Twitter    RSS

Dr.Info - Életmód és Egészségmagazin

Egészség és Életmód magazin 1993-2010

Minden időpont GMT +3 alapján jelenik meg. A pontos idő 01:04.

Jelszóemlékeztető Regisztráció

Üdvözlünk a Dr.Info egészségfórumán...

Ha ez az első látogatásod érdemes elolvasni a súgót, vagy egyből regisztrálhatsz is, ide kattintva.

Dr.Info cikkek

Diabétesz cikkek

SzexDoktor cikkek

TüdőBeteg cikkek

Hirdetés (x)

Magánbölcsi, miniovi a XVI. kerületben

Fórum statisztikák

• 3,829 tag
  • 8,313 téma
  • 276 üzenet
Most 1 látogató böngész.

Hirdetés (x)

Általános kérdések, hozzászólások Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos...

Válasz
  #261 (állandó link)  
Régebbi üzenet 2010-06-18
Tímeácska logója
Moderátor

Regisztráció dátuma: Jun 2007
Hol: Várpalota
Üzenet: 5,695
Blog bejegyzés: 16
Küldj MSN üzenetet Tímeácska részére Küldj üzenetet a Skype™ segítségével Tímeácska részére
Alapértelmezett

Idézet:
Eredeti szerző napocska Üzenet megjelenítése
Kíváncsiságból megnéztem Michelle blogját, és láss csodát, mit olvastam:
I'm back on insulin and I quit the paleo diet. Vagyis visszatért az inzulinra, és felhagyott a paleoval. Elkezdtek romlani a cukrai, és így döntött. Most újra 150 g szénhidrátot eszik naponta, és újra fogyaszt tejterméket, gabonát és hüvelyeseket is. Azt írja, hogy újra élvezettel eszik, és az inzulinterápia nem is olyan vészes. Szerinte egyébként a paleo meghosszabbította a mézesheteket esetében, de vissza nem fordította a betegséget, a jelek szerint.
Napocska!
  #262 (állandó link)  
Régebbi üzenet 2010-06-18
vighkata logója
Utolérhetetlen :) – moderátor

Regisztráció dátuma: Nov 2006
Hol: Dunaújváros
Üzenet: 10,037
Blog bejegyzés: 29
Küldj üzenetet a Skype™ segítségével vighkata részére
Alapértelmezett

Idézet:
Kíváncsiságból megnéztem Michelle blogját, és láss csodát, mit olvastam:
I'm back on insulin and I quit the paleo diet. Vagyis visszatért az inzulinra, és felhagyott a paleoval. Elkezdtek romlani a cukrai, és így döntött. Most újra 150 g szénhidrátot eszik naponta, és újra fogyaszt tejterméket, gabonát és hüvelyeseket is. Azt írja, hogy újra élvezettel eszik, és az inzulinterápia nem is olyan vészes. Szerinte egyébként a paleo meghosszabbította a mézesheteket esetében, de vissza nem fordította a betegséget, a jelek szerint.
Hogy mik nem vannak?
  #263 (állandó link)  
Régebbi üzenet 4 Héttel ezelőtt
napocska logója
Fiatal veterán

Regisztráció dátuma: May 2007
Hol: Budapest
Üzenet: 1,010
Blog bejegyzés: 17
Alapértelmezett

http://criticalbiomass.freeblog.hu/a...k_a_tejbegriz/

"Együnk ennivalót. De ne sokat. És főként zöldségeket. [...] Ne együnk olyasmit, amit az ükanyánk nem ismert volna fel ennivalóként."
Válasz idézettel
  #264 (állandó link)  
vighkata logója
Utolérhetetlen :) – moderátor

Regisztráció dátuma: Nov 2006
Üzenet: 10,037
Blog bejegyzés: 29
Küldj üzenetet a Skype™ segítségével vighkata részére
Alapértelmezett

Idézet:

"Együnk ennivalót. De ne sokat. És főként zöldségeket. [...] Ne együnk olyasmit, amit az ükanyánk nem ismert volna fel ennivalóként."
Délelőtt a dolgozóban alig bírtam kivárni, hogy a cikket este elolvassam. Nagyon tetszett, köszike.
Nekem ez a mondat tetszett még nagyon: "ami jó Szendi könyvében, az nem új, ami pedig új, az nem jó."

És a nagy arany igazság: "Az egészséges életmód alappillérei továbbra is a mértékletesség és a rendszeres testmozgás maradnak."
  #265 (állandó link)  
DG logója
DG DG jelenleg nem elérhető
Őskövület

Regisztráció dátuma: Mar 2008
Hol: Székesfehérvár
Üzenet: 4,412
Alapértelmezett

Idézet:

Napocska!

Köszi a cikket
Nagyon érdekes, jól felépített kritika és szerencsére szórakosztató stílusban! A cikk írója, szemben a szóbanforgó könyv szerzőjével, felkészült,továbbá ismeri azokat az alapszabályokat (zömmel formaiakat), amelyek egy tudományos célzatú írás megalkotásakor követendők!
  #266 (állandó link)  
kmolli logója
Moderátor

Regisztráció dátuma: Aug 2006
Üzenet: 1,572
Blog bejegyzés: 5
Alapértelmezett

Idézet:
Eredeti szerző DG Üzenet megjelenítése
Napocska!

Köszi a cikket
Nagyon érdekes, jól felépített kritika és szerencsére szórakosztató stílusban! A cikk írója, szemben a szóbanforgó könyv szerzőjével, felkészült,továbbá ismeri azokat az alapszabályokat (zömmel formaiakat), amelyek egy tudományos célzatú írás megalkotásakor követendők!
Én is köszönöm a cikket napocska, nekem is nagyon tetszett és nekem legjobban az az idézet tetszett, amit te írtál, az ükanyás
Azért vannak olyan dolgok ebben a cikkben is, amikből az derül ki, hogy nem egyértelmű számára a Szendi-féle háttér logika. De persze nem gondolom ma már, hogy ez a paleolit normális dolog De én nem tudok egyértelmű állást foglalni egyik irány mellett sem, az új cikk mellett sem és Szendi mellett sem. Nekem még mindig vannak dolgok, amik nagyon érthetőek a Szendi által leírt elméletben és eddig igazi cáfolást nem nagyon láttam sehol, csak olyat, amiben logikai baki volt. A tejre gondolok pl meg a sok gabonára. Azokra az anyagokra, amik a tejben vannak, amik autoimmun folyamatokat idéznek elő a szervezetben. Ezzel konkrétan nem foglalkozik egyik orvos, Szendi-ellenző sem. Csak a statisztikákkal. Ettől még nem gondolom, hogy az rögtön öngyilkosság, ha megiszunk egy pohár tejet, de én tényleg elbizonytalanodtam, hogy ennyi tejterméket, amit az átlag ember (civilizált legalábbis) fogyaszt, azt tényleg megéri-e fogyasztani... az olvasmányaim alapján én azt szűrtem le, hogy igenis rossz nekünk a sok tejtermék. És a sok gabona is. Én nem azt mondom, hogy semmit sem szabad inni, hanem én úgy érzem, hogy a kevés nem árthat, de a sok az igen. És a gabonából is. Ezért nagyon szimpi ez az idézet: "Együnk ennivalót. De ne sokat. És főként zöldségeket. ...". Amiről sosem merült fel ilyen komolyan, hogy egészségkárosító, az a zöldség. Én azt gondolom, hogy a tejtermék napi szinten nem jó. A gabonát meg nem tudjuk nélkülözni, mégha kellene is, de a reggeli és esti 2 karéj vastag fehérkenyér helyett jobb lenne egy kis szelet teljes kiőrlésű kenyérféle, kevés hússal és valami zöldségfélével. Mindenesetre nagyon érdekesek számomra ezek a cikkek
Válasz idézettel
  #267 (állandó link)  
napocska logója
Fiatal veterán

Regisztráció dátuma: May 2007
Üzenet: 1,010
Blog bejegyzés: 17
Alapértelmezett

Igen, én is úgy gondolom, hogy mivel legtöbbük nem biokémikus, vagy orvos, fontos, hogy ismerjünk többféle véleményt ahhoz, hogy teljesebb képet lássunk. És egyiket sem úgy kell elfogadni, hogy na, ez most megmondja a tutit, hanem mindent kritikusan kell fogadnunk. Sajnos akkora információáradat van, és úgy el vagyunk már bizonytalanodva abban, hogy kinek higgyünk, hogy csak kapkodjuk néha a fejünket. Legalábbis én.
A legjobb megoldásnak én is azt az általánosan elfogadott nézetet tartom, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás, főként zöldségekre építve, teljes kiőrlésű cuccok, kevés és nem zsíros hús, tejtermék és sok mozgás.
Válasz idézettel
  #268 (állandó link)  
Zsu77 logója
Veterán

Regisztráció dátuma: Jul 2008
Üzenet: 2,544
Blog bejegyzés: 1
Alapértelmezett

Szia Molli!Ha beleszólhatok picit...A tejtermékeknél is igaz,mint MINDENRE (és innentől kezdve majdnem mindegy,hogy milyen diétáról beszélünk),hogy megfelelő mértékkel.Ha száműzzük őket,miatta igenis hiánybetegség léphet fel,gyakorlatilag elsőszámú kálciumforrásnak számítanak és azt mi nők legkésőbb a változáskorában és utána nagyon meg tudjuk érezni,ugye ezt nem kell pont neked elmagyarázni. Fontos a megelőzés!!!
A lisztérzékenyek diétájánál pedig külön oda kell figyelni arra,hogy az A,D és B12 vitamin pluszba pótolva legyen.Ez utóbbi hiánya akár anaemia perniciosát is okozhat,igaz,évek kellenek,mire a raktárak 0 bevitel esetén kimerülnek,de tény,hogy nem a normális étkezés része a gluténmentes étrend.
Remélem nem haragszol az ellenérv miatt.

A cikket én is átfutottam,logikai érvelések egész sora,ütősebb lenne a szak-alapú(alternatívák ellen a legjobb...),de kétségtelen,hogy aranyosan érvel,bár engem sajnos nem segít ki
  #269 (állandó link)  
Zsu77 logója
Veterán

Regisztráció dátuma: Jul 2008
Üzenet: 2,544
Blog bejegyzés: 1
Alapértelmezett

Idézet:
Eredeti szerző tapíros Üzenet megjelenítése
http://www.milkfacts.info/Nutrition%20Facts/Milk%20and%20Human%20Health.htm
Ebből kiderül, hogy nem érdemes elhagyni a tejtermékeket,
hacsak nem laktózérzékeny vagy tejalergiás valaki.
Legjobb ha csökkentett zsírtartalmú és pasztörizált tejet iszunk.

Egy másik info
http://kindlermedical.blogspot.com/search/label/t%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1si%20t%C3%A9vhitek
Az első link nagyon tetszetős,de a másodikban már első átfutásra találtam olyat,ami speciel nem igazán tetszett.Alap dolgot kérdőjelez meg,pedig átnézve az oldalt állítólag vágja a biokémiát.A legnagyobb probléma,hogy publikációkat jelentet meg: név nélkül.Az igazán tudományos körökben a publikációkhoz a nevet felvállalják és nem véletlenül.Én tuti fenntartással fogadom ezt az oldalt.Az első linket író Cornvell Universityt az USA legnagyobb kutatóegyetemének tartják,korábbi diákjai között jó néhány Nobel-díjas is van.Érdemes a cikkre odafigyelni tehát.És a tej mellett érvel elég hatékonyan.
  #270 (állandó link)  
kmolli logója
Moderátor

Regisztráció dátuma: Aug 2006
Üzenet: 1,572
Blog bejegyzés: 5
Alapértelmezett

Idézet:
Eredeti szerző Zsu77 Üzenet megjelenítése
Szia Molli!Ha beleszólhatok picit...A tejtermékeknél is igaz,mint MINDENRE (és innentől kezdve majdnem mindegy,hogy milyen diétáról beszélünk),hogy megfelelő mértékkel.Ha száműzzük őket,miatta igenis hiánybetegség léphet fel,gyakorlatilag elsőszámú kálciumforrásnak számítanak és azt mi nők legkésőbb a változáskorában és utána nagyon meg tudjuk érezni,ugye ezt nem kell pont neked elmagyarázni. Fontos a megelőzés!!!
A lisztérzékenyek diétájánál pedig külön oda kell figyelni arra,hogy az A,D és B12 vitamin pluszba pótolva legyen.Ez utóbbi hiánya akár anaemia perniciosát is okozhat,igaz,évek kellenek,mire a raktárak 0 bevitel esetén kimerülnek,de tény,hogy nem a normális étkezés része a gluténmentes étrend.
Remélem nem haragszol az ellenérv miatt.

A cikket én is átfutottam,logikai érvelések egész sora,ütősebb lenne a szak-alapú(alternatívák ellen a legjobb...),de kétségtelen,hogy aranyosan érvel,bár engem sajnos nem segít ki
Én nagyon örülök minden ilyen véleménynek, miért haragudnék?
Szerintem nem teljesen írtam jól, mert én azt akarom mondani, hogy amit nem is tudom, milyen szervezet (WHO vagy ÁNTSZ vagy akármi....) napi mennyiségnek jónak gondol: szerintem az SOK. Tejből és gabonából biztosan. A napi 1 pohár tej, habart kaják, plusz joghurt napi szinten szerintem sok. A reggeli 2 szelet kenyér és az esti szelet kenyerek (főleg fehérek vagy félrozs, tökmindegy), ez marha sok, ráadásul ebédre is nagyon sokszor gabonás kaja van, a rántott dolgok, lisztes dolgok, a tészta (!)... Azt még nem sok helyen láttam ajánlásnak, hogy a napi kálcium bevitel első körben a zöldségből pótoljuk és ne a tejtermékekből. Mivel nálunk 1 éve alig van tejtermék, azért egy 1-2 éves gyereknél ez roppant fontos kérdés és kiderült, hogy lehet zöldséggel pótolni és mennyivel jobban járunk,mert mennyivel egészségesebb, mint a tejtermékek. Nem zárom ki (mostmár nem is allergiás annyira, tehát valamennyit kaphat) se nála se a többi családtagnál, de messze nem iszunk meg napi 1 pohár tejet, plussz a habart főzi plussz a kis joghurtunk plussz a tejes édességek. És a gabonafélék is sokkal jobba háttérbe szorultak. A főziben, egy lábosba teszek kb 2 kanál lisztet, rizstejjel csinálom amúgy is, inkább zöldség az egész, rántáshabarás szinte alig van benne.
Szóval ilyesmit nem nagyon hallok mástól, pedig Szendi első feltevése igenis érdekes és szívesen olvasnék erről tudományos cikkeket (a tejben található anyagok autoimmun reakciót okozó mivoltukról, vagy a gluténról).
Egyébként meg, aki tejtermékeket eszik naponta, annál sem 100% a kalcium sem, sok kalcium hiányos ember van, aki eszik tejterméket. Sok zöldségben sokkal jobban felszívódó kálcium van, mint a tejtermékekben. Ha jól rémlik, egy nagyon jó példa a mák. Meg a tojáshéj
A D vitaminhiányról sokat lehet olvasni, gabonát fogyasztók és nem fogyasztók körében, a civilizált társadalomban (főleg a naptejek óta) általános a súlyos D vitaminhiány. Az A-t meg elég könnyű pótolni, szerintem a zöldségekkel ez sem probléma. A lényeg az, hoyg mindenből keveset (sokkal kevesebbet, mint amit a védőnő vagy akárki ajánl) lenne jó enni és legalább 10x annyi zöldséget, mint amit egy átlag ember fogyaszt. A zöldségen van a hagsúly. Ha valaki nem eszik tejtermékeket és nem eszik gabonákat, de nem fogyaszt mellette rengeteg zöldséget, ott nyilván hiánybetegség lép fel, ez jellemző a magyarokra amúgy is (a kevés zöldség). Aki viszont zöldséggel eszi tele magát üres Chk és kalóriák helyett, annál a tejtermékek kiiktatása és a gabona kiiktatása sem probléma. És arról nem is beszélve, hogy ma már sok természetes alapanyagú étrendkiegészítő van, mivel nem jutunk hozzá rendesen a friss és vitamindús zöldségekhez és gyümölcsökhöz, márpedig ezek az alapvető tápanyagforrásunk nagyon régóta. Ezek lennének, ha beszerezhetőek lennének...
Az orvostudomány és a vitaminok fontossága igen érdekes. Amikor egy orvos azt mondja nekem, hogy szedjem a vitamint, ha hiszek benne, mert csak pszichésen segít az embernek, az azért számomra meghökkentő. Meg,hogy felesleges néhány kis szem c vitaminnál többet is beszedni egy náthánál. Holott saját magamon tapasztaltam meg, hogy vissza tudtam folytani egy náthát a napi 1.5gr c vitaminnal. Az orvosi egyetemen ilyet nem tanítanak, ott nincs szó a létfenntartás természetességéről. Ezért a dietetikusnak sem tudok sajnos hinni.
Válasz idézettel

Válasz

Cimkék
diéta, paleolit

Jelenleg 1 látogató (0 tag és 1 vendég) böngészi a témát

Téma lehetőségei
Megjelenítési módok

Üzenetküldés szabályai
Nem indíthatsz új témákat
Nem küldhetsz választ
NEm küldhetsz csatolásokat
Nem szerkesztheted az üzeneted

[IMG] kód Be
HTML kód Be
Trackbacks are Ki
Pingbacks are Be
Refbacks are Be

Hasonló témák
Téma Témakezdő Fórum Válasz Utolsó üzenet
Egészséges táplálkozás időskorban dr.info team Dr.Info friss hírek - cikkek 0 2009-09-18 03:23
Táplálkozás: ételeink anatómiája dr.info team Dr.Info friss hírek - cikkek 0 2009-04-03 03:52
Élelmiszerárak és az egészséges táplálkozás dr.info team Dr.Info friss hírek - cikkek 0 2009-03-17 11:40
Inkontinencia: táplálkozás és gyógyszerek dr.info team Dr.Info friss hírek - cikkek 0 2008-12-23 09:40
Inkontinencia: táplálkozás és gyógyszerek dr.info team Dr.Info friss hírek - cikkek 0 2008-12-23 08:40