Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

1. oldal, összesen 3 123 UtolsóUtolsó
Eredmények 1-tól/től 10-ig összesen 21
    AdamK jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Nov 2008
    Üzenet
    1
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett Betegség vagy valami más?

Családomban több cukorbeteg van, így régóta veszélyeztetettnek számítok. Cukrot, kenyeret, szőlőcukrot tartalmaző gyümölcsöt nem eszem. Emellett rendszeresen mérem a vércukorszintemet.Általában reggel, a felkelés után kb. fél órával szoktam mérni, de néha más időpontban is. Megfigyeltem, hogy reggel mindig magasabb értéket mérek, mint máskor. (A legmagasabb mérték 7,8 volt, átlagosan 6,3-6,7 szokott lenni). Azt is megfigyeltem, hogy ha valami más bajom van (megfázás, fertőzés), akkor szintén felmegy a cukrom.

Ami viszont meglepett, és arra indított, hogy itt megkérdezzem, egy számomra furcsa mérési eredmény. Az utóbbi időben - nemcsak a cukor miatt - délután 4-5 órakor eszem utoljára. Este még beveszem az obligát gyógyszreeket (Alfetim Uno, Simvastatin és Omeprazol). Az egyik este ezt követően, 10 óra körül megmértem a cukromat, 5,3 volt. Ezután lefeküdtem aludni, másnap reggel szokás szerint reggeli előtt mértem: 6,6-ot. Teljesen biztos, hogy közben nem ettem semmit. Máskor is megismétlődött ez, ha nem is ilyen szélsőséges értékekkel. Vajon mi lehet az okat, és hogyan kell erre reagálni?

Kiska logója
    Kiska jelenleg nem elérhető Gólya
    Regisztrált
    Nov 2008
    Üzenet
    13
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Ádám! ezek a mérési eredmények még belül vannak a megengedhető normális mértékeken. A cukorfeldolgozás a szervezetben nagyon sok , számbavehetetlenül sok tényező együttesén, KÖLCSÖNHATÁSÁN múlik éjszaka is. Azt méred, hogy mennyi a szénhidrát (CH) a véredben. Ez nemcsak attól függ, hogy mit és mennyit ettél, hanem: bélműködés, veseműködés, vérnyomás, elvégzett mozgás (azaz a CH elégetése az izmokban), hormonhelyzet (pl. pajzsmirigy-működés), idegesség, izgalom,az alvás jellemzői, álom-működés. Ezek, és még rengeteg egyéb tényező a belső tényezők. Ehhez kivülről még egy csomó minden járul pl időjárás, front, eső, légnyomás, szél, a szobád hőmérséklete, és a jó isten tudja, hogy mi minden. Szerintem ne mérd annyit a vércukrodat, mert egy mérési neurózis is lehetséges!! Hagyd a fenébe, egyszer egy héten mérd meg éhgyomorra reggel és slussz! Amit mértél, az teljesen természetes.Egyáltalán nem biztos, hogy muszáj Neked is cukorbetegnek lenned! Inkább legközelebb kérj a Kaudától egy terheléses cukor vizsgálatot, nézesd meg a koleszterin és főként a triglicerid szintedet, esetleg egy HbA1c-t (ez kb 3 havi cukoremésztést mutat). Ezek együtt többet fognak mondani a nagyon is labilis vércukor-mérésnél a vércukor mérés + - 2 és 3 egységgel hibahatáros (pl attól is függ, hogy a tesztcsik mennyire régi..) Csak sok, nagyszámú mérés mutat tendenciákat és nem többet!Sok üdv! nővéred

Mrobi logója
    Mrobi jelenleg nem elérhető Feltörekvő
    Regisztrált
    Jan 2008
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    301
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

A véleményetekre lennék kíváncsi. Dani a nagyobbik fiam (15), aki nem cukorbeteg (és nem is lesz) a hétvége óta lázas beteg. Nem nagyon eszik inkább csak eszeget, egész nap fekszik. Tegnap ebéd közben rosszul érezte magát (olyan ájulás közeli érzés) Megmértük a cukrát és 2.6 volt (?) hypokezelés és rendbe jött. Estére meg jött az étvégy és benyomott egy kakaós csigát. 2 óra múlva 9.5 (?) volt a cukra.
    Ma reggel pedig az éhomi 3.
    Esetleg hallotatok már ilyet hogy a lázas betegség a normál tartományon kívülre dobja a cukrot?
    Mrobi/Timn
    HAKUNA MATATA

vighkata logója
    vighkata jelenleg nem elérhető Utolérhetetlen :) – moderátor
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal
    184 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Robi, az én fiamnál régebben volt olyan, hogy nem tudott enni, szédelgett, émelygett. Én is megmértem a cukrát, és neki is 3 alatt volt.
    Ezt megbeszéltem a z én diab dokimmal, és azt mondta, hogy semmi baj nincs, ez gyerekeknél, amikor fejlődnek, elő szokott fordulni. De az én fiam akkor gyerek volt, a tied pedig serdülő. Javaslom, hogy beszéld meg Patrik diab dokijával, hogy mi a véleménye. több méréssel ki tudod zárni a diab eshetőségét. Ha nem fordul elő többször, akkor kiválthatja a fejlődés, vagy akár lázas állapot is, főleg ha nem volt étvágy.

Azóta is volt, hogy nem volt étvágya Deninek, megmértem a cukrát, 3 körüli volt. A legmagasabb, amit nála mértem 7,9 volt.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,
    Inzulin: Humalog

nofre logója
    nofre jelenleg nem elérhető Sidike - Adminisztrátor
    Regisztrált
    Jun 2007
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    4,719
    Köszönet
    181
    134 alkalommal
    72 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Fejlődő szervezetről jut eszembe, tavaly mentem egy sajtótájékoztatóra, épp a vércukormérés fontosságáról volt szó, egy szűrési kampány kapcsán. Mi, újságírók voltunk az első állomás, szépen megmérték mindenkinek a cukrát. Nekem délben 2,7 volt... kedvesen mosolygott a hölgy, majd szólt a büfé a szomszéd szobában... egyek ugyan már valamit szóval azt gondolom akkor nálam a kajamentesség miatt volt. Egyébként mindig megmérik a rendezvényeken és leginkább 5 vagy 5,1 szokott lenni, így egyenlőre nem akasztják még a hóhért.
    Nofre
    "nana korobi ya oki"
    alias Sidildi Lajhárka
    a lényeg!

Mrobi logója
    Regisztrált
    Jan 2008
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    301
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Köszönöm a válaszokat.
    Egy kicsit utána néztem a neten, és azt találtam, hogy lázas állapot kiválthat átmeneti IR-t (inzulin rezisztenciát) Az eredeti cikk ha valakit érdekel:http://www.pcos.hu/pcos_belgyogy3.html
    Nagyon remélem, hogy nálunk is csak erről van szó. Ha túl leszünk a betegségen, majd sűrűbben ellenőrzünk.
    Mrobi/Timn
    HAKUNA MATATA

vighkata logója
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Mrobi Üzenet megjelenítése
    Köszönöm a válaszokat.
    Egy kicsit utána néztem a neten, és azt találtam, hogy lázas állapot kiválthat átmeneti IR-t (inzulin rezisztenciát) Az eredeti cikk ha valakit érdekel:http://www.pcos.hu/pcos_belgyogy3.html
    Nagyon remélem, hogy nálunk is csak erről van szó. Ha túl leszünk a betegségen, majd sűrűbben ellenőrzünk.
    Hű Robi, ez kincsesbánya, nagyon jó a cikk. Köszi a tudományt.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,

Mrobi logója
    Regisztrált
    Jan 2008
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    301
    Köszönet
    0
    0 alkalommal
    0 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző vighkata Üzenet megjelenítése
    Hű Robi, ez kincsesbánya, nagyon jó a cikk. Köszi a tudományt.
    Szolgálunk és nézünk!
    Mrobi/Timn
    HAKUNA MATATA

kmolli logója
    kmolli jelenleg nem elérhető Moderátor
    Regisztrált
    Aug 2006
    Hol
    Budapest
    Üzenet
    2,870
    Blog bejegyzés
    6
    Köszönet
    3
    111 alkalommal
    85 üzenetét köszönték meg

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző Mrobi Üzenet megjelenítése
    Köszönöm a válaszokat.
    Pont ezt akartam írni... remek
    Én azt tenném, hogy mérném kaják után egyszer-egyszer, főleg a nagyon cukros cuccok után 1 órával. Mert nem az alacsony volt itt az érdekes, hanem a 9 feletti érték! De szerintem is átmeneti, betegség miatti IR volt.

Zsu, kedves, olvasod te is a cikket? Látod, az IR ilyen, hipó-magas...

vighkata logója
    Regisztrált
    Nov 2006
    Hol
    Dunaújváros
    Üzenet
    7,781
    Blog bejegyzés
    29
    Köszönet
    199
    275 alkalommal

Alapértelmezett

Idézet Eredeti szerző kmolli Üzenet megjelenítése
    Zsu, kedves, olvasod te is a cikket? Látod, az IR ilyen, hipó-magas...
    Zsu kedves úgy kiművelődik mellettünk, hogy hamarosan Növénykéből Nővérke lesz.
    Kata, alias Teki
    Roche, Combo pumpa,

1. oldal, összesen 3 123 UtolsóUtolsó

Hasonló témák

1. Hétköznapi betegség a cukorbetegek életében
    naty77 által, fórum: Általános kérdések, hozzászólások
    Válasz: 51
    Utolsó üzenet: 2011-03-24, 12:44
  2. [szexdoktor hír] HIV: az elbizakodottság rosszabb, mint a betegség maga
    dr.info team által, fórum: Szexdoktor.hu friss hírei
    Válasz: 0
    Utolsó üzenet: 2008-12-01, 10:31
  3. Aszexualitás: betegség vagy életmód?
    dr.info team által, fórum: Dr.Info friss hírek - cikkek
    Utolsó üzenet: 2008-11-30, 10:56
  4. [szexdoktor hír] Aszexualitás: betegség vagy életmód?
    dr.info team által, fórum: Szexdoktor.hu friss hírei
    Utolsó üzenet: 2008-09-14, 08:20
  5. [diabetes hír] Betegség-menedzsment: valóban hasznos?
    dr.info team által, fórum: A Diabetesonline.hu friss hírei
    Utolsó üzenet: 2008-05-15, 11:00

A téma címkéi

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •  
© Copyright 1993-2012 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!