkor látja orvos a gyereket, illetve a háziorvos is házhoz jön és figyelem a súlyát is.

edinaxy jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Nov 2008
    Üzenet
    18
    Köszönet
    0
    1 alkalommal 1 üzenetét köszönték meg

Menő

"Edinaxy, még mindig nem érted a lényeget: meg is ölheted a lányodat ezzel a diétával, míg a cukorbetegség kezelésével nem ölheted meg -"

Ehhez csak annyit fűznék, hogy próbált már valaki dózisának többszörösét beadni? Most a pumpával látom mikor mennyi inzulint kapott és maximalizálva van az adható bólus, nem állandó rémképem, de neki 1-2 egység a bólus, 4-5 egység szerintem már halálos is lehet, ha valaki nem tudja az előzményeket vagy későn cselekszenek. Egyszer véletlenül kevertem össze az adagokat, szerencsére a férjemnek adtam be 0,8 egységet és nem a gyereknek 8-at.

Inzulinnel egyébként ölni is lehet, a pumpával pedig akár észrevétlenül pörgetheti az ember 0-tól 300-ig (ennyi egység befér egy 3ml-es tartályba) Ne értse senki félre, én nézek túl sok krimit (egyik Agatha C. filmben is volt)

kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,870
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    111 alkalommal
    85 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

A Nagy Amerikai álom... Ők tudják, amit mi nem.

Nem sok esetet hallottam, amikor inzulinnal megölték magukat véletlenül a cukorbetegek (egyet sem), de egy cseppet többet, amikor diétával sikerült véghez vinniük ezt.
    Egyébként bárkinek a fejére eshet egy cserép.
    Ezek nem érvek, ezek nem támasztják alá a diéta biztonságosságát egy 2.5 éves kislánynál.

somcsika jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Jan 2010
    Hol
    Békés megye
    Üzenet
    825
    Blog bejegyzés
    4
    Köszönet
    51
    15 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Sokat gondolkodtam kedves Edina, hogy leírjam-e amit gondolok. De megteszem és remélem, hogy nem sértelek meg vele.

Én a helyedben "csak" a gyerekemre koncentrálnék. Tudom, hogy a férjed miatt is aggódsz, de szerintem annak, hogy normál esetben te add be a 40 éve diabos férjednek az inzulint annak szerintem semmi értelme nincs. Ismétlem "normál" esetben, mert hát ugye van az a topic, hogy Mit tud a párod a diabetes-ről" ott le tudnád írni, hogy te tudnád őt kezelni vészhelyzetben. Persze vannak esetek ahogyan a többiek is elmondják, hogy ha este bealszanak akkor beadják a párjuk helyett az inzulint. Esetenként! Szerintem ennyi diab-os idővel a háta mögött már lennie kellene olyan önállónak, hogy ezeket a dolgokat el tudja intézni maga, és ne téged kelljen ezzel is terhelni. Mert hát azt elismerem, hogy te sem vagy könnyű helyzetben, mint ahogy hozzád hasonlóan más sem aki ilyen kisgyermekkel kényszerült ezt a világot megismerni.
    Zsuzsi
    Szandi: Medtronic Paradigm Veo (Novorapid)

poe logója
    poe
    poe jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Dec 2007
    Hol
    Heves
    Üzenet
    994
    Köszönet
    17
    85 alkalommal
    57 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Edinaxy, te meggyőzted magad valamiről, amiről itt nagyjából egybehangzóan állítjuk nyolcan, tízen, hogy hülyeség és veszélyes. Tesszük ezt minden érdek nélkül, pusztán az elméleti és gyakorlati tapasztalatainkra támaszkodva...
    Üdv: poe
    Medtronic Paradigm 722; Edukátor

napocska logója
    napocska jelenleg nem elérhető Fiatal veterán
    Regisztrált
    May 2007
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    1,244
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    35
    68 alkalommal
    38 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Én még mindig a gondolkodó stádiumban leledzek a paleo diétával kapcsolatban. Leginkább az nem világos, hogy mi alapján dől el az, hogy egy adott zöldséget lehet enni, vagy sem. Pl. a krumpli nem, de a répa igen. Valószínűleg, hogy az ősemberek korában egyik sem létezett abban a formában, ahogy most, viszont gumókat meg gyökereket biztosan evett elődünk. Vagy itt van pl. a kókusztej. Nekünk, eurázsiai típusnak ez biztos, hogy teljesen idegen táplálék, amelyhez nem alkalmazkodhatott emiatt a génállományunk, és mégis megengedett. Brokkolit, karfiolt, szerintem ugyanúgy nem találunk a paleolitikumban, mint mondjuk babot. Mégis, előbbieket lehet enni. Szerintem lehet ezzel a diétával úgy étkezni, hogy ne alakuljon ki hiány a szervezetünkben, csak iszonyú anyagi erőfeszítések árán. Pl. tehéntej helyett vegyünk kókusztejet kb. 10-szeres áron, búzaliszt helyett vegyünk amarántlisztet, meg mandulalisztet ugyancsak jó pénzért. Kérdés, hogy mennyire éri meg a nagy áldozatot az eredmény.

9. oldal, összesen 43 ElsőElső ... 567891011121319 ... UtolsóUtolsó

Hasonló témák

1. Egészséges táplálkozás időskorban
    dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkek
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2009-09-18, 03:23
  2. Táplálkozás: ételeink anatómiája
    Utolsó üzenet: 2009-04-03, 03:52
  3. Élelmiszerárak és az egészséges táplálkozás
    Utolsó üzenet: 2009-03-17, 11:40
  4. Inkontinencia: táplálkozás és gyógyszerek
    Utolsó üzenet: 2008-12-23, 09:40
  5. Inkontinencia: táplálkozás és gyógyszerek
    Utolsó üzenet: 2008-12-23, 08:40

A téma címkéi

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!