Én kutyafuttában átgondolva ilyennek képzelnék el egy kiadványt:
- Diabétesz rövid ismertetése,
- Hipoglikémia és a hiperglikémia felismerhető, vélhető jelei,
- Hipo,-és hiperglikémia rendezése, korrekciója,
- Cukormérés
- A mozgás hatása a cukorszintre,
- Inzulin beadása, az öninzulinozás ellenőrzése,
- Pumpakezelés sajátosságai,
- CH és GI táblázat, mintaétrenddel.
Ha a pedagógus, gondozó részt vesz egy 2 órás kurzuson, ahol ezt lemondják neki, akkor tehet fel kérdéseket, és ezt a kiadványt magánál, ill. az intézményben tarthatná mankónak. Ebből kiindulva már átveheti a gyerkőcöt a szülőtől a "használati utasítással".
Eredmények 41-tól/től 50-ig összesen 576
-
2008-08-06 #41
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
184 üzenetét köszönték meg
Egy fontos dolgot megemlítenék. Mégpedig a dietetikát, vagyis a hozzáértő cukorbeteg diétás étel elkészítése.
Mert semmire nem megyünk a gondozók oktatásával, ha nincs megfeleő étrend. Pontosabban tengernyi munkát jelelentene a gondozóknak a hipo-hiperglikámia rendezése, ha "hagyományos" ételt adnának a gyerkőcöknek. Bár a kis diabos gyerkőcök nagyon okosak, és tudják, min nem szabad megenni, de azért mégsem egy 3-6 éves lurkó feladata ezt ellenőrizni. Meg ha az oviban eléteszik a mákosgubát porcokorral megszórava, és azt mondják ez az ebéd, és nincs más, akkor mit tegyen a gyerek? Ne egyen és hipozzon (meg éhezzen), vagy egyen és hiperezzen?!
Szóval a nevelők felkészítésével, edukálásával megoldottnak kell tekinteni a kontrollált diétás étkezést.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
Inzulin: Humalog
-
2008-08-06 #42
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-08-06 #43
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Nekem az a véleményem, hogy az oktatásra kijelölni egy időpontot, és megszervezni egy előadást, az sok pénzbe kerülne, és akkor ahhoz először a forrásokat kellene biztosítani. Arra nem is biztos, hogy (mivel önkéntes) elmennének a gndozók, tanárok.
Sokkal célszerűbbnek, és hatékonyabbnak tartanám azt a verziót, hogy egy kiadvánnyal a kezünkben, mindannyian, vagy többen akik vállaljuk, felkeressük az intézményt. Természetesen társadalmi munkában. Ha pénzre, mint forrásra várunk, akkor a jövő őszi iskolakezdésre sem biztos hogy lesz belőle valami, egyelőre még a használható kiadványunk sincs meg. Én szíavesen vállalom Dunaújváros óvodáit, ált. iskoláit. Gondolom a diab gyerkőcös szülők is tudják vállalni a saját intézményüket, és esetleg mellette egyet-kettőt.
Emellet nagyon hasznos Meli lehetősége az eü-n belül, és a média protekciója.
Teljesen mindegy milyen úton, ha a kiadvány a kezünkben van, akkor már csak el kell indulni.Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-08-06 #44
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Kérlek benneteket, hogy írjátok le, hogy Ti még mit tennétek bele szívesen a kiadványba, hiszen kifelejthettem bármit (mivel nincs diabos gyerkőcöm), ami fontos lehet. Azt ne feljtsük el, hogy rövid, tömör, lényegre törő kell, hogy legyen, a bővebb info személyesen kell hogy elhangozzon.
Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-08-07 #45
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Itt szerepel a dunaújvárosi ovi, amit említettem.
http://www.springmed.hu/index.php?me...nos&tabla_m=19
http://www.dunaujvaros.hu/index.php?p=188Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-08-07 #46
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Egy kis kiinduló anyag a munkánkhoz a dietetikus szemszögéből?
http://www.ujdieta.hu/index.php?content=277Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-08-07 #47
Szerintem ilyen, és hasonló kiadványokat gyártunk mi szülők, mert mivel nincs, kénytelenek vagyunk létrehozni, hiszen e nélkül nem tudjuk átadni a gyermekünket, én is hasonlót gyártottam, az utolsó három pont nálunk kimaradt, mert pumpás, és az étrendjét én vittem, tehát nem kértem és nem is írtam az étrendről, csak azt hogy hogy melyik étkezése hány gr szh, ráírtam a dolgokra hogy hány gr-osak, melyiket mikor eheti, mert vittem többféle tízórait, ami az oviban adott lesz. Ebben az oviban ahová megyünk, a reggelit, és az uzsonnát ők csinállják, amit tibus is ehet, csak viszek hozzá kenyeret, az ebédet ,eg viszem mert azt tuti hogy nem eheti. Mindenbe még a tök főzelékbe is cukrot tesznek, de nem keveset. Olyan tájékoztatót írtam amibe még rajzokkal illusztrálltam is a várcukormérőt és a pumpát is, melyik gomb mit jelent, mit csinál, hogyan működik, de ezt már tibus is elmondja. Nem vittem túlzásba, legalábbis igyekeztem nem sok lenni, csak a tényekre, a lényegre rámutatni, és leginkább azt kihangsúlyozni, hogy nála egyénreszabottan mi hogyan mutatkozik.
-
2008-08-07 #48
Zsuzsa nagyon jól csinálta, mert úgyvélem nem kell az ovónőt dietetikussá képezni, elég ha a gyermekre speciálisan jellemző dolgokat írásban és szóban átvesszük vele, és a mérések mikéntjét el mondjuk ha pumpás, ha injekciós és kapjon egy mobilt ahonnan azonnal szól a szülőnek ha valami nem stimmel. Ez nem sok! Ám lelkiekben az első esetnél /gyereknél / valószinű ugyan olyan stresszes lesz mint mi szülők mikor szembe találtuk magunkat ezzel a ténnyel, hogy diabos a gyerekünk, akaja megoldás ennél sokkal nehezebb mert valóban a főzelékek cukrosak stb. De megéri a fáradtságot , mert az anya dolgozhat, a gyermek közösségben van.
Nagy propagandát kellen folytatni az ujságokban , tv -ben, hogy ez nem lepra, és nem csak az egy csepp alapitvány a fontos, /mert fontos!/ hanem a pici gyerekek ilyentéren való ellátása is.
Talán elegendő lenne városonként , Budapesten talán több, vagy nagy városban talán 2-3 övónő ilyen téren való beiskolázása , és akkor lenne lennének ovik ahol a gyereknek esélye lenne elhelyezkedni. Az oktatást állami költségen gondolnám, és az az ovoda ahol ilyen képzésü ovónő van, kapjon valamivel több pénzt és ez az ovónő valamivel több fizetést. Azt is el tudom képzelni, hogy legyen városonként 1-1 ovi, ahol ilyen nővért alkalmaznának ovónőként, / gondolom a fizetésben nem nagy a difi/ . Szóval ilyeneken agyalok és közben rettenetesen tehetelennek érzem magam.
Ehhez kellenének az ugy nevezett VIP betegek mint reklám arcok! Hülyeség ez?Szolnok
------------------------------------------
Aegroto dum anima est, spes est
-
2008-08-07 #49
- Regisztrált
- Nov 2006
- Hol
- Dunaújváros
- Üzenet
- 7,781
- Blog bejegyzés
- 29
- Köszönet
- 199
- 275 alkalommal
Zsuzsa, Te rengetegett tettél Tibusért, látszik, hogy mennyire odafigyelsz. Az írásodból is látszik, hogy a legnagyobb problémát az étkezés jelenti. Az lenne a kívánatos, ha nem a szülőnek kellene bevinni az ételt, többek között ez is hozzátartozna a teljes ellátáshoz. Megnézted a listát, ami a dibos gyerkőcök óvodáit sorolja fel? Itt biztonságban érezheti a szülő a gyerkőcét.
Ezt a könyvet mindenképpen ajánlom: http://www.springmed.hu/index.php?menu=kiadvany&id=108Kata, aliasTeki
Roche, Combo pumpa,
-
2008-08-07 #50
Hát a Dunaujvárosi ovi nagyon jó példa máris itt a tapasztalat csere lehetősége.
Szolnok
------------------------------------------
Aegroto dum anima est, spes est
Hasonló témák
-
[diabetes hír] Az óvoda segithet a korai elhizás megakadályozásában
dr.info team által, fórum: A Diabetesonline.hu friss híreiVálasz: 0Utolsó üzenet: 2008-03-18, 09:16 -
[diabetes hír] Az óvoda segithet az korai elhizás megakadályozásában
dr.info team által, fórum: A Diabetesonline.hu friss híreiVálasz: 0Utolsó üzenet: 2008-03-18, 03:10

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel