Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

+ Válasz a Témára
17. oldal, összesen 69 ElsőElső ... 71314151617181920212767 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 161-tól/től 170-ig összesen 687
    umbra08 logója
    umbra08 jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Dec 2009
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    530
    Köszönet
    33
    21 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző kmolli Üzenet megjelenítése
    Kedves Umbra!
    Ird meg léccí priviben a számodat,mert nem találom.... béna vagyok.... Most van az, hogy jól vagyunk!!!!! Tehát akármikor várunk titeket. AKár szerdán (holnap kardiológiára megyünk). Csütörtök, péntek, mindegy. Most hétvége húsvét, úgyhogy nem leszünk itthon. De addig is a kérdéseidre telefonon válaszolok, felhívlak, ha megírod még egyszer a számodat
    Köszi!
    Szia Molli!

Én hívlak ma valamikor délután!!

Köszi előre is!

üdv!

linus logója
    linus jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Feb 2010
    Hol
    Balatonfüred
    Üzenet
    209
    Köszönet
    0
    13 alkalommal
    7 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Umbra!
    Beleolvasgattam a témába és mi, illetve Nóra napi ch adagja mióta kiderült a diab 120 gr naponta. Szóval Nektek elég a kevesebb, de pontosat nem tudok mondani!
    Mi elosztásunk: Reggeli 25 gr ch, Tízórai: 15 gr ch, Ebéd: 30 gr ch, Uzsonna: 10 gr ch, Vacsora: 30 gr ch, Utóvacsora: 10 gr ch.
    Nem tudom hol tartatok hozzátáplálásban, de valószínűleg Nektek is beállítanak lassan valamit.
    Lina.

Medtronic Veo

kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,785
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    77 alkalommal
    63 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Umbra, válaszolok most, mert van pár percem, úgysem sikerült még összehozni a randit...
    1. CH számolás: "Számolod a CH-kat?" Kérdezte tőlem valaki a minap is.
    A CH-t kell számolni, de elég utólag. Szóval a baba először eszik, kiszámolod, mennyit evett (igen, nem egyszerű...) és ahhoz adsz inzulint. A CH mellé a glikémiás indexed is figyelembe kell venni. Én ezt nagyon egyszerűen úgy szoktam tenni (és nálam mindig bejött),hogy a nagyon alacsony glikémiás indexű ételnék kevesebb CHt számolok (legjobb példám a lencse, amiben tök sok CH van, de én alig valamennyit számolok, mert annyira alacsony a glikémiás indexe, szinte alig hat a CH-ja, egy tányért lencsefőzit 15grCHnak számolok kb a mondjuk 40helyett). A magas indexűnek meg többet számolok. De amúgy minden kitapasztalás kérdése. Egy eset nem eset. Ha már harmadszor reagál a baba cukra hasonlóan egy kajára, akkor kiejelentheted, hogy neki bizonyos étel így és így hat. Ebbe belefér, ha 4 esetből csak 3x megy hasonlóan a cukra és a negyedikben totál más lesz. Mert nem lehet figyelmen kívül hagyni a frontokat, a több vagy kevesebb mozgást, lappangó vagy kitört betegséget...

2. Pumpánál akkor bármit és bármennyit ehet babóca? (ok, cukrosat nem).
    NEM. Ez a nagy marketing szövege a pumpának. Én pennel is meg tudom tenni ugyanazt, amit a pumpáról hirdetnek, csak nem gombot nyomok meg, hanem beszúrom a tűt... de ettől még nem ehet bármit és bármikor, főleg, ha nincs beállítva még a bázisa rendesen. Ellenben: miért ne ehetne cukrosat? Ez már nagyon régi elv, hogy nem szabad. Tudni kell, hogy mennyire érzékeny a cukra a cukorra. Ez 2-3 alkalom után kiderül. Én pl nagyon jól bírom, nekem mindegy, hogy egy banánt eszem meg vagy egy kis cukros akármit. De van, akinek nem, akinek nagyon érzékeny a cukra. De ez muszáj kikísérletezni, 2-3x kell neki cukros akármit adni (majd, ha nagyobb lesz,mert még pici ehhez amúgy is, de később ez lényeges kérdés lesz!), aztán látod, miben más a cukor, mint a gyümölcscukor. Az is lehet, hogy nincs lényeges különbség. Ez nem jelenti azt, hogy mindig cukrot kell persze adni...
    Nem ártok a kis szervezetének a sok inzulinnal?
    Nem, de nem kell több inzulint adni neki, mint amennyire szüksége van. Tehát én nem engedném nasizni pl. 3 óránként legyen csak evés, ennyi idő alatt lecseng a bólus és nem lesz túladagolása (ami KIZÁRÓLAG azért rossz, mert hipót okozhat, de ne félj, nem lesz semmi baja az inzulintól, nem károsítja semmijét! még a sok sem, csak akkor hipózni fog kiszámíthatatlanul).

3. Szerintetek mennyi CH-t ehet egy 11 hónapos, jól fejlett, szép nagy baba egy nap?
    Szerintem pont annyit, amennyit ő éppen akar. Egy baba sokat eszik, másik alig. Egyik csak a kenyérfélét, banánt majszolja, másik csak a húst és a zöldséget és a savanyú almát (az én kisebbikem utálja a szénhidrátot... alig lehet belényomni). A te feladatod az, hogy amit megevett, azt ki tudd számolni és aszerint adagold neki az inzulint. Nem számít, hogy pumpátok van-e vagy sem, csak az számít, hogy ki tudd számolni a megfelelő étkezési inzulint! Mindegy, mennyit eszik egyik nap, lehet, hogy másik nap 2x annyit fog. Ezért nehéz a feladatod, mert egy 6 évesnél már igenis lehet CH szerint az asztalra tenni egy adag ételt, de egy babánál nem. Nagy kihívás, de ügyesen helyt állsz és fogsz is!

Glikémiás index: írtam egy lencsés példát fent, de gondolom ennél több kellene neked. Most így hirtelen nem tudok netes táblázatot, de nem megy, hogy rákeresel a google-ben? Én is csak ezt tudnám most tenni. Vagy biztos lehet kapni valami tápanyagtáblázat könyvet (régen volt ilyen). A lényeg tulajdonképpen az,hogy nagy általánosságban a nyers ételek alacsonyabb glikémiás indexűek, minél hirtelenebb meleg éri őket, annál magasabbak (olajban sült cuccok igen magasak, főtt dolgok kevésbé, pároltak elég jók). A fehér liszt és fehér cukor nyilván nagyon magasak. A zöldségek többsége alacsony és ha együtt fogyasztod a fehér lisztes zsemlével, akkor a zsemle is alacsonyabb lesz. Amiben cukor is van és fehér liszt is, az extra brutál magas. Amiben van mondjuk krumpli és liszt is, az is nagyon magas. Ezek ilyen általános alapelvek, de egyénenként is változhat. Ezért mindent ki kell kísérletezni sajnos. Nem fog ez másképp menni, ezt nem lehet könyvből megtanulni. Ezért rossz mindenkinek a cukra az első 1-2 évben. (ahol sok a mézeshetes inzulin, ott mázli van...)

misamaci logója
    misamaci jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Jun 2009
    Hol
    Kaposvár, Hungary
    Üzenet
    631
    Blog bejegyzés
    9
    Köszönet
    30
    35 alkalommal
    17 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Kereshető Glikémiás Index adatbázist itt találtam (angol): http://www.glycemicindex.com/ (katt a GI Database gombra).
    Lehet keresni GI érték szerint is (alacsonyabb/magasabb/egyenlő mint ....) és név szerint is (persze angolul) ételeket.

Tájékozódni nagyon jó (pl érdekes, hogy az elkészítés módja hogyan befolyásolja 1-1 alapanyag GI értékét), de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a méréseket MINDIG egészséges (nem cukorbeteg) embereken végzik, szóval ahogy Molli is írta, nálunk erősen ki kell tapasztalni az egyéni reakciókat is.

somcsika jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Jan 2010
    Hol
    Békés megye
    Üzenet
    813
    Blog bejegyzés
    4
    Köszönet
    48
    15 alkalommal
    12 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Én ezt nagyon egyszerűen úgy szoktam tenni (és nálam mindig bejött),hogy a nagyon alacsony glikémiás indexű ételnék kevesebb CHt számolok (legjobb példám a lencse, amiben tök sok CH van, de én alig valamennyit számolok, mert annyira alacsony a glikémiás indexe, szinte alig hat a CH-ja, egy tányért lencsefőzit 15grCHnak számolok kb a mondjuk 40helyett).
    Hát tessék itt egy újjabb ékes példa arra, hogy még szinte semmit nem tudunk a cukorbetegségről és hogy miért is jó ez a fórum.
    A GI értékről beszélt nekünk is a dietetikus és mivel többfajta diétát kipróbáltam már így nem volt ismeretlen számomra sem a szénhidrát sem a GI, de.....
    Azt nem mondta, pl amit most Molli, hogy az alacsonyabb GI-s ételekből többet ehet a gyerek.
    Nem olyan régen vacsorára rizses húst csináltam barna rizzsel, 6-kor inzulin beadás, 10-15 perc múlva vacsora és kb. 1 óra múlva hypo. Akkor nem értettem a dolgot, de most már ezt is tudom. Mindig tanul az ember.
    Ha reggel teljes kiörlésű kenyeret eszik, (olyan amilyet én sütök) és összeségében megeszi az 50 g cg-t valami felvágottal, zöldésggel és teával. Akkor elméletileg nem szabadna, hogy gyorsan megemelkedjen a cukra, mert hiszen ezek mind lassú felszívódásúak.
    De mostanában reggeli után mégis annyira - majd duplájára - megdobja a cukrát.
    Elképzelhető akkor az, hogy az étkezés után van egy rejtett hypo, amit még nem vettünk észre (és valószínű a doktor bácsink is erre gondolhatott) és annak hatására ugrik ki a cukra, plusz akkora meg már az étel is kezd felszívódni?
    Lehet, hogy tök hülyeség amit irtam.
    De nekem abból amit Molli irt az jött le, hogy adott a ch mennyiséghez, adott inzulin, nem mindig azt a hatást váltja ki, ha alacsony a GI értéke az ételnek, vagy ha magas.
    A többi már csak az én saját tapasztalatom ill. következtetésem.
    Zsuzsi
    Szandi: Medtronic Paradigm Veo (Novorapid)

vighkata logója
    vighkata jelenleg nem elérhető Utolérhetetlen :) – moderátor
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,584
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    128
    211 alkalommal
    140 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Én ezt nagyon egyszerűen úgy szoktam tenni (és nálam mindig bejött),hogy a nagyon alacsony glikémiás indexű ételnék kevesebb CHt számolok (legjobb példám a lencse, amiben tök sok CH van, de én alig valamennyit számolok, mert annyira alacsony a glikémiás indexe, szinte alig hat a CH-ja, egy tányért lencsefőzit 15grCHnak számolok kb a mondjuk 40helyett).
    Ugyanígy számolok. A mostani csülkös bablevest vörös vesebabbal készítettem, és mivel nem raktam bele csipetkét, és ha nem eszem hozzá kenyeret, akkor nem is adok hozzá inzulint, vagy csak a pumpát felveszem 120%-ra 45 percre.
    A vörös vesebab CH-ja a doboz szerint 35 g, de egy táblázat szerint 20 g. A GI-je viszont 30 % alatti. A levesben lévő zöldség szintén minimális, az össz. CH-t meg ellensúlyozza a sonka vagy csülök.

Így számolom a vörös lencsét is, vagyis szinte alig, inkább a számolt inzulint kerekítem felfelé.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,
    Inzulin: Humalog

vighkata logója
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,584
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    128
    211 alkalommal

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző misamaci Üzenet megjelenítése
    Kereshető Glikémiás Index adatbázist itt találtam (angol): http://www.glycemicindex.com/ (katt a GI Database gombra).
    Lehet keresni GI érték szerint is (alacsonyabb/magasabb/egyenlő mint ....) és név szerint is (persze angolul) ételeket.
    Amikor ezt az oldalt megmutattad nekem régebben, akkor én megrendeltem a hírlevelüket. Gugli fordítóval prímán el lehet igazodni az oldalon, és nagyon hasznos infok vannak ott.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,

napocska logója
    napocska jelenleg nem elérhető Fiatal veterán
    Regisztrált
    May 2007
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    1,241
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    33
    68 alkalommal
    38 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Somcsika Üzenet megjelenítése
    De mostanában reggeli után mégis annyira - majd duplájára - megdobja a cukrát.
    Elképzelhető akkor az, hogy az étkezés után van egy rejtett hypo, amit még nem vettünk észre (és valószínű a doktor bácsink is erre gondolhatott) és annak hatására ugrik ki a cukra, plusz akkora meg már az étel is kezd felszívódni?
    A reggeli húzós szinte mindenkinek. Nagyon alacsony ilyenkor az inzulinérzékenység, és sokkal több inzulint kell számolni a szénhidráthoz, mint mondjuk ebédkor. Pl. mi a reggelihez 0,7 E inzulint adunk 10 g CH-hoz, ebédkor csak 0,4-et. Reggeli után néhány órával, viszont növekszik az inzulinérzékenység, akkor meg a hipóra kell figyelni.

vighkata logója
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,584
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    128
    211 alkalommal

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Somcsika Üzenet megjelenítése
    A GI értékről beszélt nekünk is a dietetikus és mivel többfajta diétát kipróbáltam már így nem volt ismeretlen számomra sem a szénhidrát sem a GI, de.....
    Kedvenc dietetikusom azt mondja, hogy a magas és alacsony GI-jű ételeket párosítva nagyon jól lehet csökkenteni az össz GI-t, mivel egy étkezésen belül a GI-t lehet átlagolni.

Molli már régen adott nagyon egyszerű, könnyen kivitelezhető tippet. Csökkenteni lehet egy szendvics GI-jét, ha a szendóba egy-két szelet uborkát rakunk, vagy bármilyen alacsony GI-jű zöldet, pl salátalevelet. Pedig a CH ugyanannyi marad, mivel két karika uborkát nem számolunk.

Ezt én azóta is alkalmazom, mert piszok egyszerű. És nem csak az alacsony GI van hatással, hanem a zöldség lassítja a felszívódást, akárcsak a husika.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,

vighkata logója
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,584
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    128
    211 alkalommal

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző napocska Üzenet megjelenítése
    A reggeli húzós szinte mindenkinek. Nagyon alacsony ilyenkor az inzulinérzékenység, és sokkal több inzulint kell számolni a szénhidráthoz, mint mondjuk ebédkor. Pl. mi a reggelihez 0,7 g inzulint adunk 10 g CH-hoz, ebédkor csak 0,4-et. Reggeli után néhány órával, viszont növekszik az inzulinérzékenység, akkor meg a hipóra kell figyelni.
    Én nagyon így működök. Reggelihez 1,1 E inzulint adok 10 g CH-hoz, délben és este 0,7-0,8 E-get. Reggel a bázisom is sokkal magasabb a délutáninak és estinek.
    Én reggel egyébként is zabálok , hiszen egész éjjel nem ettem.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,

Hasonló témák

1. Cukorbetegség és terhesség
    dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkek
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2009-06-08, 07:31
  2. Idegbántalom és cukorbetegség
    Utolsó üzenet: 2009-05-23, 01:03
  3. II.tip.cukorbetegség és inzulin
    Zsu77 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 5
    Utolsó üzenet: 2009-04-02, 09:56
  4. Már csecsemőkorban kiderül elhízunk-e
    Utolsó üzenet: 2009-04-02, 01:00
  5. A cukorbetegség és a fogbetegségek
    Utolsó üzenet: 2009-02-01, 03:50

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!