Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

1. oldal, összesen 4 1234 UtolsóUtolsó
Eredmények 1-tól/től 10-ig összesen 38
    kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,870
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    111 alkalommal
    85 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett Új rovat a gyerekvállalásról a Cukorbeteg Élet lapban

Sziasztok!

Tusor Ildivel beszélgettünk arról, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy rovat a Cukorbeteg Élet lapban, ami a babavállalásról, terhességről szól, mert ebben a témában igen nagy hiányosságok vannak, nemcsak a betegek tudásában, hanem sajnos orvosi oldalról is. Sokan vannak, akik nem mernek gyereket vállalni, csak azért, mert cukrosok (most persze az inzulinos cukrosokról beszélek) vagy olvastak valamit a neten és megijedtek vagy egyszerűen a kezelőorvosa nem tájékozott ebben a témában és lebeszéli vagy éppenséggel nem kezeli megfelelően a terhesség alatt és a teherbeesést megelőzően.

Sokan vagyunk, akik már szültünk, átmentünk néhány dolgon, megtapasztaltuk ezt az élményt - most kifejezetten a cukorbetegség és a terhesség, terhességre való felkészülés témára gondolok. Mindenre, ami egy cukorbeteget érint a babavállalással kapcsolatban. Kezdve onnan, hogy milyen terhes-cukros centrumok vannak, milyen kórházakban érdemes szülni egészen a szülés menetéig (például milyen érdekes és változatos válaszokkal teli a "mennyit kell befeküdnöm?" téma).

Szeretnénk Ildivel, ha lenne egy rovat, amiben valaki írna a saját tapasztalatairól és ehhez egy orvosi vélemény, megjegyzés is kapcsolódna.

Az első alkalommal megírom én a már megszületett fiammal kapcsolatos tapasztalataimat, remélhetőleg Thaisz főorvosnő véleményével együtt. A későbbiekben pedig jó lenne, ha mások is írnának hasonló "élménybeszámolót", esetleg megkérnék a kezelőorvosukat, hogy egy-két sort írjon hozzá ő is. Szóval, akinek van ehhez kedve, az jelezze! Örülnék, ha minél többen lennénk, akik át szeretnénk adni a tapasztalatokat azoknak, akik még előtte állnak és sok kérdést tisztázhatnánk hosszú távon ezzel.
    Üdv,
    Molli

Sani logója
    Sani jelenleg nem elérhető Fiatal veterán
    Regisztrált
    Aug 2007
    Hol
    Keszthely
    Üzenet
    1,181
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Kedves Molli!

Nagyon szívesen megosztom én is az állapotos tapasztalataimat az olvasókkal.
    Sani

lizzi logója
    lizzi jelenleg nem elérhető Fiatal veterán
    Regisztrált
    Apr 2007
    Hol
    Zsámbok
    Üzenet
    1,361
    Köszönet
    45
    59 alkalommal
    39 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Molli nagyon jó ötlet!!!
    És nagyon várom már a beszámolókat!!!
    Köszi
    lizzi

Spirit pumpa-NovoRapid inzulinnal

bioszaky logója
    bioszaky jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Oct 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    271
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Remek ötlet!
    Jó lenne, ha a terhességet megelőző időszakról is szó lenne:
    - van-e genetikai vizsgálatra lehetőség? --> mekkora eséllyel öröklődik
    - van-e lehetőség embriószelekciós mesterséges megtermékenyítésre? (a mesterséges megtermékenyítés után a lombikban fejlődő embriókból 1-1 sejtet genetikailag megvizsgálnak, és a betegséget okozó géneket nem tartalmazókat ültetik be)
    - van-e lehetőség terhesség alatti genetikai vizsgálatra?
    - mit lehet tenni, magzati és kisgyermek korban, a cukorbetegség kialakulásának elkerülésére?
    Mondd csak el mégegyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni!

tímeácska logója
    tímeácska jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal
    188 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Engem is érdekelne ez a téma, leginkább a genetika része miatt... Szándékomban áll egy genetikai vizsgálatot végeztetni, és az orvosomnak is, hogy hol is van a gubanc, és mi, Máté és az én génjeimben. Ha lesz eredmény, közzétenném, ha érdekel valakit... De erre még hónapokat kell majd várni...
    Tímeácska /alias Csigu/

Roche, Spirit + Combo pumpa, 1+1 db/háztartás - egyelőre !
    Spirit + Combo: NovoRapid, pen: Humulin M3

Sani logója
    Regisztrált
    Aug 2007
    Hol
    Keszthely
    Üzenet
    1,181
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző bioszaky Üzenet megjelenítése
    - mit lehet tenni, magzati és kisgyermek korban, a cukorbetegség kialakulásának elkerülésére?

Kedves Bioszaky!

A többi kérdésre nem tudom a választ, erre viszont lennének gondolataim:
    - minél tovább tápláljuk anyatejjel csecsemőnket, kisgyermekünket
    - ha a gén - sajnos - benne van és hajlamos a cukorbetegségre, mindenképpen az életvitelével kell törekedni arra, hogy minél később alakuljon ki, ill. hogy ki se alakuljon. Itt gondolok pl.
    a¸ az egészséges táplálkozásra, ( napi többszöri étkezés, kis adagokban elfogyasztott étel ami zöldség-, gyümölcsdús),
    b¸a rendszeres mozgásra ( már kisgyermekkorban hozzá kell szoktatni ), ehhez járul hozzá a
    c¸ normális testsúly
    d¸és ha már veszélyeztetett a gyermek, szűrésre vinni és vércukrot mérni időnként.
    Egyik sem biztos módszer a cukorbetegség elkerülésésre. Viszont ha így él, akkor nagyob az esélye annak, hogy minél később, ill. nem is lesz a gyermek diabeteses.
    Sani

tímeácska logója
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal

Alapértelmezett

Hát, igen... Nagyon sokat gondolkodtam mostanában azon (mióta én is cukorbeteg lettem), hogy mi lett volna, ha én lettem volna előbb diabos, és nem Máté... Akkor tuti, csináltattam volna genetikai szűrést. És, mivel így utólag tudom, hogy kisfiam is érintett lett volna, akkor én is az egészséges életvitelre való törekedést szorgalmaztam volna... Így is 18 hónapos koráig anyatejet kapott, és szoros vércukor kontroll alatt tartottam volna a gyerkőcöt. De, most már így utólag tudom, felesleges ilyeneken gondolkodnom, mert visszapörgetni az időt nem tudom... Sajnos. De azért tényleg kíváncsi lennék, az ilyen szintű prevenció hatásos lett volna, vagy sem... Az egészséges életmód, vagy a gének az erősebbek?!?!
    Tímeácska /alias Csigu/

Sani logója
    Regisztrált
    Aug 2007
    Hol
    Keszthely
    Üzenet
    1,181
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Nálatok, Tímeácska úgy tűnik, a gének erősebbek voltak. Viszont ismerek olyan hölgyet, akinek az édesanyja - ha jól tudom - 3 éves korától cukorbeteg, és ő is örökölt géneket, viszont most 35 körül még semmi baja ( leszámítva a stresszes életét, hogy mikor lesz cukros ). Szóval sok mindenen múlik ez a dolog. Arról nem is beszélve, hogy a tartósan stresszhelyzetnek kitett gyermek és felnőtt is könnyen áldozatául eshet a feszültségnek. Persze ha megtudnánk a preventív lépéseket( amik által biztosan kizárható a megbetegedés ténye ), akkor már csak alkalmazni- használni kéne. Szép álom.
    Sani

tímeácska logója
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Várpalota
    Üzenet
    7,184
    Blog bejegyzés
    17
    Köszönet
    136
    292 alkalommal

Alapértelmezett

Hát, igen, ez egy szép álom, ez nálam már ki is pukkant...
    Tímeácska /alias Csigu/

kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,870
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    111 alkalommal
    85 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Gondolom, tudjátok, hogy az 1-es típusú cukorbetegséget manifesztáló tényezők között első helyen nem stressz, hanem a vírusok a felelősek. Hát ezeket aztán nem lehet elkerülni.
    És még valami van, ami segít előhozni a hajlamot, de ezt még csak most kutatják a TRIGR nevű program keretében. Ez a tejtermékek fogyasztása, főleg a sima tej, még pasztörizáltan is. Felmerült a gyanú, hogy a tejtermékekben található bacik rossz hatással vannak a cukorbetegség kialakulására, azaz rosszul írtam, szóval segítenek kihozni a bajt, ha a hajlam adott. De még nincs bizonyítva. Világméretű a kísérlet, de még szerintem 5-6 év kell, mire lesz eredmény (már megy egy ideje, nem kell rá évtizedeket várni). Újszülött babák vehetnek részt benne, akiknél a rossz gént megtalálták a köldökzsinórvérben. Mi is részt vennénk benne, de a fiamnál nem találták meg ezt a gént, ezért mi nem vehetünk részt, hiszen elvileg nem hordozza az orvostudomány által ismert rossz géneket (ugye még mástól lehet cukros, nem ismert tényezőtől, ez sajnos nem 100-%os dolog). A gyerekek 10 éves korukig tejtermékből (egészen a táptól kezdve, ha nincs elég anyatej persze) azt ehetik, amit mondanak nekik (tápból meg ők adnak tápot). A gyerekek fele olyan tejtermékeket kap, amikben a fehérjék szét vannak rombolva (ehhez biztos Bioszaky jobban ért...), a másik felük meg rendes tejtermékeket. De ha jól rémlik, ez főleg a sima tejre, tejszínre vonatkozik, pontosabban nem tudom.

Én ismerek közvetve egy családot, ahol rendes fejt tejet ittak egy nyaraláson a gyerekek és utána 2 hónappal mindkét gyereknél diagnosztizálták az 1-es cukorbetegséget. Na, ez csak 1, de valóban sok dolog van, ami erre enged következtetni, hogy a tej ártalmas lehet ebben. Érdekes körkérdés például, hogy kit mivel etettek az első évben, legtöbbünknél rendes táp volt, nem hipoallergén (ma már azért elérhető a hipoallergén táp, anno még nem is volt ilyen - ez az módosított tejféle, ami elvileg nem okoz problémát), de persze nem mindenkinél, de mégis a többségről valószínűleg ez derülne ki (rólunk, cukrosokról beszélek).

A lényeg, hogy egy gyerekkori diab kifejlődésében szvsz nem a stressz a legdurvább tényező, sőt, kutatások szerint az ételek sem számítanak. Stresszt nem lehet kizárni senkinek az életéből, a vírusokat sem, bacikat sem, szerintem egyelőre sajnos semmit nem tehetünk az elkerülés érdekében. Folynak kísérletek (gyógyszeresek), amik erre irányulnak, az elkerülésre, a még ki nem fejlődött cukorbetegség elkerülésére, de még soha senkinek sem sikerült igazán épkézláb javaslatot tenni erre.

Én speciel nem csinálok semmit másképp a fiamnál (tudom, nem találták meg nála a rossz gént, de az ördög nem alszik, én ettől még nem nyugodtam meg, hogy tuti nem lesz cukros a fiam), ha úgy alakul és szegényke cukros lesz, akkor az ígyis-úgyis elkerülhetetlen, nem akarok abban a félelemben élni, hogy jaj mikor jön ki vagy jaj mit nem tettem meg, amit kellett volna. Ha a másik fiamnál meg is találják a rossz gént, vele sem fogok másképp bánni. 1 éves koráig a Nimród fiam sem kapott tejterméket, ezt megtettem és a másik fiam sem fog, akármi lesz is az eredmény.

1. oldal, összesen 4 1234 UtolsóUtolsó

Hasonló témák

1. [diabetes hír] Széles csípő - veszélyes élet?
    dr.info team által, fórum: A Diabetesonline.hu friss hírei
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2008-11-17, 05:10
  2. [diabetes hír] Teljes értékű élet az inzulin mellett
    Utolsó üzenet: 2008-08-28, 10:50
  3. [diabetes hír] 100 év felett már tudni a hosszú élet titkát
    Utolsó üzenet: 2008-08-05, 05:04
  4. [diabetes hír] Cukorbeteg Élet 2008/január-február
    Utolsó üzenet: 2008-02-12, 02:46
  5. [diabetes hír] Előzetes a Cukorbeteg Élet 2008/1-es számából
    goyo által, fórum: A Diabetesonline.hu friss hírei
    Utolsó üzenet: 2008-02-01, 07:03

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!