Szia Umbra!
Mi Gergőnek kipróbáltuk a Ceres termékeit. Zacskós szeletelt kenyér amit 0,5 kg-os vagy némelyikből 0,25 kg-os kiszerelésben lehet kapni. Legjobban a Graham kenyér vált be. Van bakonyi barna (én azt eszem), rozsos.....Nagyjából egyformák grammra a szeletek, úgyhogy már nem is mérem le őket.
Kiflit nagyon ritkán adunk neki, mert emeli a cukrát.
Üdítőt nem adunk, csak hyponál 100%-os ivóléből. Teát iszik édesítővel. Annyira megszokta, hogy a múltkor vettünk valamilyen light üdítőt 100 ml/3-4 gr CH és alig akarta meginni.
Mi megvettük Dr. Fövényi József-Papp Rita: Cukorbetegség és diéta c. könyvet, az
elején abból főztem a főzelékeket. Persze azóta már kap abból amit főzök magunknak, de évekig külön főztem neki.
Egyenlőre ennyi jutott eszembe.
Eredmények 101-tól/től 110-ig összesen 761
-
2010-02-08 #101
Szia!
Az étkezések során figyelembe kell venni nem csak az ételek CH tartalmát, hanem a glikémiás indexüket is. Ez nagyon leegyszerűsítve azt mutatja meg, mennyire gyorsan szívódik fel belőle a CH, azaz mennyire hirtelen dobja meg a vércukrunkat. Minél nagyobb az érték annál gyorsabban, ami rossz, mert nehéz lekövetni inzulinnal (még az egészséges embereknek is). Neten találhatsz egy csomó infót, táblázatot. Általánosságban elmondható, hogy minél finomabbra feldolgoznak valamit, annál nagyobb lesz a GI. Pl a fehérliszt kedvezőtlenebb a teljeskiőrlésűnél, a répapüré a nyers répánál stb.
Szóval kenyérből, pékáruból, ha lehet teljeskiőrlésű, de hetente párszor belefér a fehér is, szerintem.
Hipónál soha nem összetett szénhidráttal kezdünk. Először valami gyorsan felszívódó (legjobb a szőlőcukor, cukros üdítő, esetleg tej), aztán ha nagyon alacsony volt, vagy van még bólusinzulin a szervezetben, akkor 15-20 g összetett Ch, az már lehet zsömle.
Van, az összes cukormentes, light termék. Mindazonáltal én azt javasolnám, hogy mivel ezek semmi hasznos dolgot nem tartalmaznak, színezéket, ízfokozót, meg a fene tudja még mit, viszont bőséggel, hagyjátok őket a csudába. Inkább víz, vagy valami hozzáadott cukrot nem tartalmazó rostos lé, aminek számoltok a Ch tartalmával.
Üdv: poe
Medtronic Paradigm 722; Edukátor
-
2010-02-08 #102
- Regisztrált
- Oct 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,140
- Blog bejegyzés
- 2
- Köszönet
- 254
- 82 alkalommal
54 üzenetét köszönték meg
Üdv. Christina
(Medtronic Minimed Paradigm inzulinpumpa)
-
2010-02-08 #103
Szia Umbra!
Én a könyvajánlóban (is) ajánlottam már egy könyvet, szerintem érdemes beszerezni.
"Könyvajánló" topik - 1/#6 hozzászólás.
Katt ide ni!
Üdv.,
Laci …aki rendszeresen olvasgatja ezt a könyvet még mostanában is!

BLaci ! Catch & Release...!
(Novo Nordisk - NovoPen 4 + Actrapid/Insulatard)
-
2010-02-08 #104
Ahogy előbb említették, a teljes kirőlésű lisztből, graham lisztből készült pékárúk kevésbé emelik meg a vc értékeket. Kétségtelenül egészségesebbek is.
Mi azonban ritkán fogyasztunk ilyeneket, mert a gyerekeim (és jómagam), kevésbé szeretjük ezeket. Így többnyire "sima" kenyér/kifli/zsömle kerül az asztalra. Remekül beválik.
Nem, nem mindig vesszük ugyanazt. Halálra unnánk. Az viszont tény, hogy pékárú és pékárú közt nagy különbség van. Én például már kikísérleteztem, hogy a kiflimet hol érdemes megvennem és hol nem (itt a vc értékre gondolok, természetesen).
Egyébként az általad említett boltokban nagyon jó szokott lenni a pékárú és választék is van.
Szóval igen: zsömlét és kiflit NYUGODTAN lehet enni! Majd megfigyelitek, mikor, mennyit lehet enni belőle, mennyi esik jól a kicsinek és mennyi inzulin kell hozzá. Ezt az arányt meg fogod találni és innentől kezdve sima ügy lesz!
Hyponál lehet alkalmazni a zsömlét, kiflit, kenyeret, de csak sorban a másodikként! Először vagy szőlőcukorra van szükség, amit persze egy kicsi baba nem tud elfogyasztani csak akkor, ha vízben feloldod neki. Erre meg gyors beavatkozásnál nem biztos, hogy van idő. Tejet gondolom még nem adsz neki, úgyhogy ez kilőve, de később majd jó lesz, mert gyorsan emeli a vc-ot és helyrebillenti a dolgokat. Marad a cukrozott tea, limonádé, de a legegyszerűbb, ha van otthon nem diabetikus gyümölcslé. Ezek átlagban 10 gr ch-ot tartalmaznak decilterenként, úgyhogy könnyen tudsz vele számolni. Az én táskámban, zsebeimben mindig van ilyen.
Egyébként a cukor hozzáadása nélkül készített, 100%-os gyümölcslevek fogyaszthatók. Étvégytalanság, betegség esetén különösen jól jönnek!
Miután ivott a kicsi, és ezzel gyorsan megemelted a cukrát, jó, ha rágcsál mellé valami kenyérfélét, vagy például a háztartási (vagy egyéb) kekszet minden gyerek szereti. Ez azért kell, hogy megtartsd a vércukrát, nehogy gyorsan visszazuhanjon. Mert a folyadék gyorsan emel, de gyorsan el is tűnik a hatása, míg a szilárdabb, keményítőt is tartalmazó étel lassabban szívódik fel, tehát nem engedi, hogy visszaessen a cuki. Egyébkén a folyadék és szilárd étel aránya nagyjából 50-50% százalék, természetesen számolni kell figyelmesen a szénhidrátot, nehogy átcsapjon magas cukiba a dolog. Nem tudom (!), de egy ilyen kicsikénél, mint a te kisfiad, elég lehet összesenn 10 gr ch is a hypo elhárításához. (Én a saját gyerekemnél is 15, max 20 ch-ot adok, pedig ő már 25 kilós.)
Rengetegféle diabetikus és energiaszegény üdítő, szörp, italpor van. Ahogy Poe írta, nem valami egészséges ezeket rendszeresen fogyasztani. Ennek ellenére nálunk nagyon gyakran van ilyesmi.
Én lekváron, üdítőn és édesítőszereken kívül már semmit nem tartok itthon, ami kifejezetten diabetikus volna. Kezdetben csak ezeket a termékeket kerestem, de aztán a dokinénik biztatására szép lassan próbákat tettem. Bejött. Ami meg nem, az valóban nem kerül az asztalra. Egyébként kevés ilyen van. Sosem főztem külön.
A fentebb említett könyveket vagy valamelyiket közülük okvetlen szerezzétek be. Nagyon sokat fog segíteni. Ismerjétek meg a glikémiás index fogalmát is, egyébként van ilyen topikunk, ahol egy s mást leírtunk már.Grácia
-
2010-02-08 #105
Glikémiás Index = G.I.
Itt a glikémiás index topik. Addig is, amíg nincs könyv erről otthon (mert az ajánlott könyvekben foglalkoznak ezzel a témával is), s ha van időd, olvass bele. Fogsz találni hasznos információkat a táplálkozással kapcsolatban!
A 3. oldal 23-as számú hozzászólásától kezdve van szó erről.
És itt van maga a fogalom:
http://diabetesonline.hu/diabetesz-e...min-abc?id=217Grácia
-
2010-02-08 #106
- Regisztrált
- Aug 2006
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 2,870
- Blog bejegyzés
- 6
- Köszönet
- 3
- 111 alkalommal
85 üzenetét köszönték meg
Kedves Umbra!
Nem olvastam végig minden hszt, bocs, ha olyat írok, amit más is írt.
A teljes kiőrlésű dolgok elvileg jók, de pl nekem nem jók, mert 3 óra múlva dobják meg a cukromat és nem tudok lekezelni. De ami nektek talán fontosabb most, hogy egy ilyen kisbaba (2 éves korig) a teljes kiőrlésű, rozsos, barna dolgokat képtelen normálisan emészteni, nekik elvileg nem túl bölcs dolog ilyenekt adni az éretlen emésztési folyamatok miatt.
A kifli, zsemle szuper, de a kifli tejjel készül, tehát lehet, hogy azért dobja meg valakinek a cukrát. A zsemle viszont ezer éve a "cukorbeteg diéta képviselője", mert az 30gr CH mindig és jól lehet számolni és vízzel készül, nem dobja úgy meg a cukrot és mindig lehet ilyet enni (nincs benne allergén - kivéve, ha gluténérzékeny valaki -, még hasmenés alatt is lehet enni, szóval ez egy tuti dolog). És a babák imádják... Én biztosan ezt adnám gabonaféleségnek a babának.
Üdítő: cukrozott tea max, de ha gyümölcscukrot teszel sima cukor helyett a teába, akkor az jó - vagy ugye a 100%-os gyümölcslevek, de azok jó nagyon hígítva, mert nagyon tömények. Az én másfél évesem imád inni és a vizet utálja (ja, jól elrontottam...) és úgy adok neki inni, hogy kap konkrétan egy olyan 40ml tiszta almalevet (100%-os) és mellé 2.5 deci vizet és ezt imádja. Ha cukros lenne is így adnám neki, mert ez a 40ml 3 deci folyadékban elosztva igencsak CH szegénnyé varázsolja az italt. Az előre elkészített diétás üdítőt szinte mind tartalmaznak édesítőszert és egyéb adalékanyagokat, amit ilyen pici babának nem lenne célszerű adni. És azokban is sok a CH, szóvel szerintem jóval egyszerűbb, ha hígított gyümilét kap vagy gyümölcscukorral készített cukros teát.
-
2010-02-08 #107
Igen, csak vizet kapott eddig is hála Isten, mindig azt mondtam, hogy a cukros üdítőkre nincs szükség, szóval még a diabetes kiderülése előtt is csak vízhez volt szoktatva. Ennek örülök, mert van olyan ismerősöm, aki mindenféle babáknak adható (Hipp, stb) üdítőt adott csecsemő gyerekének és az a gyerkőc a vizet meg sem itta és meg sem issza most sem. Köszi a segítséget!
-
2010-02-08 #108
Szia Kriszta!
Ez klassz, pont tegnap ezt a Ceres teljeskiőrlésű Graham (szeletelt)kenyeret vettük és azt kapott vacsira sonkával, sajttal. Egyre több mindent adok már neki, de azért a hajnali, reggeli, azaz ébredés utáni és esti 2 szopi még megmaradt.
Amúgy elég nehéz éjszakánk volt! Éjjel 1-kor 3,3 volt a VC, sírt, cicire tettem, kapott mellé bólust is (szopi után) és hajnalra felment neki 17,8 -ra !!!! Húúú, ilyen magas csak egyszer volt, amikor dec. elején hazajöttünk a kórházból, akkor 18 volt. Szóval nem sokat aludtunk éjjel, most viszont délben keltünk fel majdnem.
Meg is vagyunk fázva, mind a hárman, szóval van elegünk....
-
2010-02-08 #109
-
2010-02-08 #110
Szia!
Nagyon köszönöm a sok hasznos tanácsot!!!
A glikémiás index fogalmát már ismerem, csak még nem jutott el az agyamig (idő hiánya és kezdeti sokk, állandó kialvatlanság, kapkodás, egy éppen mászni elkezdő gyerek ellátása........), hogy megemésszem és belemenjek a témába. Már 3 könyv van akkor a listámon, mindet megveszem, mert így tudatlanul a levegőben elég nehéz!! Köszi nektek!!
Hasonló témák
-
Cukorbetegség és terhesség
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-06-08, 06:31 -
Idegbántalom és cukorbetegség
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-05-23, 12:03 -
II.tip.cukorbetegség és inzulin
Zsu77 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólásokVálasz: 5Utolsó üzenet: 2009-04-02, 08:56 -
Már csecsemőkorban kiderül elhízunk-e
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-04-02, 12:00 -
A cukorbetegség és a fogbetegségek
dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkekVálasz: 0Utolsó üzenet: 2009-02-01, 02:50

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel