Tudjátok, hogy mi az a Hajnali jelenség és a Somogyi -effektus?
Mert ha nem , akkor szívesen leírom és akkor Ti is könnyebben tudtok kiigazodni a cukrokon.
Kölönben le a kalappal a Ch számolás terén. Bár amikor még kezdő ( ezt nem rossz indulatból mondom)voltam, én is így tettem. ( Igaz, most is így kéne ) Csak most már merek mást is enni, és pont ez - az egyik nagyon jó dolog a pumpában - hogy meg is tehetem, ha meg tudom ítélni az étel Ch mennyiségét.
Eredmények 21-tól/től 30-ig összesen 271
Téma: Cukorbeteg kamasz
-
2008-02-22 #21
- Regisztrált
- Dec 2007
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 896
- Blog bejegyzés
- 10
- Köszönet
- 72
- 82 alkalommal
50 üzenetét köszönték meg
Szia!
Nála az vált be, hogy csak 'gyorsan' felszívódó szénhidrátot eszik, nem eszik olyat, ami megtartja. Ha nagyon alacsony, akkor iszik kb. 1 dl. gyümölcslét, meg kb. 1/4 túró rudit, müzlit, ha valamilyen étkezés közel van (pl. uzsonna), akkor csak iszik és megeszi az uzsonna felét. Ha csak kicsit alacsony, akkor 1/2 rudi, müzli, kicsike banán. Néha így is sikerül azért túllőni a célon, akkor, ha vacsora után hypozik, ekkor biztosan eszik valami megtartósat (általában Korpovit) utóvacsora gyanánt. Ilyenkor általában magassal kel.
-
2008-02-22 #22
Sani
-
2008-02-23 #23
- Regisztrált
- Dec 2007
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 896
- Blog bejegyzés
- 10
- Köszönet
- 72
- 82 alkalommal
Sajnos, nála a Somogyi-hatás, amíg klasszikus 10g cukros+10g lassan szívódó módszerrel rendezte a hypot, eltartott vagy másfél napig.
Hajnali jelensége nincs, a Levemirnél éjfélkor magas(abb) az érték, ilyenkor jobb nem mérni, akkor nem látom. Viszont hajnal 1/2 5 és 6 között nagyot tud esni. Ezért mondták nekünk azt, hogy 6,5 érték alatt nem ajánlott lefeküdnie.
Nekem még nem nagyon megy a szemre becslés, pedig tudom, hogy kellene edzeni rá
. A gyerek már jobban saccol - végülis neki kell majd tudni. Azért is mérek még mindig, mert igyekszem változatossá tenni az evést, viszont így nehéz a szemre saccolás. De lassan kimerítem a teljes repertoárt, aztán majd ismétlünk.
-
2008-02-23 #24
Köszönöm a választ, ez logíkusnak tünik, hiszen a Somogyi ugyis felfelé viszi, csak mindenképpen kontrolálni kell, hogy a +CH megfogta-e a hypót mondjuk egy óra múlva is, nem eset vissza, mert a gyors CH ugye akkor már nem nagyon hat.
A kérdésem a Somogyival kapcsolatban annyi lenne, hogy nektek a hypo után mennyivel jelentkezik, és middig tart(hat). Bár gondolom ez függ a kezelés fajtájától (inzulin, pumpa, pen, korrekciok)Mrobi/Tim

n
HAKUNA MATATA
-
2008-02-23 #25
- Regisztrált
- Dec 2007
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 896
- Blog bejegyzés
- 10
- Köszönet
- 72
- 82 alkalommal
SZia!
Nála kb. 8-10 óra múlva, és 1-2 nap, ha nem sikerül a hypot jól elkapni. Volt, hogy 'érzett valami furcsát' a suliban, 1/2 óra múlva mért, mert órán nem akart, ekkor volt 3,6 de vszleg felszálló ágban, ekkor kb. 2 napig jó magas volt (lehet, hogy egyébként is az lett volna, ez a szép ebben a betegségben).
Igaza van egyébként a tapasztaltaknak nagyon abban, hogy mindenkinek maga kell rájönnie a dolgokra. Csak az elején én pl. tiszta pánik meg para voltam (még most is, azt hiszem), azt igyekszik tenni, amit mondtak. De amikor az nem működik, vagy nem úgy, ahogy szeretném, akkor bátrabban próbálkozunk. A fiamnak azt mondták, egyen edzés előtt egy Rudit bármekkora cukorértéknél, vagy bármilyen csokit 10g-ig, hogy ne hypozzon. Volt, hogy 12,5-re ette (Túró Rudit és a Kinder típusú csokikat eszi ilyenkor, mást nem), 1/2 óra múlva lagymatag mozgás mellett 3,5 lett, de többször is sikerült ezekhez közeli értékeket produkálni. Tehát nála ezek a fajta édességek nem hatnak elég gyorsan, viszont hosszabban tartanak, mert ha ezután még a teljes uzsonnát is megeszi, akkor garantált a magasabb vacsora előtti. Most az 'igyunk előtte' kísérlet zajlik, ma ezt fogja kipróbálni + kis csoki, ezt 2 óra intenzív mozgásra. Nála pl. még a hosszabb, erőteljesebb mozgás nem hat ki későbbre (vagyis még nem vettük észre), lehet azért, mert régebben rendszeresen sportolt és most is nagyon mozgékony.
-
2008-02-23 #26
Igen, az a baj hogyha mérünk egy értéket abból még nem látjuk a tendenciát, ha mérünk egy 12-es értéket ami ugye relatív magas, akkor abból még nem tudhatjuk, hogy az merre tart lehet hogy éppen meredeken zuhan, és ha mozgás elött nem eszik jön a hypo, de ha fölfelé tart és a kajával 15 fölé megy, ha meg erre mozog jön a hiper.
Bízom abban hogy 1-2 éven belül elérhető árban lesznek a folyamatos mérők, azokkal már könyebb lesz ilyen helyzeteket kezelni.Mrobi/Tim

n
HAKUNA MATATA
-
2008-02-24 #27
Nekem a Somogyival az a tapasztalatom, ( ami szerencsére nem gyakori) , hogy akkor kell kb. 10-12 óra, míg rendbe jövök. És akkor még jól megúszom. Sajnos a bennünk termelődő, a vc esés által létrejött mellékvese által termelt hormonokat nem tudjuk szabályozni, tehát itt a megelőzés lenne a fő megoldás. Csakhát tudom, könnyű beszélni. De ha kontroll alatt tartjuk az anyagcsere állapotunkat, az inzulint, a mozgást, a Ch-t, és még sok mindent, akkor talán nem olyan sokszor találkozunk vele.
Bár az is váltotó, hogy kinél mikor indul be a szervezet "riasztása". Szerintem ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni, és még akkor sem lehetünk biztosak, hiszen minden helyzet más.Sani
-
2008-03-02 #28
Szia Gabibaba
Sikerült javítani az értékeken, és megoldani az éjszakai magas cukit?Mrobi/Tim

n
HAKUNA MATATA
-
2008-03-03 #29
- Regisztrált
- Dec 2007
- Hol
- Budapest
- Üzenet
- 896
- Blog bejegyzés
- 10
- Köszönet
- 72
- 82 alkalommal
Szia, Mrobi!
Nagyon változó. Egy ideje sokat hipozik és általában este (9,9 - 3,4, 6 - 2), sikerült a negatív csúcsot 2-vel beállítani, ez pedig ugye befolyásolja az éjszakát
. De már 15 fölé nem ment egy ideje, nála ez nagyon jónak számít. Az is igaz, hogy nagyon sok odafigyeléssel és méréssel tudja még ezt is elérni.
Óraállítással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Egyszer csak átállítom és bumm, vagy pár nap alatt fokozatosan változtatom az időt?
Köszi!
Gabibaba
-
2008-03-03 #30
Kedves Gabibaba!
Én amikor pennel adtam az inzulint, akor pár napig fél óra eltolással, aztán pár nap ( kb.2 ) múlva meg teljes óra eltolással adtam.Sani
Hasonló témák
-
Cukorbeteg gyermek
vende1 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólásokVálasz: 2152Utolsó üzenet: 11 Órával ezelőtt, 10:08 -
Cukorbeteg gondozó/gondozás
tímeácska által, fórum: Általános kérdések, hozzászólásokVálasz: 1041Utolsó üzenet: 2012-02-26, 02:40 -
Lisztérzékeny cukorbeteg fogyókúrája?
Kiska által, fórum: GasztrozónaVálasz: 44Utolsó üzenet: 2011-06-10, 12:53 -
[tüdőbeteg hír] Minden ötödik kamasz dohányzik
dr.info team által, fórum: Tüdőbeteg.hu friss híreiVálasz: 0Utolsó üzenet: 2008-05-05, 02:11

Állandó webcím/URL
About LinkBacks
Válasz idézettel