Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

2. oldal, összesen 21 ElsőElső 12345612 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 11-tól/től 20-ig összesen 210
    kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,870
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    111 alkalommal
    85 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Nahát, már nem is tudok mit írni

Lexon: tényleg hízni szoktak a cukrosok, amint inzulint kapnak, nálad lehet, hogy kevés ch-ra állítottak és azért fogysz, nem lehet?

Agap: szerintem sem lehet köze az elhalt babához a férjed bajának!! Nagyon sajnálom... És szeretnék csatlakozni Bioszakyhoz, vannak sokkal modernebb inzulinok, amikre célszerű lenne áttérni, talán még az elején, úgy könnyebb lesz. Lantus vagy Levemir mint bázis és Novorapid vagy Humalog vagy Apidra, mint gyorshatásúak. Ezek mellett nem kell az autóban reggelizni! Hova jártok kezelésre?
    Egyébként én úgy tudom, hogy ha egy cukorbeteg férfinak nincsenek szövődményei (márpedig a betegség elején ez kizárt), akkor semmi befolyása a nemzőképességre a normálisan karban tartott cukorbetegség. Sokkal veszélyesebb a nőknél, mert ugye kihordani egy babát cukrosan azért egészen más.

naty77 logója
    naty77 jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Szigethalom
    Üzenet
    197
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Én is fogytam az elején és később sem kezdtem el hízni, amíg terhes nem lettem. DDD

agap jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2007
    Üzenet
    15
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Köszönöm nektek!
    Még meget néhány kérdés?
    A félinformációk miatt biztos tudatlannak hatnak a kérdéseim, de most ez számít a legkevésbé!
    "Honeymoon" :Kedves Bioszaki még több információt!! Levettek a férjemtől vm. extra vért, aminek az eredményére több hétig kell várni, úgy magyarázta nekem, hogy keresik a termelt inzulint.
    Számít ennek a mértéke? Ez is ellmúlik, vagy ennyi marad örökre?

A nagymamájával (anyai) kapcsolatban szól úgy a családi legendárium, hogy a cukor vitte el fiatalon. Kicsi, törékeny asszonyka volt (1?).
    A férjem betegségének (1-2) tipusa, bár én határozottan 1-est írtam, de a doki szerint bizonytalan. "Túl öreg a fiatalkorihoz és túl fiatal az öregkorihoz"- mondta
    Az ÁEK-ben kezeli (volt Honvéd Kórház) egy nagyon meggyőző dokinő.

Az inzulin váltás zökkenőmentes?
    Ha valakit beállítanak vm.-re az elején az várhatóan évekig marad is?

Lexon jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    14
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

agap,

Amit most néznek neki, az a c-peptid mennyiségének meghatározása. Nekem is megtették ezt, akkor 1,86 értéket mértek. Azt mondták, ez egész jó. 2006. májusban volt a vérvétel, 3 hónapot kellett várni az eredményre. Aztán mégegyszer vettek vért, azt 2006. novemberében. Azóta várom az eredményt... Állítólag pénzkérdés, mert a kórháznak nincsen pénze a teszthez szükséges anyagokra.
    A c-peptid meghatározással azt látja a doki, hogy a szigetsejtek mennyire aktívak még, ugyanis ők termelik az inzulint a szervezetben. Ha kevesebb, mint az átlagos esetekben, akkor 1-es típusú, ha több, akkor 2-es.
    Amikor a szénhidrátot megeszi a delikvens, akkor a hasnyálmirigyben termelődik egy un. pro-inzulin. Ebből nagyjából azonos arányban inzulin és c-peptid keletkezik. Mivel a máj az inzulin nagy részét visszatartja, a c-peptid pedig teljes egészében bekerül a vérkeringésbe, a c-peptid mennyisége pontos képet ad a saját inzulintermelésről. Ráadásul a kívülrő bevitt inzulin nem tartalmaz c-peptidet, ezért lehet inzulinterápia mellett is mérni a c-peptidet.
    Mivel autoimmun betegségről van szó, a c-peptid értéke folyamatosan csökkenni fog, és ahogy Bioszaky írta, egészen a nulláig...
    Remélem, nem voltam túl bonyolult...

"Túl öreg a fiatalkorihoz és túl fiatal az öregkorihoz" - nekem is szó szerint ezt mondta a doki.
    A párod folyamatosan fogja mérni, ellenőrzni a vércukorszinjét, és ha egyértelmű változás van, akkor követni kell vele a bevitt inzulin mennyiségét is. Magyarul nem biztos, hogy évekig ugyanaz marad.

Az inzulinváltásról nem tudok írni, mert nekem még nem volt. Bár egyesek szerint az Actrapid/Insulatard páros elavult. Nekem is váltani kéne?

Lexon
    Ha tiltással nevelsz, hazudni tanítasz!

agap jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2007
    Üzenet
    15
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Tegnap hazavittem a hozzászólásaitokat (először finoman körbejártam, hogy mit szól az én partizán akciómhoz), ma beolvastam neki a lényeges infókat (még otthon van betegállományban és nincs netközelben). Inspirálja a dolog (bár hajlamos a bajt bagatelizálni), VOLT EGY KÉRDÉSE:
    Mi a remisszió?? (Utolsó reménysugár)

vighkata logója
    vighkata jelenleg nem elérhető Utolérhetetlen :) – moderátor
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal
    184 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Szia Agap!
    Egyik előző leveledben írtad a gyógyulásban reménykedve, hogy "emlékezik" az inzulin termelő sejt. Hát valami hasonló némelyeknél történik, de az igazi diabétesz gyógyulás, vagy gyógyítása még a jövő feladata.

Amikor én cukorbeteg lettem 13 évvel ezelőtt, akkor az inzulin terápia megkezdése után kb. két hónappal el lehetett hagyni az inzulint, csak a diétára kellett figyelnem. Az orvosom felvilágosított, hogy ez csak egy átmeneti folyamat, ugyanis a betegség felfedezése előtt, de már cukorbetegen az inzulin termelő sejtek (béta sejtek) kimerültek. Amint megkezdődött az inzulin terápia, a maradék ép sejtek meg tudtak "pihenni", és az általuk termelt inzulin elegendő volt a diéta mellett a CH egyensúly megtartására. De mivel ez egy autoimmun betegség, ahogy Lexon írja, az ép, de kevés számú működő sejteket is újra megtámadja az immunrendszer. Ebben az időszakban végzik el a c-peptid vizsgálatot, ill. ekkor van értelme a terápia felállításához.

Szinte kivétel nélkül "elkeserítettünk" Benneteket, hogy egyelőre nincs gyógyulás, csak megfelelő kezelés. Tehát, ha részleges, vagy teljes javulás következik be, akkor tudjátok, hogy az csak átmeneti, nehogy csalódás érjen, ha esetleg az orvosotoktól nem kaptok megfelő, vagy elegendő tájékoztatást. Nálam ez az átmeneti állapot kb. másfél hónapig tartott, de fel voltam készülve a későbbi inzulinozásra. Ez csak keveseknél fordul elő, és nem is volt semmi előnye, vagy haszna, így működött a szervezetem.

Üdv: Kata

vighkata logója
    vighkata jelenleg nem elérhető Utolérhetetlen :) – moderátor
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal
    184 üzenetét köszönték meg

szolnok logója
    szolnok jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Hát persze, hogy Szolnok
    Üzenet
    355
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Agap!
    Értzem rajtad az ujjoncok teljesen érthető pánikolásást. 2-3 hónap múlva rájössz, belejöttök és rutinból megy minden. Bioszakynak igaza van, bázisnak kérjetek a majd 24 órán át ható Lantust és mellé valamilyen gyorsan ható inzulint. /van más fajta is , ha a lantus nem válna be./ Ezzel rugalmas az étkezési idő mivel a bázis ad egy alap inzulin szintet, és csak akkor adod a gyorsat mikor eszel. Ha belejössz és nem félsz majd! , ezt a férjednek üzenem, magad állitgasd az inzulin mennyiséget mert mindenki a maga legjobb orvosa. Ha magas, plussz rászúrsz, ha alacsony eszel. Mindent lehet enni csak mérni kell. Nyersanyagban, mert mindennek van /majdnem / ch/szénhidrát tartalma.
    Mindig minden szituban legyen nálla szőlő cukor, hogy ha elkezd bedobogósodni a szive, zsibbad a szája, vagy elönti a víz , esetleg nem tud jól koncentrálni azonnal vegyen be 2-3 szemet és mérjen cukrot, és ha lell egyen még valamit. Az inzulin jobb mint a tabletta. /aztmondják/
    Babátok lehet az tuti, a vetélésnek szerintem sincs ehhez köze. A jó szex viszont csökkenti az inzulin szintet, erre figyeljetek. !
    Itt biztosan segít valaki mindig mert itt mi mindannyian egycipőben járunk.
    Szóval nix bekakkantyú kialakul minden .!!!!!!!!!!!!!!!!
    Szolnok
    ------------------------------------------
    Aegroto dum anima est, spes est

bioszaky logója
    bioszaky jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Oct 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    271
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

agap, a remisszió csak időleges javulás. Ez a honeymoon jelenség csak hónapokig tart, arra kell kihasználni, hogy megtanuljátok a terápiát. Eleinte alig kell inzulint adnotok, előfordulhat, hogy egyre kevesebbet, majd a folyamat megfordul. Egyebeket leírták.
    A kialakítás gyors lefolyása arra utal, hogy I.-es típusú diabetesz alakult ki. Ezt erősíti meg, hogy nagyon magas a vércukorszint. Persze, majd a c-peptid vizsgálat hoz biztos eredményt, de a gyakorlatban ezek a tünetek már biztossá teszik. A II.-es típus esetén van inzulintermelés, de a sejtek nem eléggé érzékenyek rá. Ekkor fokozatosan emelkedik a vércukorszint, évek alatt, szinte észre sem venni a bajt, csak amikor már komoly szövődmények vannak.

Úgy képzeld el a terápiát, mint amikor egy piaci mérleget kell egyensúlyban tartanod. Az egyik serpenyőben a táplálék, a másikban az inzulin. ÉS azért írtam piaci mérleget, mert bizony sok minden egyéb befolyásolja a szükséges inzulin mennyiségét. (leginkább a testmozgás, betegség és az időjárás)
    Tehát ez nem olyan, hogy beállítanak, aztán azzal élsz. Ha többet eszel, több inzulint adsz. Ha egész nap nem eszel, akkor csak a hosszú hatásút adod. Igen, ezzel együtt kell élni, nem lesz változás, eltekintve a honeymoon-tól.

Na, akkor példa
    Reggel eszem 3 zsemlét (amikor jólesik, félhét és nyolc között), és adok 15 egységet, ha a vércukorszintem 3-6 között van. Minden étkezés előtt mérünk, ugye. Ebéd (amikor jólesik!) hús rizzsel, ismert mennyiségben szokott 16 ergység inzulinnal. Délután sok idegeskedés, tárgyalás, emiatt 16 órakor meg is mérem a vércukorszintemet. 7 felett van, adok 1 egységet, hogy lejjebb vigyem (számítása lejjebb). Vacsora fél hét körül, akkora ismét 3-6 közötti a vércukorszintem. OK, akkor jöhet a vacsora 100g CH rizs és hús, amire 14 egység inzulin kell. Viszont még szeretnék enni két banánt. OK, a banán összesen 200g, amelyben 50g CH van. Mennyi plusz inzulin kell? 100g-ra 14 egység, akkor 50-re (amely fele annyi) fele annyi. Azaz még további 7 egységet kell beadni.
    Rögtön ki is tudod számolni, hogy 10g szénhidrátra mindig kb 1,4 egységet kell adnod. Nem kell aggódni a tört értékek miatt, úgysem lehet tökélesen csinálni.
    Lefekvés előtt 22h körül ismét mérek, beadom az esti inzulint (speciel én a vacsoraival együtt adom, ki kell tapasztalni, kinek, mi jó). Lehetőleg 5-7 között legyen a vércukorszint.
    Ha több, korrigálni kell. Hogyan? Ezt is ki kell tapasztalni. Hány egység inzulin kell ahhoz, hogy 1 vagy 2 egységet csökkenjen a vércukorszint. Nekem (78kg) kb 1 egység inzulin 2 egységgel csökkenti a vércukorszintet. DE ez nagyon változó.

Az inzulinváltás nálam szinte egyik napról a másikra ment. Másoknak kicsit hosszabb ideig tart. A különböző inzulinok mindenkinék kicsit másként hatnak. Rövidebb vagy hosszabb ideig, mint a papírján. Pl. a 24 órás esetleg csak 18 óráig hat.
    Mondd csak el mégegyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni!

kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,870
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    111 alkalommal
    85 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Agap, mi van veletek, sikerült megbékélni a helyzettel? Hogy vagytok?

2. oldal, összesen 21 ElsőElső 12345612 ... UtolsóUtolsó

Hasonló témák

1. Cukorbeteg gyermek
    vende1 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 2152
    Utolsó üzenet: 11 Órával ezelőtt, 10:08
  2. Cukorbeteg kamasz
    Sani által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 270
    Utolsó üzenet: 2011-05-05, 03:12
  3. [tüdőbeteg hír] Segítség a tüdőtágulatban szenvedőknek
    dr.info team által, fórum: Tüdőbeteg.hu friss hírei
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2008-04-20, 03:21
  4. Segítség!!! (1-es típusú diabetes)
    Kata által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 4
    Utolsó üzenet: 2007-09-30, 10:27

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!