Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

+ Válasz a Témára
30. oldal, összesen 69 ElsőElső ... 2026272829303132333440 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 291-tól/től 300-ig összesen 687
    Rami jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Mar 2009
    Üzenet
    56
    Blog bejegyzés
    1
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Sziasztok!
    Kedves Tímeácska!
    Amikor megszületett Olcsim tavaly márciusban, akkor a kórházban faggattam az orvosokat, majd késöbb a diabetológusomat, aki egyben gyermek diabos is a csecsemők cukiértékeiről!
    Mindenki, azt mondta, hogy ugyan az a normál érték egy babánál, mint a felnötteknél!
    Olcsimnak alacsony volt a megszületésekor, vagyis kicsit késöbb esett le (1.9-2.1), majd 2 napig infúzión volt, aztán rendeződött a cukorszint!
    Ezért kezdtem a csecsemők értékei után nyomozni, akkor!
    A Bogim című blogodat nem tudom olvani, nem látom az értékeket (gondolom a mérések eredményei ott vannak, és a tapasztalataid is!
    Én mértem születésétől a babának és 4-6 között volt étkezések után, amíg csak szopizott! A hozzátáplálás megkezdése után is többször mértem és max 7.5 volt! Azt hiszem 7.8 a határ! Bogikának a 9-es érték anyatejtől vagy tápitól lett?
    Nagyon remélem, hogy semmi baj nem lessz!! Azért írsz Bogiról ide a fórumra is???
    Nagyon érdekel a pici babád!!!
    Szúrkolok, hogy makk egészséges maradjon a kicsi babyd!

tímeácska logója
    tímeácska jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,100
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    111
    235 alkalommal
    158 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Rami Üzenet megjelenítése
    Sziasztok!
    Kedves Tímeácska!
    Amikor megszületett Olcsim tavaly márciusban, akkor a kórházban faggattam az orvosokat, majd késöbb a diabetológusomat, aki egyben gyermek diabos is a csecsemők cukiértékeiről!
    Mindenki, azt mondta, hogy ugyan az a normál érték egy babánál, mint a felnötteknél!
    Olcsimnak alacsony volt a megszületésekor, vagyis kicsit késöbb esett le (1.9-2.1), majd 2 napig infúzión volt, aztán rendeződött a cukorszint!
    Ezért kezdtem a csecsemők értékei után nyomozni, akkor!
    A Bogim című blogodat nem tudom olvani, nem látom az értékeket (gondolom a mérések eredményei ott vannak, és a tapasztalataid is!
    Én mértem születésétől a babának és 4-6 között volt étkezések után, amíg csak szopizott! A hozzátáplálás megkezdése után is többször mértem és max 7.5 volt! Azt hiszem 7.8 a határ! Bogikának a 9-es érték anyatejtől vagy tápitól lett?
    Nagyon remélem, hogy semmi baj nem lessz!! Azért írsz Bogiról ide a fórumra is???
    Nagyon érdekel a pici babád!!!
    Szúrkolok, hogy makk egészséges maradjon a kicsi babyd!
    Szia Rami!
    Köszönöm szépen, hogy leírtad a saját tapasztalataidat! Nekem nagyon hasznos infó minden egyes mondat!
    Bogimnak a 9 mmol/l-es érték anyatej utáni...
    Naponta több alkalommal mérem a cukrát, de rendszerint 7-8 közöttiek, sőt, gyakran még ennél is magasabb értékeket mérek, pl. tegnap volt ismét egy 11 fölötti cukra, de most már délelőtt... Azért írom, hogy most már, mert eddig az volt a tendencia, hogy rendszerint délután 5 óra körül volt a legmagasabb a cukra, gyakran 10 mmol/l fölötti, de mindig 9 fölötti!
    Nos, tegnap már délelőtt 11-es cukra volt, délután, a "kritikus" időpontban is 10 körüli volt... Egyszerűen nem tudom, mire gondoljak...
    Vizeletét naponta többször is ellenőrzöm, cukor néha pozitív, (ezt látom sajnos a vércukrain is), aceton viszont negatív. Ez utóbbinak viszont nagyon örülök!
    Abban bízok, hogy ez csak átmeneti probléma...
    Tímeácska /alias Csigu/

Roche, Spirit + Combo pumpa, 1+1 db/háztartás - egyelőre !
    Spirit + Combo: NovoRapid, pen: Humulin M3

zsuzsa logója
    zsuzsa jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Aug 2007
    Üzenet
    682
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Én is úgy gondolom hogy csak valami átmeneti dolog lehet, előfórdúlha hogy úgy lezajlott nála egy enyhe fertőzés vagy gyulladás hogy csak ilyen módon mutatkozott meg, lehet hogy más csecsemőnél is így van, csak nem mérik, és nem jön elő. Amúgy úgy tudom minél kisebb a gyermek annál hevesebben tör elő a betegség, sokáig nem marad tünetmentes, úgy gondolom, ha erről lenne szó, már látványosabban, produkállná a dolgokat.

moncsi logója
    moncsi jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2007
    Hol
    Dimbes-dombos Salgótarján
    Üzenet
    106
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

A minap beszéltem egy ismerősömmel, akinek a fiacskája,( aki már nem baba, hanem 12 éves) vashiányos volt, a cukrai pedig 10 körüliek. Miután megszűnt a vashiány, rendeződtek a cukrok is, most már kutya baja. Hogy ez egyedi dolog volt-e, vagy van tudományos összefüggés, azt nem tudom, de esetleg ennek is utána lehet nézni...
    Moncsi

Rami jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Mar 2009
    Üzenet
    56
    Blog bejegyzés
    1
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Tímeácska Üzenet megjelenítése
    Szia Rami!
    Köszönöm szépen, hogy leírtad a saját tapasztalataidat! Nekem nagyon hasznos infó minden egyes mondat!
    Bogimnak a 9 mmol/l-es érték anyatej utáni...
    Naponta több alkalommal mérem a cukrát, de rendszerint 7-8 közöttiek, sőt, gyakran még ennél is magasabb értékeket mérek, pl. tegnap volt ismét egy 11 fölötti cukra, de most már délelőtt... Azért írom, hogy most már, mert eddig az volt a tendencia, hogy rendszerint délután 5 óra körül volt a legmagasabb a cukra, gyakran 10 mmol/l fölötti, de mindig 9 fölötti!
    Nos, tegnap már délelőtt 11-es cukra volt, délután, a "kritikus" időpontban is 10 körüli volt... Egyszerűen nem tudom, mire gondoljak...
    Vizeletét naponta többször is ellenőrzöm, cukor néha pozitív, (ezt látom sajnos a vércukrain is), aceton viszont negatív. Ez utóbbinak viszont nagyon örülök!
    Abban bízok, hogy ez csak átmeneti probléma...
    Szia Tímeácska!
    Igen az tényleg jó, hogy a vizeletben nincs aceton!
    Utána néztem és az indok, amiért emelkedhet egy csecsemő vc-ra, határtalan!! (vírus, hasnyálm zavar, oltás, ahogy íták már a vashiány, hormon zavar stb..)
    Tehát találgatni lehet!
    Szerintem jövő héten csináltass egy teljes vérképet, ahol a Hba1c, TSH-t is megnézik + vízelet vizsgálat! Ha lenne fertőzés, akkor gondolom kimutatná a vizsgálati eredmény! Aztán egy hozzáértő gyermek diabetológussal konzultálni, véleményt kérni csak, hogy megnyugodj! Nem kizárt, hogy csak átmeneti a probléma, de mégis csak , egy nagy kő esne le a szívedről, ha orvos mondanná ezt!
    Fogyást tapasztaltál Bogikánál?

umbra08 logója
    umbra08 jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Dec 2009
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    530
    Köszönet
    33
    21 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Tímeácska Üzenet megjelenítése
    Szia Umbra!
    Nem tudom, hogy olvastad-e a Bogim című blogomat... Ha nem, légy szíves olvad el! Köszi!
    Kíváncsivá tettél... Mik voltak azok az értékek, amiknél azt gondoltad, jó lenne, ha hasonló korú ismerős babánál is mérnének cukit, összehasonlításképpen? Hogyan derült ki, és milyen értékekkel kisfiad cukorbetegsége?
    Szia Timi!

Nekünk a diab kiderülésekor a doki azt mondta, hogy nem tudják megmondani, hogy mennyinek kell lennie a cukrának egy 'normál babának'. Erre én fel voltam háborodva, miért ne tudnák, hisz csak 'tesztelni' kellene pár csecsemőt és máris tudnák, szerintem ez nem lenne nagy tudomány. Ezután gondoltam én, hogy más babákét kellene megmérni, de ahogy írtam, végül egy ismerős babást sem kértünk meg rá, pedig biztos hasznos lett volna.

Régebben találtam egy külföldi anyukát a neten, akinek a kisbabájának a diabja születéskor derült ki. Ő azt írta, hogy a 'normál baby' cukorértéke 50-100 mg/dl között van (ez 2,77-5,55 mmol/l), viszont nem írta, hogy mikor, ugye ezt éhominak gondoljuk. Ha minden igaz, Amerikában volt az eset, megpróbálok utána nézni. Azt is írta, hogy a babájának a cukorját 100-200 mg/dl között próbálják tartani a dokik (ez még a kórházban volt), ami ugye 5,55-11,11 mmol/l-t jelent. Anno, amikor kiderült a diab és faggatóztam itt-ott, úgy tudtam meg, hogy ha 10 mmol/l alatt van, már az is jó. Persze mostanság ennek az értéknek nem örülök, legjobb, ha 8,0 alatt van, de ezt te jobban tudod nálam.

Kérdezted a diab kiderülésének körülményeit nálunk.
    Sajnos mi az utolsó pontig jutottunk el, ketoacidósis kóma, de hála megmentették. Igazából nem is fedezték fel elször, hörgőgyulladásnak hitték. Szóval, Tökmag 3 hónapos volt, amikor először végigaludta az éjszakát. Ez tartott kereken 4 hétig, aztán 4 hónaposan újra felkelt éjjel szopizni, 2x is, de olyan hangosan fájdalmasan üvöltve. Így utólag visszagondolva, akor már fájt a hasa. Hallottam, hogy az 1. tip. cukorbeteg kisgyermekek hasfájásra panaszkodnak. Elkezdtem újra neki Infacolt adni, nem-e fáj megint a pocija, mint kisebb korában.
    Nem, szegénykém szomjas volt,a zért kérte a cicit. Szopizott, megnyugodott, aztán aludt tovább. Én, az okos első gyermekes anyuka azt hittem, hogy "fejlődési ugrás". Aztán 5 hónapos koráig, egészen a diab kiderüléséig (6 hó és 1 hét) borzasztó éjszakáink voltak. 1-2 óránkét szopott, fájdalmasa elordítva kelt, szopizott, visszaaludt.
    Elküldöm, mert elveszik....

umbra08 logója
    umbra08 jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Dec 2009
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    530
    Köszönet
    33
    21 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Azt akartam írni (elrontottam), hogy a neheze 5 hónapos korban kezdődött és a diab kiderüléséig tartott, azaz 6 hónapos volt és kb. 1 hetes.
    Nagyon nehéz éjszakák voltak, szinte egész éjjel fenn voltam, nagyon fájdalmasan sírt fel mindig és nappal is sűrűn szopizott.
    Családom piszkált, hogy miért etetem mindig azt a gyereket?
    Nem fogok többet senkire hallgatni!! Hagytam volna, hogy sírjon és ő közben a cuki miatt meghal szomjan??? Ha sír, annak oka van.
    Kórházba kerülés előtti héten többször nagyon durván átázott a pelusa éjjel, emlékszem a hálózsákja és az ágy is pisis lett.

Aztán eljött egy péntek délután, sűrűn szopizott, férjem elugrott egy ismerőshöz. Már akkor hallottam, hogy nagyon nehezen veszi a levegőt.
    Utólag kiderült, hogy ez már az un. Kissmaul légzés volt.
    A diab kiderüléséig még hosszú volt az út, kereken 24 óra, azt már nem mesélem el, hosszú és nehéz is ezeket az órákat felidézni.
    A cukra a kiderüléskor 36 volt.

kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,785
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    77 alkalommal
    63 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző umbra08 Üzenet megjelenítése
    Azt akartam írni (elrontottam), hogy a neheze 5 hónapos korban kezdődött és a diab kiderüléséig tartott, azaz 6 hónapos volt és kb. 1 hetes.
    Nagyon nehéz éjszakák voltak, szinte egész éjjel fenn voltam, nagyon fájdalmasan sírt fel mindig és nappal is sűrűn szopizott.
    Családom piszkált, hogy miért etetem mindig azt a gyereket?
    Nem fogok többet senkire hallgatni!! Hagytam volna, hogy sírjon és ő közben a cuki miatt meghal szomjan??? Ha sír, annak oka van.
    Kórházba kerülés előtti héten többször nagyon durván átázott a pelusa éjjel, emlékszem a hálózsákja és az ágy is pisis lett.

Aztán eljött egy péntek délután, sűrűn szopizott, férjem elugrott egy ismerőshöz. Már akkor hallottam, hogy nagyon nehezen veszi a levegőt.
    Utólag kiderült, hogy ez már az un. Kissmaul légzés volt.
    A diab kiderüléséig még hosszú volt az út, kereken 24 óra, azt már nem mesélem el, hosszú és nehéz is ezeket az órákat felidézni.
    A cukra a kiderüléskor 36 volt.
    Komolyan kicsordult a könnyem... mi is átmentünk csúnya dolgokon, talán ezért is érint mélyebben minden kisbabás történet, de valahol az zavar a legjobban, hogy hány és hány gyerek (akár csecsemő) megy végig ezeken a fázisokon, mire kiderül a cukor és még ma is, 2010-ben engem mélyen felháborít, hogy ezt az egyértelmű tünetet nem ismerik az emberek és az orvosok többsége sem (!!!!), hogy aki sokat iszik és sokat pisil (és nem csak nappal!), annál első körben a cukrára kell gyanakodni???? Ha valaki kicsit mellébeszél, ügyetlen a mozgása, egyből már a stroke-ra gondol mindenki és mindenki totál hozzáértő lesz és minden tud, de a cukorbetegség ennyire triviális és össze nem téveszthető jeleivel még ma is alig vannak tisztában az emberek, ez egyszerűen hihetetlen. De legalább az orvosok lennének tisztában vele mind... főleg a háziorvosok.

misamaci logója
    misamaci jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Jun 2009
    Hol
    Kaposvár, Hungary
    Üzenet
    631
    Blog bejegyzés
    9
    Köszönet
    30
    35 alkalommal
    17 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző umbra08 Üzenet megjelenítése
    Szia Timi!

Régebben találtam egy külföldi anyukát a neten, akinek a kisbabájának a diabja születéskor derült ki. Ő azt írta, hogy a 'normál baby' cukorértéke 50-100 mg/dl között van (ez 2,77-5,55 mmol/l), viszont nem írta, hogy mikor, ugye ezt éhominak gondoljuk. Ha minden igaz, Amerikában volt az eset, megpróbálok utána nézni. Azt is írta, hogy a babájának a cukorját 100-200 mg/dl között próbálják tartani a dokik (ez még a kórházban volt), ami ugye 5,55-11,11 mmol/l-t jelent. Anno, amikor kiderült a diab és faggatóztam itt-ott, úgy tudtam meg, hogy ha 10 mmol/l alatt van, már az is jó. Persze mostanság ennek az értéknek nem örülök, legjobb, ha 8,0 alatt van, de ezt te jobban tudod nálam.
    Amerikában egy kissé más alapokon állnak a gyerekkori diabhoz (náluk azért lényegesen nagyobb a probléma, mint nálunk). Egyrészt a diagnózis felállításánál is, másrészt a kezelés/beállítás közben is.
    A diagnózisnál alap, hogy minden észlelhető tünet (túl sok ivás/pisilés, hirtelen fogyás) jelen legyen ÉS
    • random mérések eredményei >= 11,1 mmol/l (étkezések időpontjától függetlenül)
      VAGY
    • az éhomi (a megelőző 8 órában nem volt kalóriabevitel) vércukor >= 7mmol/l
      VAGY
    • cukorterhelés vizsgálatnál a 2 órás érték >=11,1 mmol/l
    Ezek az alapok, de utána egy sor vizsgálatot még felsorolnak, amielyek segítenek tisztázni a diagnózist (többek közt genetikai vizsgálatokat is ... na ez nem mostanában lesz nálunk is természetes)

A kezelésnél abból indulnak ki, hogy a gyerek nem egy kis felnőtt ... szóval életkornak megfelelő céltartományokat határoztak meg és ezeket alkalmazzák a gyerekek esetében. Nagyjából 13 éves kortól állnak be a nálunk is használatos határértékekre.

pl.: 3 éves kor alatt sokkal fontosabbnak tartják a hypo kivédését - az idegrendszer fejlődési zavarainak kivédésére - ezért a céltartományt inkább 5,5 és 11,1 közé állítják be, a HbA1C-t 7,5 és 8,5 közt tartják kívánatosnak. ... és így tovább

Ezeket az ADA (Americen Diabetes Association) 2005-ben fogadta el irányelvként
    Részletes anyag (27 oldal pdf) angolul elérhető itt:http://rep4.repository.syr.edu/6/1/C...1_Diabetes.pdf

tímeácska logója
    tímeácska jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,100
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    111
    235 alkalommal
    158 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Szia Umbra!
    Köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk kisfiad cukorbetegségének kialakulását.
    Sajnos, Bogim is hasonlóan viselkedik... És anno Mátém is... Mátém születése utántól egészen a diabjának kiderülése előtti hónapig végig átaludta az éjszakát. Ahogy Bogim is. Ez azt jelenti, hogy mindkét gyermekemet este 9 körül letettem aludni, és reggel 6 körül ébredtek csak fel először, ettek, majd visszaaludtak. Aztán Mátém diabja előtt kb. 1 hónappal éjjelente 2-3 alkalommal felkelt, Ő is szopizott, majd elaludt. Bogim ugyan így van... Ő is 3-4 hete felébred többször is az éjszaka folyamán. Persze, remélem a "kezdeti" felébredések a rettentő hőségtől voltak, most pedig bújnak elő a fogacskái, szeretném azt hinni, hogy azért nyűgösebb is!
    Tímeácska /alias Csigu/

Roche, Spirit + Combo pumpa, 1+1 db/háztartás - egyelőre !
    Spirit + Combo: NovoRapid, pen: Humulin M3

Hasonló témák

1. Cukorbetegség és terhesség
    dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkek
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2009-06-08, 07:31
  2. Idegbántalom és cukorbetegség
    Utolsó üzenet: 2009-05-23, 01:03
  3. II.tip.cukorbetegség és inzulin
    Zsu77 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 5
    Utolsó üzenet: 2009-04-02, 09:56
  4. Már csecsemőkorban kiderül elhízunk-e
    Utolsó üzenet: 2009-04-02, 01:00
  5. A cukorbetegség és a fogbetegségek
    Utolsó üzenet: 2009-02-01, 03:50

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!