Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

5. oldal, összesen 216 ElsőElső 1234567891555105 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 41-tól/től 50-ig összesen 2153
    vende1 jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Zemplén
    Üzenet
    22
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett Cukorbeteg gyermek

Christa!

Az én kislányom alig múlt két éves amikor kiderült a betegsége. Azóta több tortát is készítettem ami ugyanolyan finom volt, mint a cukros változat. Viszont több olyan véleményt is hallottam, hogy a szülinapján meg lehet engedni egy szelet tortát.
    (természetesen beszámítva a ch tartalmát )
    Nekem az a tapasztalatom, hogy nem a tortával van leginkább elfoglalva ilyenkor, hanem a vendégekkel és az ajándékokkal.
    Megértem, hogy rosszul esett a dolog, én ugyanígy voltam a többi ünneppel a mikulással, a karácsonnyal leginkább. A karácsonyfánkon például csak diabetikus szaloncukor volt. A testvéreinek pedig külön a szekrényben tartottuk a normál szaloncukrot. Ők már elég nagyok ahhoz, hogy megértsék. Neked ő az egyetlen gyermeked?
    Vende1

mamago jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Komárom-Esztergom megye
    Üzenet
    76
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Szia Christina,
    az én kisfiam ugyan "már" 3 éves volt, amikor cukros lett, ráadásul ilyen étvágyú gyereket még nem láttam. 3 tányér tökfőzelék lecsúszott 1 évesen ebédre, ha nem bírtam ellenálni az ostromnak. Viszont - hála gusztusának - addig is és azóta is nincs nap főzelék nélkül, van, hogy vacsorára is kiköveteli. Most, 4.5 évesen (22 kg, 116cm) 30g az ebéd CH-ja, semmi gond vele, annak ellenére, hogy az étvágy nem csökkent. Hetente egyszer van tésztaféleség (általában durum- v. teljes kiőrlésű lisztből k. tészta gombával, rizskoch, nagyon ritkán palacsinta - ettől nem lakik jól), néha - inkább vacsorára - túrógombóc, vasárnap b.rizs sok zöldsalátával. A többi napon leves után zöldség (főzelék, csőben sült brokkoli/karfiol, rizses lecsó).
    Bioszakynak igaza van, a korszerű étrend/életmód a legcélravezetőbb.

sz+sz anya jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Oct 2006
    Hol
    Bp.
    Üzenet
    2
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

A segítség reményében pontosabban fogalmazom meg a problémát.
    Coeliákiás a lányom , 12 éves. normál testalkatú 31kg. Nem cukorbeteg, de a közelében jár, azt mondta a doktornő. Kivizsgálás alkalmával terheléses cukor vizsgálat volt, 10 fölé ment a cukra. Semmit nem ehet a coeliákia miatt, amiben búza, árpa, rozs, maláta van. Ha valaki utánanéz az élelmiszereken található felsorolásnak , láthatja, hogy szinte mindenben van ezekből valami. Még a konzervek, felvágottak , stb is tartalmaz pl. búzakeményítőt. Kenyeret otthon sütünk, ami meg sem közelíti a rendes kenyér ízét. Péksütiket már 6 éve nem evett. Sok csoki is kizárt volt a liszt miatt, azokat is nézegetni kellett. Szóval még nem cukorbeteg, arra nem szed semmit, de szeretném, ha nem is lenne az. A diétás nővér javasolta a kórházban nézzek be hozzátok , tudtok tanácsot adni talán van ilyen párosítás / cukor+ lisztérzékeny / köztetek.

bioszaky logója
    bioszaky jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Oct 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    271
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

sz+sz anya:
    I. típusú cukorbetegség - kissé elnagyoltan - pusztán genetikai okból alakul ki fiatal korban, de teljesen függetlenül az étkezéstől. Ilyenkor a szervezetben nincsen inzulintermelés, ezt injekcióban kell pótolni.
    II. típusú cukorbetegség idősebb korban alakul ki (ez annyiban függ a táplálkozástól, hogy a túlsúly elősegíti, de nem egy-egy egyedi anyag pl cukor okozza), a sejtek nem elég érzékenyek az inzlinra, bár van saját inzulintermelés. Gyógyszerrel kezelik, szélsőséges esetben adnak inzulint.

A legjobb, ha más életmódra állítod be (nem álkaják), hogy ne is kívánja a lisztes ételeket, mert akkor nem okoz neki lelki problémát. Zöldség, gyümölcs, tiszta húsok...
    Mondd csak el mégegyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni!

Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Komárom-Esztergom megye
    Üzenet
    76
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Sz-sz anya:
    a www.mimnet.hu fórumán olvastam ilyen esetekről.

christina logója
    christina jelenleg nem elérhető Veterán
    Regisztrált
    Oct 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,140
    Blog bejegyzés
    2
    Köszönet
    253
    82 alkalommal
    54 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Sziasztok! Bocs, hogy csak most válaszolok.

Vende1:
    Torta végül volt nálunk is, sütöttem túró tortát ez volt a "leglightosabb" recept amit találtam.De egy vékonyka kis szelettel le is volt tudva az uzsonnája. (Szegény nagyapja rendelt valahol diab. tortát de nem mertem belőle adni neki, mert nem tudom miből készítették.)
    Ez a torta dolog inkább csak minket szükőket zavart.
    Van egy 11 éves kis(nagy)lányom is.Őt folyamatosan figyelmeztetjük, hogy ne előtte egyen pláne ne rudit.
    Most hány éves a kislányod?

Mamago:
    Nálunk is a jó étvágy a fő probléma.
    A fiam egy felnőtt adagját képes volt megenni (és nem kövér!), így most minden evés után ordít. Eddig 4x evett, most hiába eszik 8x kevesli, mert kicsik az adagok. Ebédre 25 g CH-ot ehet és némelyik főzelékből félig jut csak a tányérba. Ti jártok már oviba, vagy otthon vagy vele?

Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Komárom-Esztergom megye
    Üzenet
    76
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Christa:
    Az elején nekünk is borzasztó volt, de megszokta, vagy nem tudom, mi az oka, de ma már nem kerget őrületbe a konyha-leséssel. Az elején az egész nap arról szólt, h. bármiért arra mentem, próbálkozott.
    Oviba az orvos tanácsára csak szeptembertől jár (4.5 éves), de csak délelőtt - ez így lesz a későbbiekben is. Egyébként még otthon vagyok, épp a két gyermek utáni rengeteg szabadságomat töltöm.
    Nagyon sajnállak benneteket, csak azzal tudlak vigasztalni, amivel engem is anno Molli, Szolnok és a Többiek: egy év, és elfogadod.

vende1 jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Zemplén
    Üzenet
    22
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett Cukorbeteg gyermek

Christa!

Az én lányom novemberben lesz négy éves, áprilistól ovis. Nagyon szereti és semmi gond nincs vele ott. Most ott tartunk, hogy ő mondja meg az Óvónőnek "ezt én nem ehetek".

Nálunk pont az ellenkezője volt az étvágy területén. Szinte minden falatott a szájába kellett adni, bár akkor még csak két éves volt.
    Ezért is javasolta a doktornőnk a túrórudit, vagy a joghurtokat tízóraira.
    Elképzelhetőnek tartom, hogy emelned kellene az inzulinján. Nem kaptál szabad kezet ezt illetően? Én sokáig nem mertem változtatni a dolgokon, amíg nem egyeztettem az orvossal. Aztán rájöttem, hogy nekem kell beállítanom a megfelelő adagját, hisz az orvos csak alkalmanként látja, tanácsot ad, a hat hét viszont hosszú idő egy gyermeknél. Számold ki, hogy a súlyához viszonyítva megfelelő mennyiségű inzulint kap-e? /0,8-1 egyszég kg-onként/ De egyes esetekben pl. növekedés, vagy serdülőkorban ettől több is lehet.
    Mi 15 kilóhoz 14 egység mixtardot adunk, ezzel a beállítással elvétve mérünk 10 fölött.
    A másik megoldás a szénhidrátmentes táplálék lenne, de tudom, hogy egy egyéves gyermeknek nagyon nehéz megfelelőt találni. Talán ha megpróbálnád több feltéttel adni a főzelékeket.
    A rakott ételeket /karfiol, tök, zöldbab/ próbáltad már? Természetesen zsírszegényen, pulykahússal. A benne lévő hús miatt talán laktatóbb.
    A kórházban a beállításkor többször kapott, mint főzeléket.
    Vende1

Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Komárom-Esztergom megye
    Üzenet
    76
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Na igen, nálunk is az igazsághoz tartozik, hogy az inzulinigény csökkenésével az adagokat állítottam az alig néhány egységnyi - vagy semennyi - inzulinhoz és volt, hogy +60 g szénhidrát kellett 1-2E-hez. Most is 135 g az előírt, 3x adok 10 helyett 20-at, délben legalább +10-et, pótvacsorára is többet kell adnom. Most nőtt a súlya először, 1.5 év után. És végre jól érzi magát.

vicza jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Sep 2006
    Hol
    Pest megye
    Üzenet
    10
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Sziasztok, én is jártam már erre, de nem nagyon voltatok itt. Az én kislányom most 3,5 éves, kb. 1 éve diabos. Az első 4 hónapban rúgta a hűtőt rendesen, de aztán hozzászokott. Igyekszem úgy összeválogatni, hogy jól is lakjon. Napi 6* étkezéssel ez megoldható, mivel neki akkora étvágya nincsen. Ő is jár már oviba, persze csak délelőtt. Délután már úgyis csak alszanak, meg kicsapják őket az udvarra. Azt itthon is lehet. De jó, hogy egészséges gyerekek között van, látom, hogy ellenáll, ha olyannak kínálják. Én azok közé tartozom, aki a szülinapi tortákból a vékony szeletet engedélyezi, mivel azt figyeltem meg, hogy annyira nem emeli neki, mint amekkora a lelki eredménye. Mi most stabilak vagyunk szerencsére. Ha tudok szívesen segítek.

Hasonló témák

1. Diabeteses gyermek lelki világa...
    Tímeácska által, fórum: Inzulinpumpa
    Válasz: 234
    Utolsó üzenet: 2012-03-11, 02:57
  2. Cukorbeteg gondozó/gondozás
    tímeácska által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 1041
    Utolsó üzenet: 2012-02-26, 02:40
  3. Cukorbeteg kamasz
    Sani által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 270
    Utolsó üzenet: 2011-05-05, 03:12
  4. Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2008-10-16, 08:20
  5. [tüdőbeteg hír] Ha az asztmás gyermek szénanáthás is...
    dr.info team által, fórum: Tüdőbeteg.hu friss hírei
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2008-04-30, 12:55

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!