+ Válasz a Témára
Eredmények 301-tól/től 310-ig összesen 687
-
2010-07-31 #301
-
2010-07-31 #302
-
2010-07-31 #303
- Regisztrált
- Jun 2009
- Hol
- Kaposvár, Hungary
- Üzenet
- 631
- Blog bejegyzés
- 9
- Köszönet
- 30
- 35 alkalommal
17 üzenetét köszönték meg
Ahogy elnéztem, mondjuk ez az anyag is "csak" egy összefoglaló tanulmány (ld a végén van vagy 7 oldalnyi forráshivatkozás
), de egészen más alapokon közelítik meg a gyermekkori - különösen a csecsemőkori - diab kezelését a nálunk érvényes módszertanhoz képest. Egyébként ahogy olvasgattam a témáról, úgy látom, hogy pl Ausztráliában is bevezették már ezeket az ajánlásokat (legalábbis találtam olyan klinikai oldalt, ahol erre az ajánlásra hivatkoznak vissza) ..
Ami a hypokat illeti: nekem anno azt mondta a kezelőorvosom, hogy ha rendszeres a hypo az azt jelenti hogy sok az inzulin ("Ha rendszeresen alacsony a cukra, vagy hypozik, azt nem azt jelenti, hogy többet lehet enni, hanem azt hogy az inzulinból kell visszavenni") , Alaposan végigbeszéltük - még a kórház beállítás végén - ennek a mikéntjét, szabályait stb és remekül bevált. Lényegében ahogy talpraállt a szervezetem a kezdeti sokk után, úgy tudtam utánamenni az inzulinadagolással, anélkül hogy a dokit kellett volna zargatnom emiatt (de ehhez tényleg kellett az a nagyon részletes eligazítás, amit adtak az osztályon ... enélkül valszeg nem ment volna, hiszen az ember a saját feje után csak úgy nem mászik bele mélyen az adagolásba) ... Szerintem ezt érdemes lenne a ti dokitokkal is végigbeszélni, mert ahogy olvastam ebben az anyagban, inkább tartják "kicsit" magasabban a céltartományt 3 éves korig - 5,5 és 11,1 közt, HbA1c 7,5 és 8,5 közt amitől nálunk már sikítófrászt kapna a diabetológus - minthogy megkockáztassák a hypot. Ugyanilyen fontosnak tartják azt is, hogy lehetőleg elkerüljék a nagymértékű vércukorszint ingadozást (mondjuk ezt nálunk is javasolják)
-
2010-07-31 #304
-
2010-08-01 #305
A mi diab gyerekorvosunk pont ugyanezt mondja mindig: inkább legyen egy kicsit magas, mint nagyon alacsony a cuki. Úgy két éve (3 éve?) azt is mesélte, hogy egy akkori konferencián elhangzott, hogy gyerekek esetében az a cél, hogy a Hba1c 8 alatt legyen, tehát ha lehet így mondani, valamivel "megengedőbb".Grácia
-
2010-08-01 #306
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,579
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 128
- 211 alkalommal
140 üzenetét köszönték meg
Mivel én gyakran (állandóan) hipózok, az én dokim is azt mondja nekem, hogy inkább legyen 10-12 a cukrom, minthogy állandóan hipoba zuhanok. Higgyem el, hogy én nem tudom 6 körül tartani a cukromat. Nem azért, mert nem értek hozzá, hanem az én szervezetem labilis, és nem áll meg 4-5-nél. A hipoval, és az utána lévő hiperrel, vagyis a hullámzással sokkal több kárt okozok, mintha 6-12 lenne a cukrom, pedig már az is a duplája. A másik ok, hogy a hipo-hiper váltakozásával a következő hipot és azzal a hipert hozom létre, vagyis az már én produkálom.
Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2010-08-01 #307
-
2010-08-01 #308
A francba....., úgy félek a hipóktól, de mit csináltam volna ma is, amikor olyan jól aludt délután! Délben evett (előtte ugye mérés), aztán későn aludt el (13:00-kor szokott egyébként), volt vagy 14:00 óra ma. 16:15-kor ébredt. Ez ugye már több, mint 4 óra cukimérés nélkül. Én már tűkön ültem, hogy mikor ébred fel, de megszúrni nem akartam, mert délután éberebben alszik, mint éjjel, így csak feébresztettem volna. Amikor meg máskor megszúrtam délutáni alvás közben, nem volt beesve.
Annyira kegyetlen egy ilyen kisgyereket kezelni és jól csinálni a dolgokat.
Sajnos sokszor előfordult már, hogy mire felkel délután, beesik. DE! Ez nem általános, tehát ha elvennék a bázisból alvásidőre, nem lenne megoldás, már kipróbáltam. Annyira oda kell figyelni az ebédnél, hogy mennyi bólust kapjon, de egyszerűen nem lehetek mindig toppon, agyilag ott. Nála nem mindegy, hogy 0,1-el többet, vagy kevesebbet adok be.
-
2010-08-01 #309
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,579
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 128
- 211 alkalommal
140 üzenetét köszönték meg
Hát nagyon nem könnyű megcsinálni az egyensúlyt. Még sokan magunknak sem, nemhogy egy kis srácnak. Biztos hogy be-be fog csúszni hipo ezután is, ezt kénytelenek vagyunk elfogadni, akkor ha tudjuk, hogy nem tesz jót a szervezetnek. Tehát hipo lesz ezután is, ezért aztán végképp nem szabad hibáztatnod magad.
Én biztos vagyok benne, hogy te is, és a többi anyuka is a legnagyobb igyekezetével próbálja meg a legjobbat kihozni, de ez sajna nem mindig sikerül. A délutáni alvást én sem piszkálnám, tudom milyen éberen alszanak ilyenkor a picik, amire nagy szükség is van, különben este nyűgösek.
Hagyjad csak nyugodtan aludni, hipo úgysincs minden délutáni alváskor.
Tökmag egyébként felébred akár éjszaka akár nappal, ha hipozik? Mert ha nem, akkor tényleg kerülgethet a frász, hogy mit tegyél, mérjél, vagy ne mérjél.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2010-08-01 #310
- Regisztrált
- Jun 2009
- Hol
- Kaposvár, Hungary
- Üzenet
- 631
- Blog bejegyzés
- 9
- Köszönet
- 30
- 35 alkalommal
17 üzenetét köszönték meg
Biztos nem könnyű... ahogy keresgettem a neten,nagyjából az jött le nekem, hogy a gyerekeknél nagyjából csak a gizai piramison mászkáló arab gyerekek szívverése nincs hatással a vércukorra ... ha hideg van, ha meleg van , ha sokat sír , ha jön a foga stb ... egyszerűen annyi mindent kellene egyszerre figyelembe venni, hogy erre
ember nem képes. Ennyiből egy felnőttnek azért könnyebb a dolga, hiszen már jobban beállt az anyagcseréje, ki tudja tapasztalni.
Valószínű hogy pont emiatt vette az ADA is magasabbra a céltartományokat a csecsemőknél, illetve emiatt alakították ki az életkor szerinti felosztást. Ahogy elnéztem az első 6 évben sokkal fontosabbnak tartják azt, hogy biztonsággal ki lehessen védeni a hypot, mint azt hogy mindenáron legyen olyan a vércukorszintje a gyereknek, mint egy felnőttnek. Szerintem érdemes elgondolkodni azokon, amiket leírtak, hiszen ha pl. megnézed hogy 3 éves korig 7,5-8,5 közé lövik be a HbA1c-t, ami nagyjából 9-10 mmol/l közti átlagos vércukorszintet jelent, amitől nálunk 10-ből 9 doki sikítva kezdené emelni az inzulint. Szóval lehet, hogy azzal kevesebb rosszat csinálsz, ha inkább 0,1-el kevesebbet adsz délben és hagyod inkább egy kicsivel magasabbra felkúszni a kicsi cukrát, mint hogy grammra számolod az inzulint és kockáztatod a hypot (hiszen annyira kis mennyiségekről van szó, hogy úgyse sikerülhet mindig jól belőni ... egy felnőttnél ez sokkla könnyebb, hiszen akár 1-2 NE változtatás se jelent egetverő különbséget). Persze azért az is benne van a kalapban, hogy ehhez kell egy olyan doki is, akivel ezt el tudod fogadtatni, különben évekig hallgathatod, hogy ez mennyire nem helyes (hiszen a nálunk érvényes irányelvek szerint ez magas vércukorszint és korrigálni kell) ... Mindenesetre talán érdemes lenne legalább végiggondolni, esetleg a dokival is átbeszélni (ha olyan, hogy lehet vele beszélni) ... egy próbát talán megérne.
Hasonló témák
-
Cukorbetegség és terhesség
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-06-08, 07:31 -
Idegbántalom és cukorbetegség
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-05-23, 01:03 -
II.tip.cukorbetegség és inzulin
Zsu77 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólásokVálasz: 5Utolsó üzenet: 2009-04-02, 09:56 -
Már csecsemőkorban kiderül elhízunk-e
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-04-02, 01:00 -
A cukorbetegség és a fogbetegségek
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-02-01, 03:50

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel